27.04.2015.

BEZGLUTENSKE Bavarske Kiflice - Maja Glogovac


Draga Majo hvala ti na predivnom receptu


Pola kila brasna ovsenog plus 2 kasike ovsenih mekinja kasika soli- himalajska kasicica psilijuma 2 kasike mlevenog lana kasika susamovog ulja kisela voda 1 dl 1 kasika bademovog mlijeka domaceg Dozvoljenog ulja po potrebi
Zamjesiti tijesto. 

Tijesto bude malo lijepljivo pa ga ostaviti u frizideru jedno pola sata. Dobro pobrasniti radnu povrsinu ili jos lakse, uzeti dva parceta papira za pecenje. Od tijesta oblikovati kuglice u ruci. Ruke nakvasiti da bi tijesto odvajalo. Kugle razvaljati izmedju 2 papira za pecenje, praviti trouglove, namazati sa jos malo dozvoljenog ulja, pa rolati.
Slagati kifle na poseban papir za pecenje koji mozete odmah i da stavite na pleh za pecenje.U provrelu vodu u koju ste prethodno stavili jednu kasiku sode spustati kiflice. Kada krenu da odvajaju od dna, vaditi i vracati na pleh. Kifilice zatim peci u rerni na 200 stepeni pola sata. Toliko je trebalo mojoj rerni a vasim ce mozda trebati i manje vremena.
Za gurmane, pred kraj pecenja, zaliti kifle rastvorom soli, malo vode i kasike brasna.

Prijatno!

25.04.2015.

RABARBARA U SLATKO TESTO


Veoma brz kolac i jednostavan. Rabarbara je veoma ukusna stabljika kao da jedemo kiselu jabuku pa tako neka i bude da pravimo male pitice sa kiselim jabukama, ustvari sa rabarbara.

Podloga ili testo neka nam bude ono moje cuveno 1:1:1, ali cemo pored toga ubaciti i steviu da bi dobili slatko testo. Testo za podlogu se priprema isto OVAKO (klikni) sa dodatkom stevie. Vodite racuna da vam sir ne bude slan, najbolje je da napravite sami sitni mladi sir.

Kada ste zamesili testo od jednakih kolicina
- 100gr sira
- 100gr putera
- 100gr brasna
- stevie da moze zasladiti testo od 300gr

Na radnoj povrsini razvaljajte testo debljine 1cm za podlogu, a presten isto tako samo sredinu izvadite sa manjom casom ili modlom. Podlogu(dno) spojite sa prstenom (obrucem), tako sto ce te sa cetkicom namazati jajetom da se slepe.

Stabljike rabarbare isecite na jako tanke trake ili krugove i pomesajte ih sa agava sirupom ili steviom ili fruktozom, zavisi sta volite. Uredno rasporedite tako pripremljenu rabarbaru u udubljenje prstena i pecite na 220C/20' ili dok testo ne dobije zlatnu boju. 



RABARBARA PITA


Da bi pripremili donju koru potrebno nam je:

- 600ml brašna
- 200ml agava sirup
- 1 prašak za pecivo
- 200gr putera
- 400ml kisele vode
- 2 jaja
- aroma vanile

Sve sastojke dobro mikserom umutiti. Polovinom smese pokriti dno tepsije, a preko toga preliti sa vocem i rabarberom koje smo dinstali na sledeci nacin.
U posudu u kojoj cete dinstati voce i rabarbaru, uspite iseckane rabarbare 3 pune solje za belu kafu, 2 pune solje narezanih jagoda fino zrelih i 2 kasike soka od iscedjenog limuna. Mozete dodati 150gr agava sirupa ili stevie koliko odgovara kolicini od 150gr secera. Kada jagode i barbera puste sok ostaviti ih da se jos malo krckaju poklopljene na slabijoj vatri. Kada su barbera i jagode omeksali dodati kasiku agar-agar sirupa i mesati 2-3 minuta dok se malo ne zgusne. Ostaviti po strani da se ohladi i hladan preliv preliti preko testa koje ste vec prethodno prelili na tepsiju. Preko fila kasikom sipati ostatak testa kao sto vidite na fotografiji.

Na kraju napravite mrve od brasna u koji treba da stavite 

- 120ml brasna
- 100gr putera
- 100ml agava sirupa

Treba sve da izmesate i da dobijete kao mrvice od svega toga. Ako nije rastresito kao mrvice dodajte jos brasna i pospite ih odozgo preko preliva koje ste kasikom stavljali na fil.

