22. 11. 2014.

ORASI PUNJENI SIROM



Kada ste bili deca da li ste voleli ove orahe keksice iz prese? Ja ih pamtim i volela sam ih, ali su se spremali samo za velike praznike, slave, svadbe, rodjendane. Danas sam ih pekla ali nemam presu, nego sam nasla pleh sa kalupima i zakljucila sam da su bili mnogo bolji oni iz prese. Ovo je mastoviti dorucak u slanoj varijanti. Posto je tek pocetak, bice maste jos i u slatkoj i u slanoj varijanti.

- 60gr putera
- 50ml belanca 
- 1 kasika rogac brasna
- 100gr brasna
- so
- 1 kasika mladog sira
- vode ili badem mleko po potrebi
- malo kurkume


Od ove mere sam dobila tacno za 12 oraha ili 24 polovine. Zamesila sam testo od putera sa sobne temperature, belanca, rogaca i brasna. Rogaca sam dodala samo da bi testo bilo tamne boje. Vi kada budete mesili videcete koliko ce vam tacno trebati brasna. Ja sam koristila integralno ali sam ga prosijala i odstranila ljuspice, da bi testo bilo glatko. Meni se testo lepilo za prste, pa sam ga oblikovala sa rukavicama. Pravila sam male loptice i punila modlice ali da testa ne bude vise od visine modlice. Testo nece narastiti ali ce biti fino meko. U testo soli stavite samo bukvalno mrvu da testo dobije ukus a da se ne pomesa slano i rogac. Pekla sam u zagrejanoj rerni na 180C/10'

Kada se testo prohladilo sa ostrim spicastim nozem sam ih izdubila. Ne nesto mnogo, tek toliko da mogu posle da stavim fil u njih. Testo koje sam izdubila stavila sam u blender sa kasikom sira, malo kurkume i malo soli. Nisam trebala da dodajem bademovo mleko da bi ga razredila, bilo je dovoljno gusto da bi sa njim mogla da napunim jezgra. Napunila sam svaku polovinu i posle ih spojila i ostavila u frizider da se sve fino stegne, a i da se jezgra malo natope tecnosti od sira.

Ovo je bila najobicnija varijanta, tek toliko da i ja sama vidim kako funkcionise slano testo. Sledeci put ce fil biti bogatiji, a i probacu neko drugo brasno bez rogaca za slanu varijantu. 


Нема коментара:

Постави коментар