5. 10. 2020.

KATARINA TORTA




GORNJA I DONJA KORA:
6jaja
6 kašikašećera
6 kašikamljevenih oraha (ili badema)
3štangle strugane čokolade
2 kašikebrašna
1-2 kašičicepraška za pecivo
SREDNJA/BIJELA KORA:
5bjelanjaka
200 gšećera (150 g sjeckanh oraha (ili badema)
100 ggrožđica
4 kašikebrašna
2 kašikeulja
1 kašičicapraška za pecivo
FIL:
1/2 lmlijeka
4 ravne kašikebrašna
5žumanjaka
8 kašikašećera
2 kesicevanilin šećera
250 gmaslaca (ili margarina)

1
Gornja i donja kora: umuti pjenasto jaja i šećer, smanjiti mikser na najmanju brzinu, dodati ostale sastojke i peći oko 20 minuta na 200°C (rernu prvo zagrijati na 250°C, pa kada se kora stavi da se peče smanjiti na 200°C).
2
Kada je kora pečena, izvaditi, sačekati da se ohladi pa presjeći na 2 dijela.
3
Mogu se ispeći i 2 kore (u svaku koru se onda stavi pola količine od gore navedenih sastojaka).
4
Bijela kora: umutiti bjelanjke i šećer u snijeg, smanjiti brzinu, dodati ostale sastojke i peći otprilike pola sata na 180°C.
5
Fil: umutiti jaja i šećer, dodati brašno i 1 dl mlijeka (odvojiti od onih 1/2 l).
6
Staviti mlijeko da prokuha, sklonuti sa ringle, dodati umućene jaja, šećer i brašno, i kuhati 10-15 minuta na laganoj vatri.
7
Ohladiti, dodati prethodno umućen puter sa vanilin šećerom pa izmutiti mikserom u glatku smjesu i filovati kore.
8
Torta se može ukrasti struganom čokoladom ili mljevenim orasima.

Нема коментара:

Постави коментар