26. 12. 2017.

HLEB POLA/POLA- 400ml mlake vode
- 8gr suvog kvasca (može kocka svežeg)
- brašno od heljde
- brašno od kamuta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja

Procedura je uobičajena. U mlaku vodu sipati kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne na površinu. Malo se duže čeka nego kada u vodu dodamo šečer. 

Dodavala sam neizmenično po jednu punu kašiku brašna. Sve ukupno je utrošeno oko 450gr brašna. Dodati i soli, mesiti dok se testo ne počne odvajati od zidova posude u kojoj se mesi. Kada je zamešeno namazati testo malo uljem, ostaviti u toj posudi u kojoj se mesilo i pokriti čistom krpom. 

Kada se testo uvećalo duplo, polako rukom premesiti i možete odmah da smestite testo u posudu u kojoj će se peći. Ja obavezno stavim papir za pečenje. Uključiti rernu na 220C da se zagreje, a za to vreme pokrite testo i neka stoji da se opet uveća. Kada se testo uvećalo, namažite odozgo vodom i ako hoćete recnite uzduž  2-3 puta da ne bi popucao hleb dok se bude pekao.

Smanjite rernu na 200C i pratite tok pečenja. Uglavnom kada vidite da se hvata boja odozgo smanjite na 180C i tako neka se peče dok ne dobije ceo hleb finu braon boju. Kad izvadite iz rerne ne treba da ga utrpavate jer će korica svakako omekšati  dok se hladi.

Ako vam je ovo hleb za hrono doručak obavezno ga sutradan pre doručka tostirajte malo.


Нема коментара:

Постави коментар