11. 12. 2017.

MUS KOCKE




Za koru:

- 400gr mekog brašna
- 20 kašika mlevenih oraha
- 20 kašika šećera
- 2 pecivo praška
- 2 pune kašike hladnog kokosovog ulja
- bademovog mleka po potrebi


Za fil:

- 1 litar gaziranog soka od pomorandže
- 160gr tapioka
- 250gr prah šećera
- 200gr čokolade sa sojinim mlekom
- 1 margarin

Odmah bih molila sve koji čitaju recept da mi ne drže posle predavanje o margarinu i štetnosti. Možete staviti kokosovo ulje ali onda malo drugačije razmere jer ulje na sobnoj temperaturi se topi pa bi se i fil otopio. Takođe, umesto gaziranog soka, možete nacediti nekoliko  sočnih pomorandži a ostatak do litre naliti kiselom vodom. Umesto tapioka možete upotrebiti gustin. Čokolada može da bude i ona obična crna posna. Eto i to smo rešili.

Kora je brza i jednostavna za spremanje. Uključite rernu na 220C da se zagreje dok se smesa zamuti. Sve sastojke, osim mleka, usuti u činiju i dobro promešati. Postepeno dodavati mleko da se dobije gušća masa koja teže spada sa špatule.  Ako je masa jako gusta onda će kora biti tvrđa i već sutradan  neće baš biti fina. Zato treba voditi razuna da se nađe neka zlatna sredina. Izliti u pleh i preći na 200C. Gotovo je kada dobije finu boju i kada se ne lepo testo za drvenu čačkalicu kada bocnete koru. Čim vidite da je pečena vadite da s ene bi previše sušila.

Usuti 800ml soka u šerpu  da provri, a od ostatka soka izmutiti tapioku i kada sok provdi smanjiti temperaturu na minimum i polako usuti tapioku uz neprekidno mešanje. Za minut je zgusnuto. U to dodati odmah čokoladu, margarin i prah šečer. Ja sam to sve nastavila da mutim mikserom jer je fil prilično gust zbog tapioke. Malo se teže muti ali se na kraju dobije predivan fil koji podseća na mus. Devojka mog sina je mislila da je to mus, a ja sam se složila sa tim da zaista ima ukus kao mus, pa otuda i takav naziv recepta.

Kada se fil sjedino odmah ga namazati na koru i ostaviti u hladnu prostoriju da prenoći, ne pokrivati.

Dimenzije mog pleha su 54x39cm. Vi količine namirnica smanjite za vaše potrebe. Nama je trebalo toliko jer smo imali puno gostiju.

Da napišem još koju reč o sečenju ovog prelepog kolača. Nož neka bude oštar,  prilično vreo i suv. Pod mlazom vrele vode stavite da spadne ostatk fila i obrišete ga. Svaki put neka nož bude čist i vreo jer u suprotnom će se sve lepiti po ivicama i neće biti kao moje na slici.


Нема коментара:

Постави коментар