21. 10. 2016.

LAKSATIVNI DŽEM

 
- 150 g urmi (1 šoljica)
- 150 g suvih šljiva (1 šoljica)
- 1,5 šoljica prokuvane vode (za gušći džem manje)
 Isecite urme i suve šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mešavina ne zgusne. Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste. Možete ga jesti samog, mazati na hleb, dodati u jogurt, pahuljice …
Suve šljive imaju hranljiv i laksativan učinak, decenijama se prepisuju u te svrhe. Njihovim kuvanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje. Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće. Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahteva lučenje insulina. U crevima se prerađuje jako sporo i dospeva u debelo crevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica.
Urme neki zovu i najzdravijim voćem na zemlji. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.Urme uravnotežavaju stolicu te se koriste i kao lek kod proliva, ali naravno i tvrde stolice. U SAD-u urme se pakuju u male boce kao lekovi i to se propisuju kao lek za zatvor. Urme se mogu koristiti za lečenje crevnih tegoba, pospešuju funkciju creva i pomažu razvoj korisnih bakterija u crevima.

izvor sa neta

Нема коментара:

Постави коментар