7. 10. 2015.

NAMAZ SA KURKUMOM


Namaz je nastao tako sto sam bila u potrazi za necim novim, a da ne moram da razmisljam koji je danas dan. Mnogo su mi se dopale palacinke, a i prakticne su mojim momcima za poneti. Tako da sam danas dobila dva veoma ukusna recepta. Namaz je zaista ukusan, a i palacinke su danasnje bile malo drugacije po sastavu.

Za namaz sam upotrebila sledece sastojke ali sam odmah napravila vise da ima za 6 osoba. Tako da vi svakako ne morate koristiti bas ove mere, nego kako vama odgovara

- 250gr tune iz vode
- 2 pune kasike sitnog sira 2%mm
- 6 manjih krastavaca
- 100gr tvrdog sira 1%mm
- mleka 2%mm po potrebi
- 1 kasicica kurkume u prahu
- so, biber
- 1/2 kasicica tucane ljute paprike


Ovde gde ja zivim ima da se kupi tvrdi sir od 1%mm. Izgledom podsecaju na gaudu ali su nekako providni i tvrdji su od gaude. Moj sin ga mnogo voli i rado ga gricka kada mu se nesto jede, a nije mu vreme za redovan obrok.

Meni je danas taj sir posluzio da namaz dobije na gustini. Na najsitnije rende sam ga narendala i na kraju sam ga pomesala sa svim sastojcima.

Tunu sam dobro iscedila iz vode i ubacila u blender zajedno sa svim sastojcima osim tvrdog sira. Mleko sam pazljivo dodavala samo koliko je potrebno da sve moze da se izblenda i pretvori u namaz. Ipak je bilo malo bistrije, pa sam dodala sitno narendan tvrdi sir i sve dobro izmesala. Kao sto vidite namaz je kompaktan i odlican je za mazanje. Tesko je pogoditi od cega je namaz jer preovladava ukus kurkume, mog najomiljenijeg zacina.

Ovih dana cu praviti slanu tortu pa cu namaz upotrebiti za podlogu na koricama. Nestrpljivo cekam da i sama vidim kako ce sve to izgledati, jer za sada imam samo ideju u glavi, ali moram je realizovati sto pre.



5 коментара:

  1. Sviđa mi se ovaj recept gde može da se primeni kurkuma.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vam.

    Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače...
    Obično je dovoljno samo 1/2 - 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
    Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. kada ovo smije da se jede i kako, tj. koliko?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjana mozda nisi procitala recept, tamo sve pise. Moze od prve faze i to je mera za 6 dana

      Избриши
  4. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши