5. 10. 2020.

MEDENA PITA


Kore
3 žlice mlijeka
2 žlice meda
3 žlice ulja
150 g šećera
400 g brašna 
žlica soda bikarbone
1 jaje
malo ruma (za poškropiti gotove kore)

Mlijeko, ulje, med i šećer stavite u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, a zatim maknite s vatre. U vruću smjesu dodajte brašno pomiješano sa sodom i razmućeno jaje pa rukama zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite 10-15 min da se malo opusti. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i razvaljajte ih u tanke kore. Sa tijestom se jako lijepo da raditi, ne puca i ne lomi se. Moje kore su bile veličine velikog pleha od pećnice, dakle dosta tanke i velike. Svaku koru posebno pecite na preokrenutom plehu obloženom papirom za pečenje. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 5 min i pazite da ih ne prepečete. One trebaju dobiti samo laganu kremastu boju. Prije nadijevanja kremom kore sasvim ohladite.

Krema
500 ml mlijeka
6 žlica grisa (pšenične krupice)
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
3 žlice čokolade u prahu

Mlijeko, šećer i vanilin šećer zakuhajte pa u njega uspite gris. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto umućeni maslac pa ju dobro izradite električnim mikserom. Od dobivene kreme odvojite 1/3 od ukupne količine pa u nju umiješajte čokoladu u prahu.

Prvu koru poškropite sa malo ruma pa na nju namažite polovicu bijele kreme, poklopite drugom korom pa ju lagano dlanovima pritisnite da se slijepi sa kremom. Drugu koru također poškropite rumom pa na nju ravnomjerno namažite čitavu tamnu kremu i poklopite trećom korom koju također poškropite rumom. Na tu koru namažite ostatak bijele kreme i poklopite ju sa poslijednjom korom te i nju poškropite rumom. Pitu pokrijete najlonom, najbolje prozirnom plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći da kore omekšaju. Idući dan pitu ćete moći rezati lagano kao maslac. Prije posluživanja pitu pospite šećerom u prahu.

Napomena: U originalnom receptu u kremu ide 250 g šećera i 250 g maslaca, ali ja sam te količine smanjila i krema je sasvim dovoljno slatka.

Нема коментара:

Постави коментар