24. 6. 2015.

ZMAJSKO VOCE - pitaya




Postoje različite vrste ovog voća i može ih se naći i u kiseloj, ali i u slatkoj sorti. Sam plod je težine od 150 do 600 grama, i unutar njega se nalazi slatka, sočna i vrlo ukusna bijela pulpa sa mnogo jestivih sjemenki. Jestivi plod mnogo podseca na kivi, ali mu je ukus mnogo blazi.




Cvjeta nekoliko puta svake godine, a cvijet je prekrasan, dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca. Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša. 




Izmedju ostalog  pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, tvrde tajvanski liječnici koji ga preporučuju oboljelima od šećerne bolesti. Oni su dokazali kako taj plod južnoameričkog kaktusa ima brojne zdravstvene dobrobiti, zbog čega je već proglašeno supernamirnicom.




Iako pitaya izgleda pomalo nezgrapno zbog debele kore s bodljama, to iznimno zdravo voće sadrži obilje antioksidansa, vitamina C, magnezija, fosfora, vlakna i kalcija. Također, sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi. Sam plod sadrži i do 90% vode.




izvo delimican:http://she.hr/zmajevo-voce/

Нема коментара:

Постави коментар