Pecite na 180C/40' ili dok ne dobije testo lepu zlatnu boju kao na fotografiji. Ostavite da se ohladi, kako bi se fil peo stegao.


 Malo nesto o rabarbari:

Rabarbara (Rheum rhabarbarum) je višegodišnja biljka velikih listova i dugackih, debelih peteljki karakteristicne boje.
U ishrani se koriste samo lisne peteljke rabarbare jer su listovi toksicni.
Peteljke su crvene epiderme, ružicastog tkiva u unutrašnjosti peteljke i kiselkastog ukusa, podseca na kisele jabuke. Boja rabarbare zavisi od vrste i nacinu uzgoja.
 
Energetska vrijednost 100 g sveže rabarbare iznosi 21 kcal/88 kJ. Od toga sadrži 4,5% ugljikohidrata, 0,9% proteina i 0,2% masti.
Peteljka sadrži minerale (kalcijum, kalijum, magnezijum, nangan, gvožde i fosfor), vitamine A, C, B3, B5 i D, jabucnu, limunsku (zaslužne za osvežavajuci ukus) i oksalnu kiselinu u obliku kalcijumove i kalijumove soli kao i antrakinonske glikozide. Takodje je bogata dijetalnim vlaknima.









24.04.2015.

ZAROLANO VOCE


Nista nema prakticnije i ukusnije od dehidriranog voca. Prakticno za poneti, a i deca ga obozavaju. Znam, ima da se kupi vec gotovo ali kada ga mi sami napravimo onda smo stoprocentno sigurni da smo napravili odlican izbor jer nema nikakvih dodataka i aditiva.



Moze da se spremi od svakog voca. Ako se upotrebi skroz zrelo voce, tada nam nisu potrebni dodatni zasladjivaci tipa agava sirupa ili stevie. Neko cak voli da doda i sok od limuna ali to je sve stvar ukusa. Meni je sasvim dovoljno samo voce i bude fenomenalnog ukusa.


Najbolje je upotrebiti veliki pleh ili tepsiju za rernu, da bi dobili sto vecu povrsinu za susenje voca. Papirom za pecenje obloziti dno tepsije. Taj isti papir ce nam posluziti da ga isecemo na trake zajedno sa osusenim vocem i da ga zajedno zarolamo.

Za veliki pleh je dovoljno jedan litar ociscenog, i opranog  voca. Zatim voce treba da se stavi u blender i izblenda dok se ne dobije gusta masa bez komadica. Ako neko voli moze da doda na tu kolicinu malo dozvoljenog sladila, ali ja opet kazem da je savrsenog ukusa i bez ikakvih dodataka.




Izmiksano voce ravnomerno razliti u posudu oblozenu papirom. Ako stavite u zagrejanu rernu na 120C bice dovoljno priblizno 3 sata da se susi. Vreme susenja ce zavisiti od gustine vocne kase. U svakom slucaju vocna kasa treba da izgleda kao neka guma i onda je gotova, spremna za rolanje. 

Kada je izvadite iz rerne izvucite suvo voce sa papirom zajedno na radnu povrsinu i ostavite da se prohladi. Zatim makazama za kuhinjske potrebe isecite trake zajedno sa papirom i urolajte.

Deca mnogo vole ovaj slatkis, a odlican je za poneti u skolu. Nama odraslima je super za uzinu, malo za promenu.

**** Da napomenem, ovaj slatkis je za hrono posle restrikcije za uzinu, a na dukanu je tek od trece faze ????


Ovde mozete pogledati i jedan kratki video HOMEMADE FRUIT ROLL UPS  

21.04.2015.

OTVORENA PAPRIKA-DJUVEC


Dok sam se ja setila da uslikam gotov obrok, moji momci su sve vec pojeli, tako da ce fotka gotovog obroka biti u sledecem kuvanju .....

BRZI HLEB SA AROMOM PECENOG CRNOG LUKA


Jedino treba povesti racuna o kolicini vode, jer ne upijaju sva brasta isto vodu.



