14. 12. 2015.

POMOZITE SVOME ZDRAVLJU KOMBINACIJOM POVRĆA I VOĆA

Sveži-sokovi-za-čišćenje-organizma
Sveži sokovi se preporučuju kao vid prevencije, kao vid lečenja mnogih bolesti i kao vid održavanja zdravlja. Preporuka je da se piju raznovrsni sokovi. U ovom članku predstavljamo vam nekoliko najboljih kombinacija. Sveže isceđeni sokovi od voća i povrća su „gorivo“ koje je potrebno organizmu za hidriranje i hranjenje ćelija. Sokovi su bogati vitaminima, mineralima, enzimima, fitonutrijentima, antioksidantima.  Kod kombinovanja voća i povrća treba biti pažljiv jer mnoge kombinacije voća i povrća mogu da dovedu do grčeva u stomaku i proliva. Iz tog razloga navodimo „bezbedne kombinacije „voća i povrća koje mogu da pomognu kod pojedinih zdravstvenih problema. Naravno, sokovi nisu čudotvorni, već samo dobrodošla pomoć, jer ako želite da poboljšate zdravlje, morate promeniti i celokupan način života.
HOLESTEROL
Krvni-sud-holesterol
Jedan od uzroka povišenog holesterola je delovanje slobodnih radikala. Zato je potrebno povećati unos antioksidanata iz voća i povrća. Sokovima koje predlažemo, kad god možete, dodajte dva do tri čena belog luka.
Kombinacija br. 1: celer, spanać, šargarepa. Pomešajte jednu do dve stabljike celera, pola veze spanaća i 2 šargarepe. Takođe, možete da smanjite količinu šargarepe i povećate količinu spanaća.
Kombinacija br. 2: borovnice, brusnice, maline, jagode, lubenica. U sokovniku iscedite po šaku borovnica, brusnica, malina i jagoda koje su bogate antioksidantima. Ako želite da razblažite ovaj sok, dodajte malo soka od lubenice.
Kombinacija br. 3: kelj, brokoli, lubenica. Svako od pomenutog voća je bogato antioksidantima. Uzmite manju glavicu kelja, pola brokolija srednje veličine, 1-2 kriške lubenice, isecite ih na manje komade i u sokovniku iscedite sok.
Kombinacija br. 4: izdanci (klice) lucerke, pasulja i pšenična trava. Klice lucerke i pasulja su bogate antioksidantima, kao i pšenična trava. Uzmite šaku klica lucerke, klica pasulja i pšenične trave i iscedite sok u sokovniku. Pošto klice imaju vlaknastu strukturu, koristite posebne filtere za ceđenje ove vrste sokova.
DIJABETES
dijabetes
Sledeće vrste hrane imaju aktivnost sličnu insulinu: špargle, avokado, crni biber, prokelj, šargarepa, cimet, krastavac, komorač, beli luk, đumbir, grejpfrut, paškanat, zeleno povrće, crni luk, praziluk, krompir, paradajz, bundeva.
Kombinacija br. 1: šargarepa, krastavac, paradajz. Iako je slatka, šargarepa deluje na regulisanje nivoa šećera u krvi. Kombinacija krastavca i šargarepe podstiče smanjenje šećera u urinu. SAVET: Napravite 250ml soka tako što ćete iscediti 1 šargarepu srednje veličine, pola krastavca srednje veličine i 2 zrela paradajza srednje veličine.
Kombinacija br 2: šargarepa, jabuka, spanać, celer. Osim što deluje na uravnotežavanje nivoa šećera u krvi, šargarepa je dobra i za vid (problemi sa očima često pogađaju dijabetičare). Kombinacija sa jabukom pomaže u snižavanju nivoa šećera. Dodajte spanać za moćan sinergijski isceljujući potencijal, kao i celer koji je bogat mineralima, a poboljšava i ukus soka. SAVET: Uzmite jednu šargarepu srednje veličine i zelenu jabuku, vezu spanaća i dve grančice (2 rebra) celera.
GORUŠICA
gorusica-v
Ovi sokovi samo privremeno mogu da ublaže simptome gorušice. Promena navika u ishrani i načina života je veoma važna u lečenju ovog problema. Gorušica koja se ne leči, hronična gorušica, može da uzrokuje i rak, zato je važno što pre menjati životne navike ili preći, ako je potrebno, na program lečenja.
Kombinacija br. 1: nar. Sok od nara se preporučuje za lečenje upala i smirivanje bolova koje izaziva gorušica. Pijte ovaj sok redovno i često. On je bogat antioksidantima koji blagotvorno deluju na zdravlje generalno.
Kombinacija br. 2: spanać i šargarepa. Ova kombinacija je veoma efikasna u ublažavanju simptoma gorušice. Obe vrste povrća deluju alkalno, neutrališući kiselinu.
Kombinacija br. 3: cvekla, krastavac, šargarepa Još jedna alkalizujuća kombinacija koja smiruje simptome gorušice. Osim što neutrališe kiselinu, ovaj sok čisti organizam, obnavlja ga, hrani i leči.
OSTEOARTRITIS
d76e9b71e5d5db4a025eb7e0fc5bd984_content_large
Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika degenerativnog artritisa u savremenom svetu. Reč je o degeneraciji hrskavice u zglobovima. Uzroci osteoartritisa su ne zdrav način života, a oni koji imaju veze sa ishranom su: nedostatak esencijalnih hranljivih sastojaka kao što su vitamini C, D, E i B3, prekomerna proizvodnja slobodnih radikala.
