26. 6. 2016.

KOKOS KOLAČ SA ŠARENIM MRVICAMA


Imam kokosovo brašno koje sama dehidriram jer sama pravim kokosovo mleko od svežeg kokosa. Pošto su aktuelne šečerne mrvice duginih boja, rešila sam da napravim još jedan fin sočan kolač u toj kombinaciji. Toliko je fin i mek da je zaista veliki propust ako ga ne budete probali. Naravno vi možete zameniti neke namirnice ako vam tako odgovara.

- 6 jaja
- 200ml kokos mleka (može i neko drugo)
- 1 puna kašika kokos ulja u čvrstom stanju (može i neko drugo)
- 8 punih kašika durum griza (može i neko drugo)
- 200ml čokoladne bele kapljice (ne mora)
- 300ml svetlog brašna 
- 500ml kokos brašna + za posipanje tepsije
- 5 punih kašika šećernih mrvica duginih boja
- 6 punih kašika šećera
- 1 pecivo prašak
- 2 vanilin šećera
- 1 litar slatke pavlake + 2 vanilin šećera


- Umutiti jaja, ulje, mleko, običan šećer, vanilu.
- Pomešati griz, kokosovo brasno, svetlo brašno i pecivo prašak.
- Zatim pomešati suve sastojke sa mokrim sastojcima. Ako bude jako gusto dodajte mleka dok ne bude smesa polako spadalo sa miksera. Ili ako je bistro dodajte još običnog brašna. 
- Tepsiju ako nije silikonska, namažite sa uljem i pospite je sa kokosovim brašnom.
- Kada ste zagrejali rernu na 220C i pripremili tepsiju, sada uspite čokoladne kapljice i mrvice u boji i sa špatulom sve promešajte ali ne previše dugo da mešate jer mrvice brzo puštaju boju.
- Izliti u tepsiju i ubaciti u rernu, sada smanjiti na 200C i peći 15 minuta, a zatim smanjiti na 180C i peći dok ne dobije lepu boju i dok se za čačkalica ne lepi smesa.


Vreme pečenja je naravno individualno ali svi poznajemo svoju rernu najbolje i tako treba da obratimo pažnju prilikom pečenja. Moja tepsija je dimenzija 30x20cm , a visina pečenog kolača je bila 5cm. Kada se kolač skroz ohladio odozgo sam stavila ulupanu slatku pavlaku.

Ko je ljubitelj kokosa, mnogo će mu se svideti ovaj kolač. Moji degustatori su rekli da je fenomenalnog ukusa, mirisa i teksture.

šećerne mrvice duginih boja 

čokoladne bele kapljice


Нема коментара:

Постави коментар