30. 10. 2017.

PREBRANAC BEZ MESA



Prebranac je kuvan za nekoliko osoba, tako da preptopstavljam da će i kod vas tako biti, da ga skuvate za celu porodicu. Verujem da svako od vas zna da spremi prebranac ali eto, neka se nađe i ovaj recept za mlade i zainteresovane.

- 1,5 kg skuvanog belog pasulja
- 800 gr crnog luka
- 1/2 ravne kašičice sode bikarbone
- 5-6 čena belog luka
- 1 kašika seckanog peršina
- 1 suva crvena paprika
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 100 ml ulja
- 2 lovorova lista
- so, biber
- crni i beli luk u prahu


Mnogo luka, slađi i ukusniji prebranac. Ustvari, dinstani luk je glavna namirnica koja određuje koliko će prebranac biti ukusan. 

Pošto ovog puta nisam kuvala pasulj ali napomenuću za one koji ga budu kuvali, kako ja to radim. Pasulj, 800gr, operem i potopim u hladnu vodu da odstoji preko noći. Sutradan prospem tu vodu, isperem ga, nalijem čistu vodu, stavim ga da provri. Zatim prospem tu vodu, isperem ga i nalijem hladnu vodu da bude približno 2 cm iznad pasulja. Stavim da se kuva i vodim računa da se ne raskuva. Dok se kuva ubacim u tu vodu lovor i biber ali ne solim. Čim vidim da je skuvan, isključim i ostavim ga u vodi koja ne bi trebalo da bude iznad pasulja.

Dok se pasulj kuva, crni luk nasečem na rebra i stavim u zagrejano ulje da se dinsta. Posolim, smanjim na slabu temperaturu, dodam sodu bikarbonu i dobro promešam. Soda će da ubrza dinstanje i sve će fino biti kao kaša. Na ovaj način, uz pomoć sode, bude gotovo dinstanje luka za 5 minuta i dobije finu slast. Pored svega toga ubrzava i varenje. Kada se luk izdinstao, isključite ringlu i dodajte seckanu suvu papriku, mlevenu crvenu papriku, po punu kašičicu crtnog i belog luka u prahu, peršun, so. Fino sve promešajte.


Spremite posudu u kojoj želite da se pasulj krčka u rernu. Moj vam je savet da odvojite ipak malo tečnosti u kojoj se kuvao pasulj da se ne bi desilo da je ipak previše. Izručite u posudu za rernu pasulj i distani luk i fino sve promešajte ali pažljivo da ne bi pasulj zgnječili. Sada kada ste promešali, možete da ocenite da li vam je potrebno još tečnosti ili je dovoljno koliko ste sipali. trebala bi da bude normalna gustina, nikako bistro. Računajte da će tečnost za sat vremena nešto ispariti, a nešto će pasulj upiti. Uglavnom tečost ne sme da bude preko pasulja. U mojoj rerni ja prvo zagrejem na najjače, pa kada stavim posudu sa pasuljem na rešetke, smanjim na 200C i ostavim, ne otvaram sat vremena. Vi povedite računa kako bi to bilo u vašoj rerni. Pratite da ne zagori odozgo, jer ako peče ravnomerno zagoreće i odozdo.

Prebranac i sezonska salata, eto divnog ručka.




KREM SUPA OD PEČURAKA



Postoje neka jela koja možemo da upotrebimo višenamenski, baš kao što je to krem supa. Tek kada smo stigli do vanrestrikcije shvatili smo da je ova divna krem supa idealna i za preliv testenine za ručak. 

-1 manji praziluk
-1 keleraba

- 1 manja zelena tikvica

- šaka sušenih pečuraka

- kašika seckanog peršuna
- ravna kašičica senfa
- so, biber

- 1/2 kašičice crni i beli luk u prahu
- kašika ulja
- vode po potrebi

Očišćen i opran praziluk iseckati na kolutiće. Opranu i oljušćenu kelerabu iseckati na kockice ili tanke kolutiće. Tikvicu opranu  iseckati na malo krupnije kocke. Pečurke potopiti u mlakoj vodu da odstoje dvadesetak minuta.



Zagrejati ulje i propržiti praziluk pa dodati kelerabu, a posle nekoliko minuta pečurke proceđene i tikvicu. Dodati ključali bujon od povrća ili provrelu vodu, tek toliko da povrće ogrezne u vodi. Promešati, dodati so i poklopiti. Ostaviti da se kuva na nižoj temperaturi oko petnaestak minuta.