- 300gr  brasno
- 2 kasike psilium
- 1/2 kasikice soli
- 1/4 kasikice prasak za pecivo
- 2 kasike ulja
- 300ml vode

Rernu sam ukljucila na 250C da se greje dok ne sjedinim testo, jer rerna treba da bude zagrejana onog momenta kad je testo formirano u veknicu. Znaci, brasna su nebitna, moze da se stavi i samo jedna vrsta. Pripremila sam tepsiju i na nju sam stavila papir. Usula sam 300ml vode u suve sastojke i brzo sam mesala rukom da dobijem cvrscu masu kako bi mogla mokrim rukama da oblikujem veknu. U mom slucaju nisam dodavala vise vode, bilo je sasvim dovoljno. Par puta sam pokvasila ruke da bi brzo oformila veknicu i dobro je sa vodom utapkala kao da se igram sa   glinom. Prenela na tepsiju i nozem izvukla nekoliko linija da ne bi pukao mnogo.

Vreme pecanja na 250C je od 15-25 minuta.... Kad se uhvati tvrda korica onda je pecen skroz.

Ako nemate psilium moze i bez njega. Umesto njega dodajte ili jos dve kasike brasna ili jos dve kasike ovsenih mekinja.





13.04.2015.

MESNI ROLAT SA PREPELICINIM JAJIMA



Ovaj rolat je pecen za Uskrs. Verujem da ga svi spremamo uglavnom na isti nacin uz male promene detalja. Spremala sam ga u malu modlu za kuglov i zbog toga sam upotrebila jaja od prepelice. Kao sto mi se cesto desava u poslednje vreme, i ovaj put sam zaboravila da uslikam roladu kada sam je izvadila iz rerne. Tek sutradan kada sam isekla nekoliko parcadi, setila sam se da nemam fotografiju celog rolata. Kada je budem ponovo pravila uslikacu i postaviti.


Napisacu kolicine koje sam ja upotrebila, a vi mozete da koristite i kokosija jaja.

- 12 skuvanih jaja od prepelice
- 1kg sitno samlevenog mesa
- tanki listici dimljene slanine
- saku sveze izrendane sargarepe
- so i biber
- punu kasiku susenog iseckanog vlasca
- 1/2 kasicice kurkume
- dodati jos zacina po vasem ukusu


Najbolje je meso samleti na najsitnije, jer se tada jako lako dobije kompaktna masa. Dodati sve zacine i dobro izmesiti meso rukama ili mikserom sa dodatkom za testo. Posto sam ja rolat pravila u okruglom kalupu za kuglov, prvo sam tanke listice slanine poredjala popreko po dnu kalupa, a krajevi slanine da vise preko, jer ce trebati da meso bude oblozeno sa slaninom kasnije. Trecinu zamesenog mesa sam pazljivo poredjala po dnu kalupa preko slanine i pritiskala prstima da se sve fino oblikuje posle pecenja. Zatim sam na meso poredjala oljustena obarena jaja prepelice, jedno do drugog. Ostatak mesa sam pazljivo redjala i pritiskala izmedju jaja i preko jaja da se sve lepo popuni, kako bi kasnije jaja bila u sredinu kao ste se vidi na slici. 
Kada sam utrosila svo meso, slaninu koja je visila preko kalupa, sam prebacila preko mesa i pokrila ga da se ne vidi.
Kalup sa spremljenim rolatom sam stavila na tepsiju i pekla u zagrejanoj rerni na 220C/30' . To je bilo dovoljno da se meso "skuva" u kalupu, a slanina koja je bila odozgo se fino ispekla. Izvadila sam kalup iz rerne i pazljivo ga prevrnula na tepsiju i sklonila polako kalup. Slanina je izgledala kao obarena i trebalo je vratiti okrugli rolat nazad u rernu dok se slanina ne ispece. Ja sam pojacala temperaturu na gril i za 15 minuta je slanina bila fino ispecena i dobila je lepu braon boju. izvadila sam iz rerne i ostavila da se hladi. Kada je bilo ohladjeno, prebacila sam u frizider i sutradan isekla. 
Dimljena slanina i zacinu su dali prelep miris i ukus.
Ovo jelo moze da bude hladan dorucak za poneti, a ako bi eliminisali jaja, moglo bi proci i kao rucak.
Ovde mozete pogledati kako sam pravila klasicni rolat od mesa 



03.04.2015.

NAMAZ OD CVEKLE I SIRA



Nista lakse, a ni brze, a vala ni ukusnije, naravno za one koji vole svezu cveklu. Meni licno malo smeta taj zemljani miris sveze cvekle, ali kada se narenda na sitno rende i uz dodatak nekog zacina ili dodatka, bude sasvim ukusna.




