31. 10. 2014.

PECENA PAPRIKA



O pecenoj paprici svi sve znamo i zaista nema nista novo ni nepoznato o njoj da se pise. Ja sam morala da je ubacim samo kao smernicu kada je budem spominjala u obrocima.

- paprika
- so
- beli luk
- seckano lišće peršina
- ulje
- limun ili balzamiko


Uvek koristim fine mesnate paprike, jer ako su tanke ništa ne bude od njih dok se ispeku.  Najlakse i najbolje ispečem papriku u rerni. Stavim da se rerna zagreje na najjače. Za to vreme papriku fino operem i poređam je u pleh u koji će se peči. Kada se rerna zagrejala na najjače, ne smanjujem temperaturu, već stavljam papriku da se peče. Ako je rerna dobra, nećete morati da okrećete papriku jer će se ravnomerno ispeći na sve strane. Ako ne peče ravnomerno, vi okrenite na drugu stranu kada jedna strana bude dovoljno pečena. 

Dok se paprika peče, pripremim činiju i u nju stavim vajlonsku vrećicu u koju ću staviti ispečenu papriku. Kada se paprika ispekla sa svih strana, izvadite iz rerne i prebacite je pažljivo u vrećicu koju ste stavili u činiju. Zatvorite vrećicu i odozgo stavite adekvatan poklopac. Tako ostavim do sutradan, jer volim da mi se paprika tako upakovana skroz ohladi i tada ljuska sama spada spada sa paprike.

Kada se peče u rerni na najjaču temperaturu brzo bude ispečeno, netreba više od 30 minuta za jedan pleh paprika. 

Sutradan je fino oljuštim i očistim od semenki. Ređam u posudu u koju će stajati. a posuda mora da ima dobar poklopac, kako bi bilo vakuum zatvoreno. Stavim red paprike, pa posolim, poprskam sokom od limuna, pospem rendani beli luk i seckani peršin. Ređam sve dok ne utrošim svu papriku. Tako spremljena paprika se čuva u frižideru i može da traje preko nedelju dana ako frižider dobro hladi. 


NJOKI OD SPANACA I KISELOG MLEKA



Ovog puta su drugacije njoke. Posto ne mozemo da koristimo krompir, ja sam smislila da zamesim sa kiselim mlekom. Spanac sam upotrebila zamrznut sitno naseckan

- 100gr spanaca - 100ml kiselog mleka - so, kamut brasno - 1 jaje


Zamesila sam testo koje nije bilo previse tvrdo, a ni meko da se lepi za prste. Ostavila sam 1/2h u zipp kesi da se testo "odmori". Posto ja nemam onu malu drvenu spravicu za pravljenje njoki (pre sam uzimala od komsinice, ali ona se odselila). Sve sam u kuci pregledala u nadi da cu pronaci nesto sto ce oblikovati njoke, ali bilo je bezuspesno. I onda sam se dosetila ove moje prese za cirkus galete. Odusevila sam se kako se testo lepo kotrljalo. Na gornjoj slici se vidi na koji nacin sam dosla do njoki.

Kada ste oblikovali njoke, skuvajte ih na uobičajen način .


Za preliv sam upotrebila 200ml kiselog mleka i 30gr chia semenki. Kada sam smesala kiselo mleko i chia semenke ostavila sam ih u frizideru 1/2h. Posula sam sve sa tucanom crvenom paprikom jer sam zelela da dobijem ljutkast ukus, da bi bilo drugacije od dosadasnjih njoki sa krompirom. Ovo je tek jedan uspesan pokusaj da dobijem hrono njoke, bice toga jos ali svaki put sa drugim sastavom i prelivom.


PUNJENI PARADAJZ



Ovo bas i nije neophodno, ali je veoma dekorativno. Ja volim da sebi i svojoj deci postavljam trpezu kao da nam je svaki dan gozba. Tako pamtim kao dete, da je i moja draga mama isto nama postavljala i da nikad nismo poceli da jedemo dok se nismo zahvalili Bogu na zdravlju i trpezi. Na zalost ja sam od svega toga sto sam upamtila, jedino zadrzala da nam trpeza stoji na belom stolnjaku  lepo servirana.


