19. 9. 2016.

CRNI PIRINAČ


Tamnu boju ove dve vrste imaju zbog fitohemikalija i antocijana koji se nalaze u unutrašnjem delu zrna. Zimin Ksu, vanredni profesor na Odseku za hranu Državnog univerziteta u Luizijani objavio je na Nacionalnom sastanku Američkog hemijskog društva da samo kašika crnog pirinča sadrži više antioksidansa nego kašika borovnica, ali sa manje šećera, više vlakana i vitamina E.

Crni pirinač, poznat i kao “zabranjeni pirinač”, posebna je vrsta pirinča, koja ima posebne zdravstvene dobrobiti.
U Aziji je crni pirinač gajen vekovima. U staroj Kini, gajen je u malim količinama i bio je rezervisan za kinesku kraljevsku porodicu, a običnim ljudima bilo je zabranjeno da ga konzumiraju (otud ime “zabranjeni pirinač”). U tradicionalnoj medicini smatralo se da je ovaj pirinač dobar za bubrege, jetru i želudac.
Crni pirinač ima moćna antiinflamatorna svojstva. Od svih vrsta pirinča, najbogatiji je biljnim vlaknima i antioksidansima. Crni pirinač ne sadrži gluten, a sadrži dosta biljnih vlakana, što ga čini dobrom namirnicom kako za ona koji izbegavaju gluten, tako i za one koji nastoje da održe poželjnu teletnu težinu.
Kako tvrde istraživači Državnog univerziteta Luizijane, kašika crnog pirinča ima više zdravih antioksidanasa, poznatih kao antocijani, nego kašika borovnica. Takođe ima više vitamina E i vlakana od borovnice.




Sve ove odlike čine crni pirinač korisnim po zdravlje, evo na koji način.

Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.

Poboljšava varenje. Pošto sadrži obilje biljnih vlakana, kao i vitamina E, crni pirinač može da pomogne da se spreči zatvor i nadimanje i niz drugih problema sa varenjem.

Pomaže detoksikaciju tela. Mnoga proučavanja dokazala su da crni pirinač pomaže da se eliminišu štetni toksini iz jetre, zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanasa.

Dobar za redukcione dijete. Biljna vlakna koja sadrži crni pirinač pomažu da se osećate siti i ostanete siti duže posle obroka, što je dobro ako nastojite da smanjite kalorijski unos.

Dobar za zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da konzumacija crnog pirinča značajno doprinosi smanjenju formiranja aterosklerotičnih naslaga u arterijama, što je dobro za prevenciju srčanog i moždanog udara.

Ima antikancerogena svojstva. Nekoliko proučavanja pokazala su da crni pirinač sadrži sastojke koji ometaju širenje određenih vrsta raka, što ga čini dobrom namirnicom koju treba uključiti u ishranu za prevenciju ove bolesti.


Pirinač je veoma jednostavno skuvati. Pirinač kuvati  poklopljen u 500ml vode oko 20 min, isključite ringlu ali ostaviti još 20 min dok ne bude mekana i ne upije vodu. Zatim možete spremiti u kombinaciji sa nekim svojim omiljenim receptom.

Ovih dana ću postavljati moje recepte u kombinaciji sa povrćem.


Ovako izgleda sirovi pirinač kada ga sameljete na primer u električnom mlinu za kafu.  Možete ga dodati u kombinaciji nekog brašna da bi zamesili neku testeninu. Mene mleveni pirinač podseća izgledom na mleveni mak.

izvor: magično bilje, zdrava hrana, bio špajz ...

Нема коментара:

Постави коментар