6. 3. 2016.

MOJA PRVA SIROVA TORTA


Odmah da napišem da nismo čekali da torta malo odstoji u frižideru posle vađenja iz zamrzivača. Bili smo nestrpljivi i odmah smo sekli da fotografišem. E, zbog toga, presek torte nije idealan, već kao da je odlomljen.

Danas mi je 6 nedelja kako sam na sirovoj ishrani ali je ovo ipak prvi put da se oprobam u spremanju sirove torte. Malo sam pogledala kako to drugi rade i shvatila da sve uglavnom ide na isti princip ali sa malim dopunama i izmenama. Pogledala sam šta imam od namirnica i odlučila se za jednu vrlo jednostavnu varijantu. Izbor mi je bio odličan jer je tortica fenomenalna.


Nisam bila sigurna da li će moja deca biti zainteresovana za ovakav tip torte pa sam napravila zaista malenu tortu. Nisam imala odgovarajući kalup, pa sam sama napravila od alufolije (verovatno se prepoznaju krivine). Dimenzije torte su 18x8x3cm. 


Namirnice za podlogu:

- 80gr suvog grožđa 
- 50gr oraha
- 15gr kokosovog ulja

Namirnice za fil:

- 130gr smrznutog bobičastog voća
- 120gr indijskog oraha
- 30ml agava sirup
- 50ml soka od mandarine
- 1/2 limuna/sok
- 50gr kokosovog ulja

Za posipanje:

- 2 kašike semenki konoplje


Nemam procesor, blender je prevelik za malo namirnica, pa sam nekako uspela u čaši za smudi (smoothie). Verujem kada budem imala procesor da će biti još lakše i brže.

Suvo grožđe sam upotrebila od belog grožđa sa velikim bobicama. To grožđe najviše volim jer je prelepo, meko, slatko i svetle je boje. Za par sekundi se samlelo i pretvorilo u kompaktnu masu. Nisam želela da se pretvori u glatku masu, već da podseća na koru sa keksom. Improvizovanu posudu (koja mi je bila kalup) sam obložila iznutra najlonskom folijom. Smesu sam rasporedila i utapkala na dno i ostavila u frižider dok spremim fil.

Usula sam u čašu za pravljenje smudija indijske orahe, kokosovo ulje, sok od limuna i mandarine i agava sirup. To je taj žuti sloj i vidi se da je skroz pretvoren u glatku masu. Masa bude bistrija ali to je zato što se kokosovo ulje otopilo od toplote blendanja, ali kasnije se to sve fino stegne.

Tu masu izlijem više od pola preko podloge. Poravnam fino i vratim u zamrzivač da se brzo stegne dok spremam kremu sa voćem. U taj fil što je ostao dodala sam šumsko voće i nisam mnogo blendala, tek toliko da se pretvori u kompaktnu masu, a da se posle osete komadići voća. Smesa se jako stegla od smrznutog voća pa sam je malo promešala sa kašikom dok se nije malo proredila. U zamrzivaču se žuti fil dovoljno stegao da ovaj roze fil može da se stavi i fino rasporedi. Odozgo sam posula sa semenkama konoplje jer one imaju identičan ukus kao zeleni orasi.

Ostavila sam tortu u zamrzivaču ali kada sam je danas izvadila iz zamrivača ostavila sam je u frižideru. Na ovoj zadnjoj fotografiji se vidi kako izgleda torta posle 12 sati u frižideru. Fino i kompaktno.






3 коментара:

  1. Savrsen recept,moracu ovo da probam,kad nabavim sve sastojke! :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jovana!!
    Mozes da napravis zamenu namirnica ako su neke jeftinije.
    Pogledaj tu na blogu stranicu MOJ SIROVI ZIVOT, tu imas jos poslastica koje mozes da iskoristis za hrono uzinu

    ОдговориИзбриши
  3. Evo adresa sajta gde su i ostale sirove torte koje mogu na hrono užinu

    http://kuvajmohronovski.blogspot.ca/p/moj-sirov-zivot.html

    ОдговориИзбриши