6. 8. 2015.

PRAZILUK



Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci. Odličan je protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje i probavu.


Jedna od najvažnijih sposobnost praziluka jeste regulacija nivoa šećera u krvi zašta su najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih ima u izobilju.

Ujedno, svi sastojci utiču na normalizaciju nivoa šećera, a rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, istovemeno smanjujući nivo masnoće u krvi.
Održavanje takvog balansa u organizmu od velike je važnosti za prevenciju pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. Istovremeno, to smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.
S druge strane, osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk, lekari neretko moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer im je smanjio krvni pritisak.
Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti. Pored toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese bi trebalo da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.
Nutricionisti su objasnili da problem prave supstance koje nazivaju oksalatima, a koje, kada se u većim količinama unose u organizam, kristališu i mogu izazvati ili povećati probleme koji inače pogađaju te pacijente. Ujedno, postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.
No, ako uzmemo u obzir sve pozitivne i negativne strane praziluka, moramo da se složimo da ga stvarno možemo nazvati nekim vidom blaga za zdravlje našeg organizma.
izvor:lepotaizdravlje.rs

Нема коментара:

Постави коментар