Kada je supa skuvana, odvaditi deo tečnosti i sačuvati za blendanje, kako bi bili sigurni da vam krem neće biti jako bistar. U blender ubaciti skuvano povrce i dodati biber, seckano lišće peršina, crni i beli luk u prahu. Višak tečnosti koji ste odvadili iz supe, postepeno dodajte u blender kako bi dobili gustinu malo gušću nego smesu za palačinke.


27. 10. 2017.

HLEB SA KOBASICOM



Željno dočekan hleb u slobodnijoj varijanti. Možda ne bi trebalo ni da ga zovem hleb, zbog njegovog kompletnog sastava ali mi smo navikli da na hrono, svojim receptima dajemo nazive kakvi nama u tom trenutku odgovaraju.

Večita moja razmišljanja, šta spremiti a da bude praktično za poneti. Tako je i onaj današnji nastao, poneti sve što može da stane u što manje posuda. U hleb sa kobasicama baš sve to i ima.




- 100 ml belog kukuruznog brašna
- 100 ml integralno heljdino
- 100 ml meko ražano
- 100 ml kefira
- 100 ml koteč sir (cottage cheese)
- 15 cm domaće dimljene kobasice
- 50 ml ulja
- 1/4 kašičice soli (po potrebi)
- 1 pecivo prašak
- vode po potrebi ~100ml

Ovo je idealna kombinacija i to je to što sam ja upotrebila. Vi naravno možete da napravite vašu kombinaciju brašna.

Što se tiče kefira, ne bih mu davala zamenu jer se savršeno slaže sa pecivo praškom i daje fantastičnu teksturu testu, rastresitu. Cottage možete da zamenite sa bilo kojim drugim mladim sirom.




Kobasicu sam iseckla i stavila u blender sa kefirom da se skroz usitni. Zatim sam to dodala u posudu zajedno sa brašnima, uljem, so i pecivo praškom. Dodavala sam po malo mlake vode dok nisam dobila gustu smesu koja teško spada sa špatule. Količina vode koja bude bila potrebna, zavisiće od tipa brašna koje budete koristili.  Tek sada staviti sir i pažljivo sa špatulom sve promešati da bi ostale grudvice vidljive u testu. Zato je meni za ovaj recept idealan cottage sir jer on ima te male kuglice od sira koje ostanu postojane prilikom pečenja.

Rerna je bila zagrejana na najjače. Smesu sam usula u modlu za pečenje dimenzija 20x10cm. kada sam ubacila u rernu smanjila sam  temperaturu na 200C. Peklo se sat vremena i bilo je dovoljno. Hleb sam izvadila iz modle i stavila na rešetku da se skroz ohladi.

Mislim da bi trebalo sasvim dovoljno da bude za doručak uz čašu kefira.



KROMPIR PEČEN U VODI



Dođe dugo čekano vreme i krompiru. Pošto je skroban, preporučuje se da ga što manje ima u jelovnicima. Ovo je jedna jednostavna varijanta i dopašče vam se ako ste ljubitelj krompira. Uz neku finu sezonsku salatu, jer meso se ne jede sa skrobnim povrćem,  imaćete fin ručak, koji treba da završite do 15h jer skrobno i testenina smeju da se jedu najkasnije do 15h. Sa 

Prilika je da spremate za celu porodicu isto, jer će se i njima ovo sigurno dopasti. Evo količina za 3 odrasle osobe koje su došle jako gladne sa posla.

- 10 krompira srerdnje veličine
- so, biber
- crni i beli luk u prahu
- 50 ml ulja
- 200 ml tople voda
- 50 ml ulja za mazanje tepsije



Krompir oljuštiti i iseći na kriške ili kolutove ali možete i kao za pomfrit. Za to vreme neka se rerna greje na najjače. Oljušten, isečen i opran krompir iscediti od vode i staviti u posudu gde ćete ga izmešati sa so, ulje, biber, crni i beli luk u prahu i ako hoćete dodajte još neki svoj začin. Sve dobro promešajte. Tepsiju ili pleh u koji ćete peći, namazati sa uljem. Krompir pomešan sa začinima izručiti u pleh i jednako rasporediti. Tople vode usutipo strani da ne bi sprali sa krompira začine. Stavite u rernu na sredinu i peći dok krompir ne dobije finu boju. On se ustvari, dok voda isparava, pomalo bari i na kraju zapeče kada voda ispari. 

