4. 10. 2014.

CHIA LOPTICE


Odmah na pocetku da kazem, ako neko sprema za dukan dijetu ove loptice, neka ne stavlja puter, jer u dukanu nije dozvoljen. Ali za hronere i sve ostale slobodno ubacite maslac...

Ja sam ovog puta mlevene chia semenke stavila u masu za pecenje, ali cu ubuduce gledati da smislim neke recepte gde mogu i njih da koristim ispod 42C.


- 100ml belanca
- 50gr spanaca
- 20gr chia
- 50gr ovas mekinje (zob)
- 200ml kiselo mleko
- *50gr putera )maslaca
- 1 supena kasika psyllium (ne mora)
- 1/2 ravne kašičice p.z.p. (pecivo prašak)
- 1/2 ravne kašičice soli


*Odmah da naglasim, posto ovaj recept moze i u dukan ishrani, trebalo bi samo da izbacite onih 50gr putera, a mozete staviti 1 kasiku ulja ako bi vam to bila jedina masnoca toga dana!!!

Od navedenih sastojaka sam dobila postojanu masu koja se vlaznom kasikicom lako odvaja i ubacuje u polulopte aparata za kejk. Masa neverovatno podseca na knedle za supu, zbog ovsa. Gotove mase je bilo tacno 500gr, dobila sam 25 pecenih loptica. Peklo se 3 minuta, sve zavisi od struje i aparata, ali pretpostavljam da je izmedju 3-5 minuta sasvim realno vreme.

p.s.Kombinacija mekinje od ovsa i mleveno seme chie treba da bude ucinkovito i da pomogne osobama koje imaju problem sa opstipacijom.

Možete peći takođe i u rerni isto kao manje mafine. Staviti u zagrejanoj rerni na 200C i peći dok se ne bude lepilo za drvenu čačkalicu kada probodete po sredini odozgo.  Isto se dobro ispeku u aparat za tost sendvice., bude kao bakin kolač ali naravno budu mekši.


Chia seme je toliko dragoceno da je bilo sredstvo placanja Astecima, Inkama i Majama.
Seme Chie ima:
- 6X vise kalcijuma nego punomasno mleko
- 3X vise gvozdja nego spanac
- 15X vise magnezijuma nego brokuli
- 20% vise vlakna nego laneno seme
- 60% masnoca u semenkama su Omega-3 masne kiseline.
U sebi jos sadrzi i cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe.
Izuzetno hidriraju telo ( jer imaju sposobnost da lako vezu vodu za sebe), olaksavaju probavu, regulisu ravnotezu elektrolita u telu.
Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomazu kod gubitka kilograma, pruzaju osecaj sitosti, revitalizuju misice, odlicne su za sportiste i ne sadrze gluten.
Preporucena dnevna doza je od 15-30gr
Koristi se kao dodatak raznim jelima, zdravim poslasticama, sejkovima ...
Preporucuje se upotreba na temperaturi ispod 42C da bi se sacuvali hranljivi sastojci.

Нема коментара:

Постави коментар