19. 10. 2015.

ŽERBO



Ovaj kolač je veoma popularan u Banatu jer smo ga prihvatili od naših komšija Mađara. Toliko je lak za spremanje, a tako je divnog ukusa. Kombinacija džema od kajsija i mlevenih oraha je fenomenalna. U našoj kući je obavezan žerbo na slavama , rođendanima i većim proslavama.

Kore:
- 400 gr brašna
- 200 gr putera (može i masti)
- 2 žumanca
- 2 kašike šećera
- paketić kvasca
- 50ml mleka

Fil:
- 300 gr mlevenih oraha (može i više)
-  džema od kajsija

Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 50 gr putera

U brašno sipati pripremljeni nadošli kvasac (sa kašičicom šećera, brašna i malo tople vode). Dodati žumanca, šećer i omekšali puter ili mast. Zamesiti testo, podeliti na tri dela i ostaviti pola sata da se odmori.
Potom razvući testo u 3-4 tanke kore veličine pleha. Prvu koru namazati džemom i posuti orasima, preko staviti drugu koru i ponoviti postupak. Odozgo  bude kora. 

Peći kolač na 180C/30'. Ohlađen kolač preliti toplom glazurom od čokolade.

Нема коментара:

Постави коментар