10. 10. 2014.

CHIA GALETEDo pre par meseci se nikad zapitala, cemu sluze te sitne semenke. Kada me je moja prijateljica pitala da li one smeju u hrono ishranu, apsolutno nista nisam znala da joj odgovorim. Tada sam se tek zainteresovala da procitam o tim sitnim carobnim semenkama. Sto sam vise citala, sve sam vise bila odusevljena. Kao prvo ne sadrzi gluten, a to je vrlo bitno u danasnjoj ishrani, jer sve vise ljudi je intolerantno na gluten. Zbog izuzetno velike koncentracije vlakana pomaze u poboljsanju probave, a i pomaze kod zdravstvenih problema probavnog trakta. Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline. Sadrži još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe .
Na organizam deluje veoma hidrirajuće, regulišu ravnotežu elektrolita u telu. Ubrzava razgradnju masti u telu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste.
Preporucena dnevna doza je od 15-30gr. Moze da se dodaje u raznim jelima, a izvrsno je za sejkove i pudinge jer ima neverovatnu moc zgusnjavanja. Preporucuje se da se koristi na temperaturi do 42C da bi iskoristili sva njena svojstva.


Naš organizam djeluje veoma hidrirajuće, regulišu ravnotežu elektrolita u tijelu. Ubrzava razgradnju masti u tijelu, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osjećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlično je za sportiste.

Preporučena dnevna doza je od 15-30gr. Može da se dodaje u raznim jelima, a izvrsno je za šejkove i pudinge, jer ima nevjerovatnu moć zgušnjavanja. Preporučuje se da se koristi na temperaturi do 42C da bi iskoristili sva njena svojstva.

Ja sam se danas odlučila za varijantu samljevenih sjemenki. Kupila sam gotovo samljeveno, jer one nisu lako kvarljive kao laneno sjeme koje prilikom mljevenja se brzo užegne i zato je za laneno sjeme preporučljivo da se melje pred upotrebu, slučaj sa chia sjemenkama nije takav i može da stoji samljeveno, neće se užegnuti.


Opet sam radila recept da bi zadovoljila sve potrebe u dnevnom unosu za hrono doručak.

- 30 gr chia samljevena
- 60 gr leblebija brašno

- 60 gr svijetlog brašna heljde
- 1 jaje
- 100 mi bademovog mlijeka
- 1/2 kašikice so himalajska
- 1/2 kašikice p.z.p.
- 20 gr putera


Priprema:
Od svih sastojaka sam zamijesila tijesto koje sam sa mokrim prstima oblikovala u loptce veličine oraha. Ako vam bude tvrdo tijesto vi dodajte malo još mlijeka ili vode, a ako bude meko previše, vi dodajte još heljdinog brašna. 

Ja sam pekla na električnom grilu, jer nemam spravicu za galete. Nema potrebe dugo da pečete jer se one brzo ispeku. Par minuta je sasvim dovoljno. Ja sam ih vadila kada su dobile rumenu boju.


Ova mjera je bila meni za doručak. Dobila sam 14 galeta. Uz dodatak pršute, paradajza i namaza od leblebije imala sam kompletan hrono doručak i zadovoljila sve potrebe hrono ishrane.
Нема коментара:

Постави коментар