13. 9. 2014.

MAKARONS




Vec odavno imam nameru da moj omiljeni slatkis pretvorim u hrono slatkis. Za sada mi je to uspesno poslo za rukom, ali zelim jos da ga usavrsim. Veliki je problem dobiti tu divnu teksturu bez secera u prahu, a zameniti samo sa par kapi stevije. Pokusacu da ubacim neku komponentu koja ce dozvoljeno simulirati secer u prahu.




Sastav za macarons:
- 100ml belanca 

- 65gr prosijanog mlevenog badema

- 1/2 pipete stevie

- vrlo malo soli (bukvalno na vrh minijatutnog noza)



Masa za makarons se pravi tako sto se ulupa belance i unutra vec ubacite boju, so i steviu. Kada ste ulupali belanca koja ne treba da budu preterano cvrsta kao za kore za "Spanski vetar", baciti bademe samlevene i prosejane. Spatulom mesati polako da se sjedini belance  i bademi. Sto vise mesate dobicete masu koja sve lakse spada sa spatule. Kada masa spada sa spatule lako, to je onda spremno. Napunite fisek sa masom i ako nemate silikonsku podlogu, cedite masu na papiru za pecenje koji vam vec stoji u plehu. Neka ne budu krugovi veci od 3cm. Kada ste ih sve istisnuli udarite par puta pleh o radnu povrsinu da se masa lepo slozi i izbaci vazduh. Ostavite pleh sa makarons da odstoji bar pola sata i zatim ga stavite u rernu koja je zagrejana na 150C. Trebalo bi da bude dovoljno 10 minuta, ali vi pogledajte da macarons nisu mekani i da se ne lepe za prst, a i da nisu ni suvi skoz kao puslice. Izvadite iz rerne i ostavite koji minut da se prohladi i odlepi od papira, pa ih premestite na povrsinu gde cete ih filovati.





Za to vreme napravite fil od:

- 125gr putera
- 10 punih kasika rogaca od brasna
- mlake flasirane vode ili prokuvane
- aroma vanile



Stavite u posudu puter koji je stajao na sobnoj temperaturi, uspite brasno od rogaca i aromu vanile, pa polako dolivajte mlake vode i mesajte sa penaricom, jer ona ce dati najfiniju teksturu. Kada ste dobili gustinu kao kada je cokolada omeksala na toploti, uspite je u fisek i filujte polovine od makarons, a drugom polovinom poklopite. Tako spremljene odlozite ih u kutiju sa poklopcem i drzite u frizideru. Mozete da se zasladite posle dorucka ili umesto poslepodnevne uzine. 

Od ove mase ja sam dobla 16 makarons. Mogu vam se pohvaliti da su vrlo ukusni 
p.s.ostalo je dosta punila ali ih napunite u male modlice i dobicete divne praline. 






Нема коментара:

Постави коментар