18. 10. 2015.

KARAMEL OBLANDE


Emocije cine cuda kada se spremaju recepti koji nas starije podsecaju na nase detinjstvo i ranu mladost. Ovo su bile omiljene oblande moga tate i najcesce su se spremale u nasoj kuci. Vec se znalo po nekom nepisanom pravilu da cu petkom kada idem iz skole obavezno kupiti pakovanje oblande. Ovaj kolac je bio obavezan, a pored njega je isla jos jedna vrsta kolaca. Uvek sam spremala brze i lake recepte jer sam imala jos mnogo obaveza u kuci i skoli. Secam se nikada nismo sekli ovu obladnu na parcice, nec bi svako sebi odsekao po duzini koliko zeli da pojede i tako smo grizkali dok gledamo TV. To je bilo kao neko nepisano pravilo, jer znam da su i moji drugari isto tako sekli ovu oblandu.

- pakovanje vecih oblandi
- 1 l mleka
- 1 kg secera
- 250 gr margarina
- 1-2 kesice vanil secerapo zelji 
- 250ml seckanih oraha
- 1 kasika kakao

Mleko i secer stavimo na sporet da se zajedno kuvaju. Malo promesamo i kuvamo na tihoj vatri. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena). Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi.

Oblande filujemo koru po koru rshladjenim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledecu koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj povrsini i tek tada nastaviti sa filovanjem. Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nesto tesko (mogu i knjige, pakovanja pirinca…) kako se oblande ne bi razdvojile.

Ako vam se čini da je fil previše redak, niste ga dovoljno ukuvali i mozete dodati mlevenog keksa, najlepse bude sa plazma keksom.


Нема коментара:

Постави коментар