20. 6. 2018.

MARIJANINA HRONO PRIČA



Marijana je moja komšinica i neko koga poznajem i za koga znam da je njena hrono priča zaista onakva kakvom će je ona ispričati. Mlada, uporna i pomalo tvrdoglava za svoje dobro. Ona može da bude primer svima da se i posle nekoliko godina, fino može održavati postignuta kilaža. Opredelila se da joj hrono bude stil života, a to se i vidi posle ovoliko godina.

JA:  Kako se to uopšte dogodi da se neprimetno ugojimo?

MARIJANA: Uvek sam bila malo buckasta,u osnovnoj školi ne toliko,ali nisam bila baš mršava kao ostale devojčice. Kao mala sam uvek volela da ručkam … tako su mi pričali. 


U srednjoj školi sam krenula baš da se gojim i jedno vreme sam se baš bila ugojila.Mislim da je to bilo u 16-oj godini otprilike. Ne znam tačno kako se to dogodilo,uvek sam bila malo punija, nisam baš pazila i odjednom mi se valjda počelo lepiti sve što pojedem,toliko da sam se za par meseci dosta ugojila.


JA: Kako si odlučila da smršaš?

MARIJANA: Taj moj gojazan period je trajao oko 2 do 3 godine.Uvek sam imala želju da smršam, ali evo i sad se pitam zašto nisam bila odlučnija u tome u to vreme.


Pored toga što nisam bila zadovoljna svojim izgledom, moju odluka da promenim sebe sam donela kad sam se preselila na drugi kraj sveta. Valjda iz razloga što u to vreme nisam imala društva, niti život koji sam živela pre dolaska u drugu zemlju…pa sam rešila da se družim sa sobom i radim na svom izgledu.

JA: Kakav je bio početak?

MARIJANA: Pre toga sam bila možda par puta probala neke dijete ali se završavalo sa jojo efektom. Tada sam shvatila da treba da pazim kad i šta jedem, a ne da budem na dijeti.

JA: Zašto si se odlučila baš za hrono dijetu?

MARIJANA: Za hrono sam bila šula,pa sam odlučila da se raspitam više o pravilima i svemu. Privukli su me najviše rezultati drugih ljudi i što se skoro sve jede kao i inače,samo je pitanje šta sa čim treba kombinovati.

JA:  Krenula si na hrono ishranu i kako je izgledalo, kako si se snalazila, šta ti se dopadalo, šta ti se nije dopadalo, ako je bilo i toga?


MARIJANA: Nisam bila svesna da tako neke stvari dosta utiču na organizam.Ja pre nikad nisam doručkovala,uvek sam pila kafu prvo kad ustanem, grickala izmedju obroka i nikad mi se to nije činilo kao nešto pogešno. Saznala sam šta mi od hrane prija, šta ne, i trudim se da se tako hranim.

JA: Da li se dešavala i neka greška? – Nadam se da imaš neke simpatične greške koje možeš da opišeš...

MARIJANA:  Posle odprilike 5 godina praćenja hrono ishrane, naravno da su mi se dešavale  greške ali odmah posle njih ja nastavim dalje. Uvek sam sebi govorila da ja ovako treba da se hranim i da je normalno da nekad skrenem sa puta malo. Trudila sam se i kad pravim greške , da to više budu “ hrono greške” kako sam ih ja nazvala. Na primer: da pojedem nešto za ručak, što sme samo za doručak,ili obrnuto za večeru, ili čokoladicu neku sa žitaricama bez šećera (ne sad baš milku, mada bilo je i toga)

JA: Kojom brzinom je išlo skidanje kilograma? Da li si bila zadovoljna? 

MARIJANA: Pored toga što sam krenula da se hranim po hrono pravilima, krenula sam skoro svaki dan da idem u teretanu ili da trčim ako je lepo vreme. Kako je vreme odmicalo i kako sam pocela da uviđam rezultate, sve sam bila više motivisana, pa mi nije ni padalo na pamet da prestanem. Za odprilike 5 meseci sam smršala oko 15kg.

Evo posle 5 god ništa se nije promenilo…i dalje se hranim hrono i vežbam redovno.  Jednostavno sam ušla u celu tu priču i pronašla sebe. To je sad moj svet!

JA: Da li si primetila neke promene na zdravstvenom planu? 

MARIJANA: Posto mi je inace metabolizam sporiji,sto mi je I doctor potvrdio,valjda sam se zato lako gojila; ova ishrana  mi je pomogla da otkrijem sta ne prija mom organizmu,I sta ga usporava.

JA: U celini, da li si sada zadovoljnija? Da li su vitkost i zdravlje ipak donekle povezani sa osećanjem sreće? 

MARIJANA: Odlučila sam tako da se hranim uvek, sad sam se već dosta navikla i uopšte mi nije teško.


Ima toliko lepih zdravih jela i slatkiša koje možemo sami praviti. Ako nam se jede pica, možemo je napraviti od dozvoljenog brašna. Isto tako, palačinke,mafine, torte, ceđeni sokovi…Samo  treba da se koriste zdravije namernice i da pazimo šta sa čim kombinujemo.

JA:  I za kraj, kada bi se nekim čudom opet vratila u taj period i morala da biraš dijetu, da li bi to opet bila hrono ishrana?

MARIJANA: Hrono sam preporučila i nekim svojim drugaricama koje su napravile izvanredne rezultate. Kada bih vratila vreme, volela bih da sam ranije čula za hrono i krenula zdravo da se hranim čim sam počela da se gojim. Isto tako, kao što sam napomenula, volela bih da sam bila odlučnija pre, ali verujem da dok ne osetimo na svojoj koži da možemo bolje, ni ne trudimo se da promenimo to, jer ni sami ne verujemo u to isto. Sad znam da ima bolje, i ne želim da se vratim u one loše nezdrave navike, jer sad se osećam lepo u svojoj koži.

 Za mene najveća motivacija da krenem na ovaj zdrav način ishrane su bili tuđi rezultati, zato sam i želela svoje iskustvo da podelim sa svima, možda budem motivacija nekom, kao što su meni nečija druga iskustva bila motivacija.

JA: Draga Marijana, hvala ti na divnom razgovoru. Moram ti priznati, jedva čekam da tvoje drugarice nađu malo vremena, kako bih čuli i njihove hrono priče.








Нема коментара:

Постави коментар