21. 2. 2017.

ROGAČ KAO LEK

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua koje nam daje smeđe jestive mahunane. Mahune u sebi sadrže semenke koje uvek imaju istu masu od tačno 0,18 grama. U antičko doba semenke rogača služile su za merenje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je u upotrebi i danas – karat.U upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. Rogač je super hrana, poslastica i lek…


Neka saznanja postoje da je rogač upotrebljavan još pre 4000 godina. Rogač se u prošlosti koristio i kao prirodni zaslađivač. Mnogi se sećaju rogača iz detinjstva. Možda zato što je ranije više bio u upotrebi, a možda i zato što deca vole rogač, jer je sladak i ukusan. Po boji i ukusu najviše ga porede sa čokoladom, kakaom i kafom, pa se  koristi kao zdrava zamena za iste. Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih mogućnosti mogao biti – neprocenjiv. Rogač je bogat kalcijumom, kalijumom i bakrom kao i riboflavonom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Rogač nam pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, kao i u prevenciji dečje paralize. Zbog visokog procenta fosfora i kalcijuma rogač podstiče zdravlje zuba i kostiju i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.


Deca koja koriste rogač u ishrani ređe oboljevaju od problema sa varenjem. To je potvrđeno i studijom u kojoj su odojčad bila lečena od proliva rogačem i konvencionalnim lekovima. Grupa odojčadi koja je lječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se grupa na konvencionalnim lekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj grupi se također brže normalizovala telesna temperatura i težina. Zbog svog vrednog sastava i lekovitog delovanja rogač je pogodan za ishranu odojčadi starijih od 6 meseci. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje – kada im rastu zubići.


U studijama je pokazao da sprečava rak materice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća. Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne sudove. Konzumacija hrane bogate složenim ugljenim hidratima poput rogača značajno pomaže kod redukovanja holesterola i šećera u krvi. U jednoj studiji, grupa ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjila je vrednosti holesterola za oko 20 %.


Lekovite osobine rogača

- sprečava tegobe kod varenja
- smanjuje loš holesterol i šećer u krvi
- podstiče iskašljavanje i pomaže kod astme
- osnažuje imunitet
- deluje protiv alergija
- štiti udravlje srca i krvnih sudova
- jača kosti


2 коментара:

  1. Meni prosto bude strašno kad neko ne zna šta je rogač. A bila sam i u situacijama da ljudi prvo probaju kod mene. :D Eh, da ta kafa nije stigla kod nas, gde bi rogač bio...

    ОдговориИзбриши