Verujem da će vam se na ovaj način dopasti krompir jer apsolutno nema potrebe da se peče u ulju, jer i ovako će biti pečen i ukusan. 

ŠPAGETE I ARTIČOKA



Da iskoristimo i ovakav ručak kad već kažu da može ponekad i testenina za ručak ali nikako dva dana zaredom. Koristimo priliku da ručak opet prođe bez mesa i to nam svima prija. Danas smo se opredelili za špagete od heljde i raži, sa prelivom od artičoke i grilovanim mladim duguljastim patlidžanom, prilog sezonska salata.




- špagete 
- preliv od artičoke
- patiđžan
- so, biber
- zelena paprika
- sezonska salata
- ulje
- balsamiko


Količina špageta za jednu osobu je debljina malog prsta. Kako što vidite na fotografiji imam dozer za špagete i mogu vam reći da je veoma precizan za naše potrebe. Ustvari, ako je za 3 osobe, izmerim u dozer za četiri osobe i bude dovoljno za sve nas. Špagete ili neka druga testenina mogu biti od integralnog brašna po vašoj želji.

Patiđžan mali duguljast, zovu ga beba patliđžan. Po meni on je idealan za grilovanje i kada želimo da ostane nesmetano u kolutovima. Nije isključeno da mora baš on, tako da vi možete sami da se opredelite koji želite 


Preliv napraviti po receptu za "Artičoka namaz" ali vrlo malo bistrije, špagete skuvati po uputstvu na pakovanju, patliđžan iseći na tanke kolutove, posoliti, pobiberiti i ispeći na malo pouljenom tiganju ili staviti na električni gril. Kada je sve to gotovo, sjediniti u činiju i ostaviti da odstoji petnaestak minuta da se ukusi sjedine. Odozgo posuti sa kockicama zelene paprike.

Jelo je veoma ukusno i podseća na testeninu sa pečurkama.


26. 10. 2017.

RUČAK ZA PONETI



Prva misao, da mogu cela jaja za ručak, bila je, super, jaja i salata ručak za poneti. Evo, to i jeste prvi restriktivni ručak. Nekoliko kuvanih jaja i puna činija sezonske salate je bilo sasvim dovoljno do užine.

- nekoliko jaja
- sveža mešana salata 
- šargarepa
- krastavac
- zelena paprika
- žuta paprika
- so, biber
- ulje
- beli balsamiko


Količina jaja i dalje važi isto kao i u restrikciji što je bilo. Tako da ako se odlučite na ovakav ručak, prebrojte se koliko smete celih jaja na nedeljnom nivou. U ovaj ručak je bilo ukupno 5 jaja, ali su samo tri bila foto modeli. 

Ovaj recept sam postavila iz jednog razloga, a to je, da vas podsetim da može i onako da izgleda ručak. Za koji dan će biti omlet recept sa celim jajima za ručak. Malo odmora od mesa nam ništa neće naškoditi.



ARTIČOKA NAMAZ



Znam da nije uvek svima dostupna sveža artičoka, ali zato ona u teglicama, već gotova skuvana, dostupna je svima. Razmišljala sam šta bi mogla biti zamerna za ovu ukusnu biljku, pa sam se odlučila da bi moglo da posluži par listova svežeg kupusa u kombinaciji sa kuvanim belim lukom. Eto, nije baš adekvatna zamena ali moglo bi da prođe.

- 170 ml kuvane artičoke
- 30 ml maslinovog ulja
- so
- malo seckanog lišća peršina
- 2 čena belog luka
- sok od limuna



Upotrebila sam kupljenu artičoku u teglici već skuvanu. Na teglici piše da je kuvana sa belim lukom, so, seckano lišće peršina i belim lukom. Teglica je bila puna, a tečnosti je bilo samo koliiko da ogrezne.

Sve komplet sam ubacila u blender i za par sekundi izblendala. Kada sam namaz izručila u činiju, dodala sam ~20 ml soka od limuna, tek da se dobije fini ukus. 

Ovako spremljena artičoka može da se iskoristi u sva tri obroka i to joj je velika prednost jer može kuvano ili pečeno mesu da obogati finim ukusom. Meni najčešće posluži umesto majoneza za salate ili kao sos preliv na meso.