Paradajze sam izdubila, ocistila od semenki i napunila ih sa avokado namazom. Recept za avokado namaz mozete procitati OVDE   



20. 10. 2014.

PARADAJZ SUPICA



Brza i ukusna supica od paradza. Ako imate svoj domaci paradajz kuvani, onda je to vec skoro gotova supica. Kao dete sam uspevala da na brzaka utolim glad kada dodjem kuci iz skole. Posto sam prva dolazila kuci, morala sam prvo da spremim za tatu, brata i mene nesto za rucak, tako da nije bilo izvodljivo da prvo rucam. Paradajza kuvanog smo uvek imali jer nas je jos mama naucila da ga pijemo vrlo cesto. Kasnije kada je mama umrla i kada je kuvanje preslo u moju nadleznost, ja sam za sebe osmislila da kada dodjem iz skole na brzaka popijem toplu supicu a to mi je najvise prijalo sa paradajzom. 

- 2dl paradajza
- seckanog suvog persuna
- malo naribanog belog luka
- biber

Paradajz ugrejem i ostale zacine promesam i sa zadovoljstvom popijem. Meni je to bilo dovoljno dok ne skuvam rucak za sve nas, a uz to se i pokazalo da je za mene zdrava varijanta, jer na moju veliku srecu ja nikada nisam bolovala ni od jedne virusne prehlade, bez obzira sto su svi oko mene redovno imali svoje dane u prehladi. 

Ako nemate svoj kuvani paradajz, odlicna varijanta je i onaj koncentrovani, jer sa njim mozete da spremate sebi gustinu koju vi volte, a mozete da upotrebite dozvoljenu "vegetu".  

CUFTICE U PARADAJZ SOSU



Da ne bi ponavljala recept za cufte, pogledajte u ovom receptu OVDE . Za razliku od prethodnog recepta gde se cufte kuvaju u vodi, vi u ovom receptu slobodno kuvajte cufte u paradajz soku. Meni je cak i meso i sos ukusnuje na ovaj nacin jer su uzajamno poprimili ukuse i savrseno se uklopili.

Najvise volim da koristim one sokove od paradajza i povca, pasterizovane, bez konzervasa i drugih aditiva. Ali pre, ranijih godina dok sam kuvala svoj paradajz koristila sam taj. Danas, tek ponekad se iz zabave upustim u spremanje soka od paradajza sa blenderom. 

Kupim najzrelije padarajze i dobro ih operem i ubacim u vrelu vodu da im ljuska pukne da bi ih mogla oljustiti. Izmiksam ih u blenderu i stavim u serpu da provri. Prvo ih pustim da vri dok pena ne nestane i tek onda spustim cufte u njih, i malo posolim. Dok se cufte kuvaju i paradajz polako postaje gusci jer isparava. Pri kraju kad vidim da je dovoljna gustina paradajza dodam jos soli koliko je potrebno i izrendam na sitno rende veliki cen belog luka. kad ga tako svezeg stavim u paradjz zamirisi sve.

Znaci, sos je vas izbor, imate vise varijanti, a vi se odlucite za ono sto je vama najbrze. Zapamtite, nema dodavanja brasna ili bilo kakvih zgusnjivaca, sam od sebe se isto fino zgusne, a mozete da mu narendate tikvicu, isto ce pomoci da se zgusne jer se ona brzo raskuva. 


KISELO MLEKO KAO FIL




Spremljeno sa kiselim mlekom bez laktoze uz dodatak samlevenog lana. Idealno kao prilog za dorucak ali i odlicna podloga za slane torte...
Uskoro recept i prica na tu temu ...


18. 10. 2014.

PISKOTA KORA



Ovog puta mi je ovako bilo i brze i interesantnije. Ako bas volite da pravite piskote recept ce te pronaci OVDE 

- 4 jajeta
- stevija
-100 brašna
- 1/2 p.z.p.
- aroma vanile

Mozete i da racunate po onom nasem sistemu, koliko jaja toliko i kasika brasna. Radi preciznosti, bolje je da pise u gramima. Ja sam od 4 jajeta ima za dva patispanja (kore). Nase rerne su velike, pa sam mogla obe odjednom da pecem. Pekla sam ih na tepmeraturi od 180C dok nisu dobile lepu boju. Izvadila sam ih i stavila na resetku da se ohlade. Kada su se ohladile skroz, vratila sam ih u rernu tako na resetku i stavila na 100C da se isuse skroz. Uspelo je, cak su mi boljeg ukusa od onih kupovnih jer nisu toliko slatke.

