4. 5. 2016.

KOKOSOVE PALME ŠEĆER


Koristi se kao i običan šećer. Može biti dodatak smutijima, hladnim i toplim pićima, raznim dezertima, žitaricama i voćnim salatama. Važno je živeti zdravo uz raznovrsnui i izbalansiranu ishranu.

Kokosova palma (Cocos nucifera) je poznata kao Drvo Života u nekim delovima Azije, jer svi delovi ovog drveta imaju brojne mogućnosti upotrebe u ljudskoj ishrani. Osim kokosa, značajan proizvod kokosove palme je kokosov šećer. Proizvodi se iz cvetova biljke koji se javljaju tokom cele godine dajući slatki sok koji se sakuplja i transformiše u finalni proizvod, PlanetBIO kokosov šećer. Pre nego se refinisani šećer počeo masovno proizvoditi, kokosov šećer je bio najzastupljeniji zaslađivač u jugoistočnoj Aziji. Danas on vraća staru popularnost i postaje cenjen širom Planete.

Kao što i samo ime govori, PlanetBIO kokosov šećer sadrži uglavnom prirodno zastupljen šećer, pre svega saharozu, koja je disaharid sastavljen od glukoze i fruktoze. PlanetBIO kokosov šećer ima jedan od najnižih glikemijskih indeksa (35) među zaslađivačima, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, te je stoga pogodan i za dijabetičare. Za poređenje, glikemijski indeks belog šećera i melase je između 65 i 100, dok med ima glikemijski indeks 70 ili više. Budući da nije rafinisan, PlanetBIO kokosov šećer sadrži i brojne nutrijente, tj ima visoku hranljivu vrednost. Posebno je bogat mineralima, a najviše sadrži fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, sumpor, i posebno retki bor. Takođe sadrži i vitamine C i B1. 

PlanetBIO kokosov šećer ima prijatan, sladak ukus a bojom i teksturom podseća na braon šećer. Bez obzira na ime, kokosov šećer nema miris kokosa, već je bliži mirisu karamela. Kao prirodni zaslađivač, PlanetBIO kokosov šećer se može koristiti kao zamena za rafinisani šećer, dakle u svim prilikama kada biste uobičajeno koristili rafinisani šećer. Može se koristiti da zasladi hladne i tople napitke, smutije, jogurte, žitarice, voćne salate, kolače, keksiće, slatke namaze, čokolade ili bilo koji drugi dezert. 

Kokosov šećer ima:
• nizak glikemijski indeks 35,
• visok sadržaj minerala (kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa i drugih)
• vitamina B
• 16 različitih amino kiselina.
Da li ste znali da...

... drvo kokosove palme razvija i ženske i muške cvetove u istoj cvasti. Tako se za palmu kaže da je jednodomna.

... izrazi "kokosov šećer" i "palmin sećer" se često mešaju. Ipak, kokosov šećer se razlikuje kako po ukusu i teksturi tako i po proizvodnom procesu od palminog šećera, koji se spravlja od soka iz stabljika datum palme.

... jedna kokosova palma daje oko 288 litara soka godišnje.

izvor:planetbio

Нема коментара:

Постави коментар