26. 3. 2015.

HELJDINE PROJICE SA POVRCEM



1 šolja heljdinog brašna
1/3 šolje durum semolina
1 kašičica praška za pecivo

3 kašike mljevenog lana
1 ravna kašičica soli
biber
pola kašičice mljevenog muskatnog oraščića (proizvoljno)
3 jaja
1 1/2 šolja kisele vode
sok i narendana kora od pola limuna
oko 100g bijelog sira
200g sjeckanog spanaća ili blitve
2 narendane šargarepe
1 narendan crni luk
sjemenke bundeve za posipanje
Uključite rernu da se zagrije na 175°C.


Pripremite povrće tako što ćete oljuštiti i na krupno narendati šargarepu i crni luk. Spanać operite i pospite malo solju i ostavite da odstoji dok pripremite sve sastojke. Zatim ga dobro ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite blitvu, operite je i ubacite na minut u ključalu posoljenu vodu da se na kratko obari. Procijedite je i odmah ohladite u činiji ledene vode ili je isperite. Opet dobro ocijedite i nasjeckajte.


Izmiješajte sve suve sastojke: dvije vrste brašna, prašak za pecivo, mljeveno laneno sjemenje, so, biber i muskatni oraščić.


U velikoj činiji, u kojoj ćete kasnije spojiti sve sastojke, izmiješajte ručnom mutilicom jaja, kisele vode a zatim i narendanu koru i sok od pola limuna.
Dodajte šargarepu, luk i spanać ili blitvu. To fino izmiješajte, a zatim dodajte i lagano umiješajte suve sastojke.
Napunite smjesom modlice za mafine i pospite ih bundevinim sjemenkama.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta.


preuzeto i modifikovano za HI(natanjiru.com)


p.s.znam da ne ide sargarepa drugacije osim sveza, ali posto je ovo jelo za dorucak, a i pojesce se jako mala kolicina u jednom obroku u odnosu na sve spremljeno, onda san smatrala da se nece naciniti velika steta...

Нема коментара:

Постави коментар