Ako vas bude interesovao i recept za tiramisu tortu sa ovim piskotama, moci cete ga naci OVDE 

MASCARPONE SIR




Po internetu kruze recepti za domacu verziju mascarponea. Ja sam odabrala najjednostavniju po meni. Jednostavna jeste ali iziskuje dosta strpljenja, jer treba dosta vremena za sve procese. S obzirom da nikad ne pravimo torte sad, pa da budu gotovi za dva sata, tako da bar jedan dan imamo pred sobom, a to je dovoljno da privedemo kraju proces.

Ovo je pavlaka koja moze da se nadje u Srbiju.

A ovu ja kupujem ovde u Kanadi



Za mene je ovaj whipp krem idealan za vise radnji. Najcesce ga koristim kao slatku ulupanu pavlaku za torte. Obavezno dodam u slatko mleko koje koristim za spremanje kiselog mleka. Takodje ga koristim i za nas cuveni "Mokrinski Sir", da ga obogatim mlecnom masnocom jer onda bude kvalitetnije. 
Ovog puta ga koristim u potpunom izdanju za mascarpone sir.


- 1 litar tecne slatke pavlake (whipping cream)
- sok od jednog limuna
Slatku pavlaku usuti u posudu i staviti na ringlu da se zagreje. Pripremiti sok od jednog limuna. Kada je pavlaka pocela da se zagreva do priblizno 80C (to je temperatura, kada stavite prst ono vas jako pece i ne mozete da drzite duze od 2-3 sekunde). Nikako ne sme pavlaka da provri, ali to se ne moze slucajno desiti jer prvo bi trebalo da se pojave mehurici. Znaci, vodite racuna da se dobro zagreje bez da provri i tada dodajte sok od limuna i mesajte ga varjacom da se sve lepo sjedini. Sklonite sa ringle i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ja sam iznela na terasu jer je tamo bilo hladnije. Kada sam posla na spavanje ostavila sam u frizired da se dobro stegne do jutra.


Sutra dan sam spremila gazu. Kod nas su to neke manje dimencije, a i nesto su jako krupne niti, tako da sam ja namestila 8 slojeva i presula sada vec cvrstu ukiseljenu pavlaku. Kao sto mozete da vidite gusta je i nista nije iscurelo od surutke. Tako zajedno sa cetkom i jos nekom posudom ispod cetke, vratite nazad u frizider i neka vam slobodno odstoji 24h. Nista ne dirajte, nemojte   slucajno da promesate. Samo budite strpljivi i sva ce se surutka odvojiti.



Kada je proslo 24h videcete u posudu da se dosta surutke odvojilo. Sada mozete da prebacite sir u neku posudu. Primeticete da se sir sam od gaze odvaja. U sredini ce biti nesto meksi ali to je sve u redu kada ga promesate.
Eto, mascarpone je spreman za neki fil i za sta ga vi najvise volite. U mom slucaju ovaj put je to bila tiramisu torta. Od litre slatke pavlake sam dobila 600 gr mascarpone. Mogu vam reci da se mnogo isplati jer je razlika u ceni zaista primetna.

Ako vas bude interesovao i fil za tiramisu sa domacim mascarpone, naci cete ga OVDE  


17. 10. 2014.

TIRAMISU HRONO



Ova torta je omiljeni kolac moga sina, ali je ovog puta bila i za moju dusu, ali i iz ciste radoznalosti da vidim kakav je tiramisu kada je sa steviom. Mogu vam samo reci da niko nije prokomentarisao da je neobicnog ukusa i svi su je hvalili, a meni je bila savrsena i prezadovoljna sam sto imam jos jednu hrono poslasticu na meniju.


Recept za piškota koru će te pročitati OVDE   


Recept za domaći mascarpone sir će te pročitati OVDE   


Sad jos samo da kazem da sam skuvala jaku tursku kafu 1/2 litre jer nisam znala koliko ce mi tacno trebati za dve kore. Kada se kafa ohladila polako sam je procedila i usula u flasu za fajtanje. Dodala sam malo arome od konjaka. 


