16. 10. 2014.

FILOVANA PAPRIKA



Neko će se zapitati kakva je to punjena paprika bez riže ili nekog drugog ugljenog hidrata. Pa lepa, fina, sočna i ukusna. Svaki put kad je pravim, bude sve bolja i bolja. Danas je specijalno ukusna jer sam pronašla našu papriku, koja je ovde prava retkost ili treba znati gdje otići i pronaći. Kada se spremam da kuvam punjene paprike koristim samo onoliko paprika koliko je potrebno da stane u jedan red uredno poredjane.


- 11 paprika prosečne veličine
- 800 gr mlevenog mesa bez masnoće
- 100 gr ljutog kulena*
- 2 kašike ulja od kostica grozdja*
- 2 velike glavice ljubičastog luka
- 2 kašike sušenog vlasca u prahu
- 2 lovorova lista
- 2 litre domaćeg soka od paradajza- so himalajska, biber, beli i crni luk
- 1 kašika sušenog paradajza za aromu


Luk iseckati na sitno i staviti da se dinsta na ulju, posoljen. Za to vrieme sam samlela meso i stavila sve potrebne začine. Kada je luk postao staklasti, izrucila sam ga sa mesom i sve dobro zamijesila. Paprike očistila od semenki, punila ih smjesom od mesa i redjala po dnu šerpe (moja šerpa je prilično velika). Mesa sve što je ostalo sam posula odozgo po paprikama. Sokom od paradajza sam prelila preko paprika i stavila da provri. Čim je počelo da vri, ubacila sam lovorovo lišće i smanjila na najmanje tek toliko da vri polako. Držala sam samo malo otklopljeno da bi višak tecnosti ispario i da se tako dobije gusci preliv.
Tako se krchkalo dobrih dva sata.


Kulen koji sam samlela zajedno sa mesom je dao divnu ljutkastu aromu. U hrono ishrani se u jednom obroku ne mešaju mesa od dve vrste životinja. Isto tako i paradajz bi trebao da bude domaće proizvodnje, jer onaj kupovni ima aditiva. Ali može da se kupi i pasterizovani, jer u njega nema aditiva.

**Za dukan dijetu samo izostavite ulje*, a kulen* ako imate domaci i znate da nije masan slobodno ga upotrebite...

4 коментара:

  1. Pozdrav Jadranka, negdje sam procitala da se moze koristiti kvinoja za punjene paprike. Moze li i u restrikciji? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanela, kvinoja može u restrikciji za doručak, a u vanrestrikciju može i za ručak.

      Sanela, pokušavala sam da ti juče odgovorim i na ono prethodno pitanje ali ne znam šta se desava, ne mogu da prosledim. Mislim da više ne može na toj strani da se piše. Samo mi se pojavi na email ali kada odgovorim nigde se ne pojavi... Bar ja ne vidim da se pojavilo.

      Избриши
  2. Ljiljana S.18.6.18. 14:47

    Pozdrav Jadranka,mozete li mi poslati posne recepte u restrikciji. I jedno pitanje da li zbog jednolicne hrane stagnira gibitak kg ili je to normalno posle 3 nedelje restrikcije( od toga 2 posne)?

    ОдговориИзбриши
  3. Иста питања , хвала

    ОдговориИзбриши