28. 3. 2017.

SIR OD INDIJSKIH ORAHA


  • 2 šolje (240 g) sirovog indijskog oraha
  • 2 čena belog luka, mleven (1 kašika ili 6 g)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu (više po ukusu)
  • Kora od 1 limuna – izrendana
  • Sok od 2 limuna (1/4 šolje ili 60 ml)
  • 3/4 šolje (180 ml) vode
  • 2 supene kašike (6 g) nutritivnog kvasca
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 supene kašike (30 ml) maslinovog ulja
  • 2 supene kašike (8 g) sitno mlevene sveže mirođije (ili sušene)


Stavite indijski orah u posudu i potopite u hladnu vodu. Poklopite sa plastičnom folijom i stavite u frižider da stoji 12 sati. Nakon potapanja, dobro iscedite indijski orah i dodajte u blender. Dodajte mleveni beli luk, beli luk u prahu, rendanu koru limuna, limunov sok, vodu, nutritivni kvasac, so i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete vrlo kremastu i glatku smesu. Onda probajte i dodajte začine po potrebi, dodajući više koru limuna za kiselost, jestivi kvasac za ukus sira, belog luka za poseban ukus, ili soli radi ukusa + „ravnoteže“ u ukusima.


Postavite cediljku iznad veće posude i na nju postavite dva sloja gaze. Koristite lopaticu da pokupite sav sir i da ga stavite u gazu, a zatim skupite uglove gaze i uvrnite ih da sir poprimi oblik „diska.“ Osigurajte sa gumicom. Ostavite da stoji 6 sati, poželjno 12 ili dok se višak vode ne iscedi u potpunosti, i da pritom sir ima čvršću formu kada se oslobodi iz gaze. Da biste poslužili, razmotajte iz gaze i blago obrnite sir na tacnu za služenje. Popravite oblik rukama ili gazom po potrebi, zatim pospite sa seckanim biljkama i sa još malo kore limuna (opciono). Sir je krhak, stoga rukujte pažljivo sa njim.
Uživajte u ohlađenom siru sa sušenim krekerima ili povrćem. Sir će održati svoju formu još 1-2 sata van frižidera, ali je najbolje kada je na hladnom. Ostatke držati dobro pokrivene u frižideru do 5 dana.








Нема коментара:

Постави коментар