31. 10. 2014.

PECENA PAPRIKA



O pecenoj paprici svi sve znamo i zaista nema nista novo ni nepoznato o njoj da se pise. Ja sam morala da je ubacim samo kao smernicu kada je budem spominjala u obrocima.

- paprika
- so
- beli luk
- seckano lišće peršina
- ulje
- limun ili balzamiko


Uvek koristim fine mesnate paprike, jer ako su tanke ništa ne bude od njih dok se ispeku.  Najlakse i najbolje ispečem papriku u rerni. Stavim da se rerna zagreje na najjače. Za to vreme papriku fino operem i poređam je u pleh u koji će se peči. Kada se rerna zagrejala na najjače, ne smanjujem temperaturu, već stavljam papriku da se peče. Ako je rerna dobra, nećete morati da okrećete papriku jer će se ravnomerno ispeći na sve strane. Ako ne peče ravnomerno, vi okrenite na drugu stranu kada jedna strana bude dovoljno pečena. 

Dok se paprika peče, pripremim činiju i u nju stavim vajlonsku vrećicu u koju ću staviti ispečenu papriku. Kada se paprika ispekla sa svih strana, izvadite iz rerne i prebacite je pažljivo u vrećicu koju ste stavili u činiju. Zatvorite vrećicu i odozgo stavite adekvatan poklopac. Tako ostavim do sutradan, jer volim da mi se paprika tako upakovana skroz ohladi i tada ljuska sama spada spada sa paprike.

Kada se peče u rerni na najjaču temperaturu brzo bude ispečeno, netreba više od 30 minuta za jedan pleh paprika. 

Sutradan je fino oljuštim i očistim od semenki. Ređam u posudu u koju će stajati. a posuda mora da ima dobar poklopac, kako bi bilo vakuum zatvoreno. Stavim red paprike, pa posolim, poprskam sokom od limuna, pospem rendani beli luk i seckani peršin. Ređam sve dok ne utrošim svu papriku. Tako spremljena paprika se čuva u frižideru i može da traje preko nedelju dana ako frižider dobro hladi. 


Нема коментара:

Постави коментар