Kombinacija br. 1: borovnice, brusnice, maline, jagode. Bogato flavonoidima i antioksidantima, ovo bobičavo voće pomažu u zaštiti ćelijskih oštečenja. SAVET: Uzmite po šaku svakog bobičavog voća i zajedno ga iscedite. Ovaj sok je dosta gust, pa ga možete razblažiti sa malo vode.
Kombinacija br. 2: kelj, brokoli, izdanci (klice) pasulja. Sva tri sastojka su bogati antioksidantima, a njihova kombinacija deluje na neutralisanje slobodnih radikala koji izazivaju upale. SAVET: Uzmite manju glavicu kelja, pola brokolija srednje veličine, šaku klica pasulja i iscedite sok. Dodajte malo meda i vode.
Kombinacija br. 3: đumbir. Đumbir sadrži aktivne enzime i gingerol, antiinflamatorni sastojak koji efikasno ublažava upalu i poboljšava pokretljivost zglobova. Sok od đumbira može da bude previše jak i ljut kada se pije sam, pa dodajte u uobičajene sokove komad od 2,5cm korena đumbira. Ili, pomešajte sok od đumbira sa malo meda i vode. Takođe, đumbir možete da dodajete i u hranu, kao začin.
Kombinacija br. 4: šaragrepa, celer, ananas, limun/limeta. Iscedite sok od 2 šargarepe, 2 rebra celera, 1 šolje ananasa i 1 limuna.
Kombinacija br. 5: jabuka, celer, kelj, peršun, đumbir. Iscedite sok od 1 zelene jabuke, 1 rebra celera, manje glavice kelja, 1 šolje peršuna, 1,25cm korena đumbira.
ZA SNIŽAVANJE VISOKOG PRITISKA
krvni-pritisak1
Mnoge vrste voća i povrća prirodno snižavaju pritisak. Predlažemo nekoliko kombinacija.
Kombinacija br. 1: celer, šargarepa, cvekla. Natrijum hlorid (so) povećava krvni pritisak, ali prirodni natrijum iz celera ne deluje na povećanje, već naprotiv, on snižava pritisak. Možete da pijete sok samo od celera, a možete i da ga pomešate sa šargarepom i cveklom. Cvekla takođe pomaže u normalizovanju pritiska. SAVET: U sokovniku iscedite sok od 3 rebra celera, jedne manje šargarepe. Sok od cvekle dodajte povremeno u ovu kombinaciju.
Kombinacija br. 2: spanać, peršun, šargarepa. Hlorofil iz spanaća i peršuna čisti krv, a u kombinaciji sa šargarepom koja deluje kao antioksidant, ovaj sok, kada se redovno pije, pomaže u snižavanju pritiska. SAVET: Napravite sok od veze spanaća, srednje šargarepe i šake peršuna.
Kombinacija br. 3: dinja, beli luk, praziluk, limun/limeta ili jabuka. Dinja je bogata vodom i kalijumom koji su efikasni u snižavanju i održavanju normalnog krvnog pritiska. Beli luk i praziluk deluju kao antikoagulanti (razblažuju krv sprečavajući stvaranje ugrušaka). Dodajte i jednu zelenu jabuku ili četvrtinu limuna, da biste poboljšali ukus. SAVET: Napravite sok od četvrtine dinje, 2-3 čena belog luka i/ili praziluka.
Kombinacija br. 4: ljuta papričica, beli luk, peršun, limun/limeta. Ljuta papričica je veoma zdrava, ali kada je uzimate sa drugim povrćem i začinskim biljem, efekti na zdravlje se povećavaju. SAVET: Napravite sok od 1-2 ljute papričice (crvene, žute ili narandžaste), 2-3 čena belog luka i veze peršuna. Dodajte sok od pola limuna ili cele limete – na ovaj način ćete poboljšati ukus.
PSORIJAZA
Psorijaza
Postoje mnoge biljke koje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma psorijaze, ali, ponavljamo, neće doći do izlečenja ako ne dodje do promene životnih navika. Ako ih ne uzimate u obliku soka, uključite ih u svakodnevni jelovnik. Birajte voće i povrće koje ima najintenzivniju zelenu i narandžastu boju (brokoli, kelj, narandžaste paprike, tamno zeleno salatno bilje, blitva, bundeva, batat, izdanci mahunarki itd.).
Kombinacija br. 1: šargarepa i spanać. Popijte bar jednu čašu (250ml) soka od šargarepe dnevno (na prazan stomak). Šargarepa je bogata beta karotinom koji je posebno koristan za detoksikaciju jetre i bubrega. U kombinaciji sa spanaćem, odlično čisti krv i deluje hranljivo, isceljujuće i obnavljajuće. SAVET: Napravite sok od jedne šargarepe srednje veličine i veze spanaća.
Kombinacija br. 2: brusnice, maline, jagode, grejpfrut, pomorandža. Bobičavo voće je bogato vitaminom C, moćnim antioksidantom. Važno je da ga unose osobe koje imaju visok nivo toksina u krvi. Takođe, vitamin C efikasno jača imunitet. SAVET: U sokovnik stavite po šaku brusnica, malina i jagoda i jedan grejpfrut ili dve pomorandže i iscedite sok.
Kombinacija br. 3: lubenica i cvekla. Ovaj crveni sok je bogat beta karotinom i moćan je čistač organizma. Pijte onoliko soka od lubenice koliko želite. Povremeno soku od lubenice dodajte i četvrtinu-polovinu cvekle srednje veličine, kao i sveže lišće cvekle. Kombinacija br. 4: izdanci (klice) lucerke (alfalfa) i pšenična trava Vredna kombinacija hranljivih sastojaka klica lucerke i pšenične trave stavlja ih u sam vrh hranljivih i isceljujućih namirnica. SAVET: Soku možete dodati zelenu jabuku ili krišku limuna kako biste mu poboljšali ukus.
izvor: tinkturedrsulca.com


Нема коментара:

Постави коментар