- 600gr mascarpone sira
- 1/2 litre slatke pavlake
- na vrh noza soli (bukvalno koje zrno)
- kasikicu soka od limuna
- 10 kapi stevie (meni je to bila zamena za 200gr secera)

Slatku pavlaku sam umutila u slag i u nju dodala so, steviu i sok od limuna. zatim sam polako dodavala mascarpone i mesala sa spatulom da sve lepo sjedinim. 

Sada moze da se zavrsava filovanje. Prvu koru sam pospricala kafom prvo sa jedne strane, zatim sam je okrenula naopako i isto tako pospricala i sa druge strane. nanela pola fila i rasporedila. Zatim sam drugu pospricala sa kafom na jednu stranu, pa je prenela odozgo na fil i pospricala i drugu stranu sa kafom. Preko nje sam izrucila sav preostali fil, lepo rasporedila i posula sa prahom od crne cokolade. Ostavila sam je u frizideru i tek u vece se omladina zasladila.


Jedino sta sam ja zakljucila, trebala sam jos vise natopiti sa kafom piskote. Mislila sam da je dovoljno, a i bilo me je strah da ne preteram, da se sva od velike natopljenosti ne raspadne. Sada znam da slobodno mogu jednu koru od 2 jajeta da pospem sa 150ml kafe.






16. 10. 2014.

KAMUT PALACINKE



Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice. Ukus mu
je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali “slatkom pšenicom”. Zbog visoke 
energetske vrednosti kamut je posebno pogodan za telesno aktivnije ljude
i sportaše. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70% manju osetljivost na kamut. 
Kamut možete koristiti za hieb, kolače, palačinke i u mnogim drugim receptima,
 gdje se inače koristi pšenica.

Još uvijek uživam da istražujem ukuse dozvoljenih brašna i svaki put se iznenadim divnim ukusima. Danas sam se odlučila opet samo za jednu vrstu. Sve više dolazim do zaključka da mi najviše prijaju iz porodice pšenice. Izgleda da sam njima najviše privržena i još ni jednom nisam imala zamjerke na miris i ukus, kao za neke druge  pšenice.


Ova količina je dovoljna verovatno i za troje, ali eto nama je bila tačno za dvoje. Odlučila sam se da bude sa celim jajima, jer nije dan za sir, pa sam napravila kompenzaciju srcu mome. Nisam bila sigurna koliko nas će moći da obavi doručak, pa sam se dvoumila oko količine putera, jer je po osobi dozvoljeno 20 gr.

Potrebno:

- 2 jaja
- 3 pune kašike kamut brašna (~150 gr)
- 40 gr putera
- 1/4 kašikice soli himalajske
- bademovo mleko domaće

Priprema:

Jaja, so, otopljen puter na sobnoj temperaturi i 50 ml mlijeka umutiti sa 
pjenaricom i u to dodati 3 pune kašike kamut brašna. Moje kašike su baš velike, one starinske. Kada ste sjedinili masu i kada su nestale mrvice i tragovi od putera, dolivajte mlijeka koliko jepotrebno da se dobije gustina kao i za svake druge palačinke. Lepo i lako se peku i prevrću (ja ih prevrćem u vazduhu), ali su dosta krte, jer je kamut prilično suv.

Evo ovako je izgledao moj doručak u kompletu sa kamut palačinkama




FILOVANA PAPRIKA



Neko će se zapitati kakva je to punjena paprika bez riže ili nekog drugog ugljenog hidrata. Pa lepa, fina, sočna i ukusna. Svaki put kad je pravim, bude sve bolja i bolja. Danas je specijalno ukusna jer sam pronašla našu papriku, koja je ovde prava retkost ili treba znati gdje otići i pronaći. Kada se spremam da kuvam punjene paprike koristim samo onoliko paprika koliko je potrebno da stane u jedan red uredno poredjane.