Za moj danasnji namaz sa cveklom i sirom je upotrebljena samo so i zacinjeno je sa kurkumom. Sir je vec bio malo kiselkast, tako da je to doslo kao dodatak, ali sam ipak dodala par kapi limuna da dobije ukus.




Kolika je bila kocka sira, toliku sam uzela kocku cvekle. Sir sam upotrebila sitni domaci, a cveklu sam narendala na najsitnije rende. Ko hoce moze sir i cveklu da izmiksa u blender. Posolila sam, a kurkumu sam posula odozgo.



PROJA ZELJANICA - Dr Dukan



Za mene su ovsene mekinje nesto najlepse sto mi se dogodilo na ishrani bez ugljenih hidrata (UH). Toliko imam ideja o ovom dorucku da ne znam da li bi trebala da otvorim posebnu stranicu samo za recepte sa ovsenim mekinjama. Danas je izbor pao na spanac, projice su fenomenalnog ukusa, tope se u ustima. Naravno ovo je obrok za dva dana ili ga podelite sa ukucanima na zajednickom dorucku.



- 150gr smrznutog spanaca
- 100gr ovsenih mekinja (4 pune kasike)
- 2 jaja
- 100gr svezeg sitnog sira 1%mm
- 50ml mleka 1%mm
- 1 kasika maslinovog ulja (ko koristi mnogo mlecnog u toku dana, neka ne stavlja ulje)
- 1/2 kasikice praska za pecivo (p.z.p.)




Nista specijalno u pripremi, jedino sto sam brikete od spanaca kada su se otkravili iscedila od vode, jer sam zelela da dodam mleko. Sve sam zajedno smesala i ostavila nekih 15 minuta da odstoji, da bi videla da li ce mekinje mnogo upiti tecnost. Nisam trebala nista ekstra da dodajem, sve je bilo odlicno. Dobila sam 6 proja.



A ovako su to drugi uradili. Ivana Radivojevic je napravila predivne projice. Dopadaju mi se njene projice jer imaju boju kakvu ja nikad ne mogu da dobijem.


A ovako je to Danijela Roglic  odradila... predivna fotografija. Hvala Danijela 


Kada spremas proju za celu porodicu i goste pa ti mera bude ovakva

- 500gr smrznutog spanaca (moze i svezeg)
- 300gr sitnog sira
- 6 jaja ili 300ml belanca
- 300gr ovsenih mekinja
- 150ml mleka
- 60ml ulja
- 1 pecivo prasak

Jaja, mleko, ulje i mekinje umutiti dobro mikserom. Zatim, rukom izmrviti sir i dodati spanac. Sve fino izmesati rucno ili spatulom, da ostanu sir i spanac u parcadicima. Ostaviti po stani nekih 20 minuta da mekinje upiju tecnost. Zatim dodati pecivo prasak i spatulom izmesati i ubaciit u zagrejanu rernu na 220C. Neka se pece 15 minuta na toj temperaturi jer je smesa bistrija a i velika je kolicina. Zatim smanjiti na 180C i peci dok ne dobije finu boju i dok ne prestane da se lepi za cackalicu kada probate da li je peceno. Kada proju izvadite iz rerne neka stoji neko vreme da se tako prohladi, pa tek posle je isecite i posluzite.

Mozda nisam u pravu, ali nekako mi je lepsa i ukusnija bila ovako na veliko, ili sam ja bila jako gladna. 





01.04.2015.

SUFLE OD SARGAREPE za minut


Da li se secate one price o zeki i hiljadu torti od sargarepe? Sto se mene tice cesto je se setim i uvek se naljutim na zeku sto kaze da su torte od sargarepe bljak. Volim sargarepu svezu, skuvanu, u kolacima, tortama, salatama.... Ali danas je to kolac od sargarepe iz mikrotalasne za popodnevnu uzinu . Na netu se moze naci dosta recepata ove vrste i svako ih pravi po svom ukusu. Ja sam se odlucila za sok od sargarepe jer sam vec imala iscedjenu sargarepu u frizideru.

Za jednu solju:

- 25gr ovsenih mekinja
- posoliti vrlo malo
- 1/4 kasikice praska za pecivo
- 1 jaje
- 1 kasika ulja od kokosa
- 2 kasike soka od sargarepe

- sladilo po ukusu

Sve dobro smutiti i peci priblizno 1 minut u mikrotalasnoj.