31. 3. 2018.

SUTLIJAŠ


Često puta čujem da  se postavlja pitanje koliko čega treba za sutlijaš. Ponekad još neka pitanja se postavljaju i ja sam zbog svih tih razloga poželela da postavim tačne mere za sutlijaš koji sam kuvala. 

Nije sve jedno koji se pirinadž upotrebi. Ima ih zaista bezbroj vrsta. Takođe zavisi kakav  sutlijaš volite, da bude više gust ili da bude bistriji. Na osnovu toga i određujemo koju vrstu pirindža koristimo. Onaj koji jako puno pušta skrob, taj je pogodan za gušći sutlijaš, a onaj koji ne pušta skrob taj je dobar za bistriji sutlijaš.

Današnji sutlijaš je bistriji, a vidi se na fotografijama kako izgleda pirinadž i koje je boje.


U pitanju je veća količina, a vi možete da prepolovite mere ako vam je puno.

- 600ml pirindža (riže)
- 1 litar vode
- 1,3 litre mleka od 3,2%mm (može i biljno)
- šećera po ukusu

Eto, to je sve što nam je potrebno. Pirinadž nije u gramima jer mi je bilo brže iz čaše da izmerim jer je ona baždirana.


Vodu usuti u veću šerpu da provri. Za to vreme pirinadž sipati u cediljku i dobro oprati pod mlazom mlake vode. Ne znam da li to svi rade, ali ja obavezno. Ne perem samo onu što je spakovana u kesice i gotova je za minut.

Pustiti da se kuva na slaboj temperaturi i ako je potrebno povremeno promešati da se ne zalepi za dno šerpe. Dok se to polako kuva, mleko staviti u drugu šerpu da se zagreje do pred ključanje. Kada vidite da se pirinadž povećava počnite da dodajete po malo mleka koje ste zagrejali. Sve to neka se krčka na slaboj temperaturi, dok ne utrošite svo mleko.

Na kraju zasladite po ukusu i ako volite dodajte vanilu ili kada sipate u porcije odozgo pospite malo sa cimetom. To je već sve stvar ukusa. Kod nas svako ima svoju aromu za sutlijaš.

Naš sutlijaš je sa mlekom od kokosa.


Нема коментара:

Постави коментар