14. 11. 2014.

RIBANAC SA MLEVENOM JUNETINOM



Sneg je juce ceo dan padao i vreme je za kiseli kupus. Prvo kuvanje kiselog kupusa ove zimske sezone. Kiseli kupus kupujemo od Amisha, tako da nema sumnje niti slutnje da ima nesto ne dozvoljeno osim soli. Moram da pohvalim i Poljake, oni uvoze svoj kiseli kupus ribanac u teglama i isto je savrsenog ukusa, ne bude nista drugo osim soli. 

Sada da mi je blize moja fb drugarica Gaga koja zivi u Spaniji i nema prilike nigde da kupi kiseli kupus, rado bi je pozvala da ruca sa nama. Interesantno je da od prosle zime kad god spremam kiseli kupus, ne mogu a da se ne setim nje i uvek mi bude zao sto nije blize. 

Gaga moja draga, eto spomenuh ja tebe u ovom postu sa divnim ruckom od ribanca <3


- 1kg ribanca
- 500gr mlevene junetine
- 2 vece glavice crna luka
- 3 cena belaluka
- 1 susena crvena paprika
- so, biber
- 1 kasika mlevene crvene paprike (aleve)
- voda
- lovorov list


Nista nisam dinstala ni przila. Ubacila sam u lonac ribanac, iseckala crni i beli luk na sitne kockice. Nalila sam vode da bude duplo vise nego sto je zapremina kupusa i luka. Mleveno meso sam nakidala u sve to i dodala biber, lovor i susenu papriku. So nisam dodavala jer nikad ne znam do kraja kuvanja koliko ce biti slano od kupusa. Kupus nikad ne perem, cak ni kad spremam sarmu. Na slaboj "tihoj" vatri se krckalo 2h. Pri kraju sam dodala alevu i jos malo posolila sa himalajskom soli. 

4 коментара:

  1. Jadranka, da li ovaj moj recept pripada hrono ishrani, naravno kada mu dodje vreme? http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs/2013/05/gost-astala-mira-vujic.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste dobar j recept, samo ne preteruj sa slaninom i nemoj stavljati dve vrste mesa (na primer svinjsko i govedje).
      Moja prijateljica u Španiji kiseli kupus u kanti na terasi sve regularno kao i što se radi

      Избриши
  2. Jedan predlog za tvoju prijateljicu iz Spanije, neka ukiseli kupus u vecu teglu na domaci nacin!!!

    ОдговориИзбриши