30. 11. 2014.

KOKOSOVO ULJEKokosovo ulje nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, pristupačno je i potpuno prirodno. Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Osim u kozmetici, kokosovo ulje se koristi pri lečenju različitih bolesti i u kulinarstvu.

Za one koji do sada nisu koristili ovu vrstu ulja, napomenjemo da se ne iznenadite kada u teglici vidite čvrstu belu smesu. To je prirodno stanje hladno ceđeno-ekstra devičanskog kokosovog ulja preko zime odnosno pri nižim temperaturama. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine je datum proizvodnje – podrazumeva se da je bolje da bude što svežije, ali i da nema nekakvih grudvica. Nemojte pristajati na druge vrste kokosovog ulja već kupujte samo tamo gde piše isključivo “hladno ceđeno – ekstra devičansko”.

Kokosovo ulje je vrlo korisno kod smanjenja težine. Vrlo lako se vari i pomaže u zdravom funkcionisanju štitne žlezde. Ubrzava metabolizam, smanjuje opterećenje pankreasa i telo brže sagoreva kalorije.

Ideje za korišćenje kokosovg ulja u ishrani
Dodajte kašiku kokosovog ulja u tiganj i pržite piletinu i povrće na niskoj ili srednjoj temperaturi. Zamenite biljno ulje kokosovim uljem za dezerte i pri pečenju.Napravite bogatu, kremastu domaću kokosovu toplu cokoladu. Dodajte kašičicu kokosovog ulja vašoj jutarnjoj šolji toplog čaja ili kafe. Rastopite malo kokosa preko toplih žitarica i pospite cimetom. Koristite kokosovo ulje i za palačinke, prženice ili vafle. Lagano propržite tortilje u kokosovom ulju i isecite na trake da biste napravili tortilja supu od piletine.
Deo teksta sam preuzela odavde

Utoljava glad - Iako kokosovo ulje zaista ima manje kalorija od svih ostalih masti, to nije glavni razlog zašto nam ono pomaže da regulišemo telesnu težinu. Važnije je to što kokosovo ulje utoljava glad mnogo bolje od svih drugih masnoća, a verovatno i od svih drugih namirnica. Kad dodate kokosovo ulje obroku, brže se zasitite i ne ogladnite između obroka, pa možete da duže izdržite a da ništa ne grickate.

Ovaj tekst ce mi biti smernica da moze u receptima sa kokosovim uljem da se procita i o njemu.

Нема коментара:

Постави коментар