- 11 paprika prosečne veličine
- 800 gr mlevenog mesa bez masnoće
- 100 gr ljutog kulena*
- 2 kašike ulja od kostica grozdja*
- 2 velike glavice ljubičastog luka
- 2 kašike sušenog vlasca u prahu
- 2 lovorova lista
- 2 litre domaćeg soka od paradajza- so himalajska, biber, beli i crni luk
- 1 kašika sušenog paradajza za aromu


Luk iseckati na sitno i staviti da se dinsta na ulju, posoljen. Za to vrieme sam samlela meso i stavila sve potrebne začine. Kada je luk postao staklasti, izrucila sam ga sa mesom i sve dobro zamijesila. Paprike očistila od semenki, punila ih smjesom od mesa i redjala po dnu šerpe (moja šerpa je prilično velika). Mesa sve što je ostalo sam posula odozgo po paprikama. Sokom od paradajza sam prelila preko paprika i stavila da provri. Čim je počelo da vri, ubacila sam lovorovo lišće i smanjila na najmanje tek toliko da vri polako. Držala sam samo malo otklopljeno da bi višak tecnosti ispario i da se tako dobije gusci preliv.
Tako se krchkalo dobrih dva sata.


Kulen koji sam samlela zajedno sa mesom je dao divnu ljutkastu aromu. U hrono ishrani se u jednom obroku ne mešaju mesa od dve vrste životinja. Isto tako i paradajz bi trebao da bude domaće proizvodnje, jer onaj kupovni ima aditiva. Ali može da se kupi i pasterizovani, jer u njega nema aditiva.

**Za dukan dijetu samo izostavite ulje*, a kulen* ako imate domaci i znate da nije masan slobodno ga upotrebite...

LEPINJE OD OVSENIH MEKINJA


Lepine od ovsenih (zobenih) mekinja: vruće, ukusne i zdrave... 

Za ovaj recept sam koristila:

- 2 jajeta
- 70 gr ovsenih mekinja
- 50 gr mladog sira
- so ako sir nije posoljen- malo praška za pecivo



Sve sastojke sjediniti u kompaktnu masu. Ja sam ih pekla u kalupe za mafine, ali može i da se poredJa na papiru za pečenje. Od ove mase sam dobila 4 lepinjice. Možete kašikom da vadite, a ja sam mokrim dlanovima oformila loptu pa spustla u kalup. Pekla sam u silikonskom kalupu, pa je temperatura bila 210 C. Vreme pečenja ne znam da preciziram, jer zavisi kome će koliko buti gusto testo, ali ja sam izvadila iz rerne kada se nije lepila drvena čackalica kroz sredinu lepinice.

15. 10. 2014.

CIRKUS WAFFEL



Ova presa za cirkus mafine je dosta tanja od klasicne prese, pa nije bas ni izvodljivo upotrebiti isti recept. Shvatila sam da bi testo moralo biti dosta tecnije jer nema sanse drugacije napuniti prostor. Treba raditi brzo i pazljivo ali ne zelimo da nam se sve razlije okolo. Meni je islo jako fino, ali sam eto uspela iz prve da namestim gusinu i precizno da napunim prostor.


Opet sam pravila kolicine koje su dovoljne za jedan dorucak.

- 70ml belanca
- 50ml putera
- 135ml badem mleko
- 1/4 kasikice p.z.p.
- vrlo malo soli
- 80gr jecmeno brasno



Nekako mi je poslo za rukom da moje oko sokolovo tacno pogodi dimenzije. Mislila sam da cu mozda morati da dodajem mleka ili brasna ali tacno kao sto pise, toliko mi je i trebalo, bez ikakvih naknadnih promena.

Sada samo ostaje da svaki sledeci put ubacujem nesto novo i obogacujem recepte za ove vesele decije galete.

11. 10. 2014.

HRONO RASMALAI



Mozda je ipak najbolje da pogledate na "you tube" koja vam se verzija najvise dopada. Ja sam uspela sebi da osmislim neku verziju, ali se plasim da ce za vecinu d abude komplikovano. Ako budem videla da ima zainteresovanih kako se pravi ovaj divni sir (moja verzija nije slatka vec slana), ja cu onda odraditi tutorijal. 


KRMENADLA SA VLASCEM



Vrlo jednostavno, a tako daje ukus i miris. Nije bas da nesto posebno volim ovaj deo mesa, ali ako treba da se obavi obrok sa mesom, a da nema masnoce, ovaj deo od krmenadle je idealan za to.

Ako vam se ne zuri, nije vam hitno vreme za rucak, ili spremate danas za sutra, onda je ovo pravi izbor. Prakticno je i za one koji nose svoj rucak od kuce na poslu.

