20. 6. 2016.

SIMPTOMI NEDOSTATKA PROTEINA


Mnogi savremeni nutricionisti i stručnjaci u oblasti zdrave hrane preporučuju povećan unos zdravih biljnih proteina, ali većina ljudi ipak ne konzumira dovoljno hrane bogate korisnim materijama. Međutim, nekada je veoma teško protumačiti signale koje nam organizam šalje kako bi nas upozorio da promenimo i poboljšamo način ishrane.
Ako vam se javi neki od sledećih simptoma, moguće je da ne unosite dovoljno proteina.
1. IMATE POVEĆANU ŽELJU ZA SLATKIŠIMA
Jedan od prvih znakova nedostatka proteina je povećan apetit za slatkišima. iako vam se možda čini da će nedostatak proteina izazvati glad za nekom slanom ili jačom hranom, to baš nije tako. Jedna od značajnih funkcija proteina je da održava nivo šećera u krvi, pa nedostatak proteina izaziva ogromnu želju da posegnemo za slatkišima.
2. NE MOŽETE DA SE SKONCENTRIŠETE
Balansiran nivo šećera u krvi je veoma važan da ostanete fokusirani i skoncentrisani. Kada vam nedostaje proteina, vaš nivo glukoze stalno varira.
3. OPADA VAM KOSA
Protein čini vaš čitav organizam čvrstim. Ako smanjite unos značajnog proteina, možete primetiti da vam opada kosa.
4. OSEĆATE SLABOST
Verovatno znate da su proteini veoma važni za jačanje mišića. Ako smanjite unos značajnih materija, možete osetiti da nemate dovoljno snage.
5. ČESTO STE BOLESNI
Vaši bicepsi nisu jedini deo vašeg tela na koje proteini pozitivno utiču. Ako ste često bolesni i prehlađeni, moguće je da ne unosite dovoljno proteina, pa vam je imunitet oslabljen. još jedan znak nedostatka proteina je i pojava zanoktica.
EVO I NEKOLIKO BOGATIH BILJNIH IZVORA PROTEINA:
GRAŠAK – šolja graška sadrži oko sedam grama proteina.
SPANAĆ – u šolji spanaća se nalazi oko šest grama proteina.
KROMPIR – jedan krompir srednje veličine sadrži tri grama proteina.
BROKOLI – ovo zdravo povrće nije samo bogato vlaknima. Naime, u šolji brokolija se nalazi oko četiri grama proteina.
PROKELJ – jedna šolja prokelja sadrži četiri grama proteina, 247 miligrama kalijuma i 110 mikrograma vitamina K.
KUKURUZ– znamo da se kukuruz od prethodne grupe izdvaja po tome što je žitarica, ali dve porcije zrna kukuruza, odnosno jedna šolja, sadrži dva grama korisnog proteina.

izvor:tinkturadrsulca

Нема коментара:

Постави коментар