6. 8. 2015.

GODZI BOBICE (goji)


Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svetu. Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa. Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini. Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.
Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno. Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.

- jačaju imunološki sustav
- poboljšavaju vid
- poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro djeluju na povišen krvni tlak
- štite jetru i bubrege
- pozitivno utječu na ten
- i na mokraćni sustav i proizvodnju spermija
- mogu ublažiti nuspojave kemoterapije i radioterapije
- kod bolova u leđima
- dijabetesa.


Čak ih nazivaju „sretne bobice“ zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.
Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.

Нема коментара:

Постави коментар