Mi uglavnom kupimo celu duzinu mesa iz krmenadle, pa ga isecemo na 5 delova i zamrznemo. Ovaj deo danas je pripremljen malo drugacije. Meso sam isekla na kriske (snite), ali ne do kraja, nego tek do kraja da bi ostalo sve kao jedna celina. Izmedju svakog dela sam posula vec spremljen mix zacin (so, biber, crni i beli luk u prahu, bosiljak samleven susen). Zatim sam naspricala sa uljem i dobro, ne stedeci utrljala suvi seckani vlasac. Nekoliko cenova belog luka sam isekla na 4 dela i izmedju svake snite sam ga ubacila. 

Tako pripremljeno meso sam ubacila u silikonsku modlu koja je skoro iste velicine i dubine kao i meso. Dodala sam casu vode i odozgo poklopila folijom. Stavila sam u rernu na 210C na 1/2h, zatim sam smanjila na 180C i ostavila tako u rerni da se krcka jos 1 1/2h vremena. Iskljucila rernu i ostavila tako da meso ostane u njoj. Ja sam to pekla ili krckala uveče, pa sam ostavila do jutra u iskljucenoj rerni. U jutro je bilo hladno i socno jer je sve vreme bilo vode u modli i meso se ustvari vise barilo nego peklo. Pokupilo svu aromu i bas je bilo ukusno.

TESTENINA SA PECENICOM







Testenina je od ovsenog brasna i spanaca, kupljena u radnji gde ne mogu nikad da se odlucim sta da uzmem od gomile izbora.

Uvek skuvam sebi 120gr suve testenine, nisam nikad izmerila posle kuvanja koliko je to tada.

- 120gr testenine
- 20gr putera
- 5 maslinki
- 50gr govece pecenice
- kasika ajvara

Testeninu skuvati po uputstvu na pakovanju. Pecenicu i maslinke naseckati na sitno i sve sastojke smesati sa testeninom. Ajvar daje poseban ukus svemu ovome a u pozadini se oseca ukus putera. Ja obozavam ovu varijantu testenine.

SOK OD CVEKLE



Ja ne umem drugacije da spremim sok od presnog povrca nego da ga proteram kroz sokovnik. Ako mi bude jak ukus dodam sok od limuna i dodam malo vode. Priznajem, mnogo je lepsi ukus kada se namesti sok od kuvane cvekle. Mada nekako sam uspela da se naviknem i na presne sokove. Volim da kombinujem sargarepu i cveklu.




TRAKICE



Ove trakice su mi bile prilog uz malene mafine.
Recimo da je ovo meso stisnjena dimljena sunka. Ovde se drugacije zove ali je u principu to meso u pitanju. Iseci na tanke trake i staviti na teflon tiganj da se proprzi na obe strane. Naseckati na sitno nekoliko zelenih maslinki i zajedno ih pri kraju proprziti sa trakicama. 




ENDIVIJA SA TUNOM



Endivija je bila isplanirana da me prisili da obavim veceru. Jednostavno ima dana kada ne mogu ni to malo sto mora za veceru da pojedem.

Endivija se smatra vrstom zelene salate, ali verovatno bi bilo ispravnije smatrati je cikorijom. Poreklo im je isto - divlja samonikla cikorija koja i danas raste na obalama Sredozemlja, a potiče iz Indije.
Ovo povrće pomalo gorkog ukusa kod nas nije preterano poznato. Iako može zameniti salatu glavaticu, njena primena ima znatno šira svojstva. 
Energetska vrednost endivije znatno je veća od salate jer je bogatija proteinima.



- 1 manja endivija
- konzerva tune iz vode
- manji krastavac
- lisce celeni
- so, biber
- sok od limuna
- par kapi maslinovog ulja

Endiviji razdvojiti listove. Tunu iscediti od vode i usitniti. Krastavac mali na krupno rende izrendati. Zacititi sa so, biber, sok od limuna i vrlo malo maslinovog ulja. Sve lepo promesati i napuniti listove endivije.

Ova endivija je bila potpuno istog ukusa kao i zelena salata, ti traga gorkom ukusu. Sve skupa je bilo prijatnog ukusa.