KREMASTI KADAIF


Hvala dragoj Aidi na predivnom receptu. Kadaif sam prvi put jela u Makedoniji pre 20 godina i oduševio me je na prvi zalogaj. Konačno sada sam prvi put ugledala baš taj što se meni svideo.

SASTOJCI

500 g svjezeg kadaifa
250 g putera
200 g mljevenih oraha
agda
450 g secera
350 ml vode

po zelji malo limunovog soka

KREMA

1 l mlijeka
4 kas. brasna
3 kas. gustina/niseste
150 g secera
1 vanilija secer
po zelji burbon vanilija
1 zumance
dekoracija
2 slag kreme
mljeveni orasi
PRIPREMA

Kadaif malo izsitnite.
Rastopite puter i pospite po kadaifu.

 Rukama mijesajte kadaif da se natopi sa puterom.
Rasporedite po tevsiji polovinu kadaifa,pospite sa 2/3 mljevenih oraha.
Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednaci.
Pecte na predhodno ugrijanoj rerni ( 180°C), 20tak min dok porumeni.

Dok se kadaif pece napravite agdu .
Prokuhajte secer sa vodom i kuhajte 10 min.

Za kremu uspite zajedno sa mlijekom,brasno,gustin, secer i vanilija secer (ja sam stavila i burbon vaniliju) i zumance u serpu.
Mjesajte zicom dok se zgusne.

Pecen kadaif prelijte agdom.
Odmah mozete sipati vruc fil na kadaif.
Ostavite 1h da se ohladi.
Izmiksajte 2 slag kreme i premazite po ohlajdenom filu.
Pospite sa ostatkom mljevenih oraha.


izvor: Aida   http://www.coolinarika.com/ 


25. 10. 2017.

MLADI GRAŠAK SA MESOM




Došlo vreme da se pojede i nešto sa graškom. Ponekad možete i ovo spremiti. Mladi grašak, mlado pileće belo meso i kupus salata. 

- 1 pileće belo meso
- 2 veća crna luka
- 1 pakovanje smrznutog mladog graška
- 2 kašike ajvara bez šećera
- 50 ml ulja
- so, biber
- začini
- kašičicu seckane mirođije


Luk očistiti i iseći na rebra. Staviti u zagrejano ulje da se dinsta malo posoljeno i poklopljeno. Dinstati dok luk ne postane staklast. Meso iseći na krupnije kocke i ubaciti da se dinsta kada je luk postao staklast. Biće gotovo izdinstano kada pobeli sa svih strana. Pošto se drži sve vreme poklopljeno, meso je takođe pustilo vodu kao i luk. U to dodati pakovanje smrznutog graška i mirođiju. Promešati dobro i dodati ajvar, pa ponovo promešati. Ako vam se čini da neće biti dovoljno tečnosti, vi dodajte vode koliko mislite da je potrebno. Kao što možete videti na mojim fotografijama ja nisam kuvala u mnogo vode. Ako treba dodajte još začina. Ovo jelo bude brzo gotovo. 

Salata od svežeg kupusa savršeno pristaje uz ovo jelo.


JAGNJETINA IZ RERNE



Ovo je najjednostavniji način pečenja i nikad ne može da ne uspe. Nema neki specijalan recept ili neki tajni sastojak. Ovo što sam danas pekla je pola plećke 3,5kg. Meso sam posolila, posula biberom i stavila malo začina. Ostavila par sati da odstoji. Da sam imala vremena ostavila bih da prenoći.U tepsiju usula 200ml ulja i poređala meso. Dodala sam 200ml vode i dobro pokrila sa aluminijumskom folijom da nema nigde vazduha. Ja nemam tepsiju sa poklocem, a one su u ovom slučaju savršene. 

 Rernu sam zagrejala na najjače. Ubacila sam tepsiju u rernu podignuto na žicu, da ne stoji dole u rerni. Tako na najjače se peklo sat vremena, pa sam smanjila na 200C. Peklo se još dva sata, sve ukupno tri sata. Izvadila iz rerne, sklonila foliju i vratila u rernu. Stavila na podeok za gril ili ako ga nemate, onda stavite samo  da rade gornji grejači na najjače. Kada dobije odozgo finu pečenu boju, vadite iz rerne i iz tepsije da ne stoji meso u toj masnoći.

Eto tako to ja radim oduvek i ko god je jeo, svi uvek kažu da se lepi za prste, a to znači da je savršeno ispečeno.

Uz ovakav ručak je dovoljna još samo vaša omiljena salata.




PEČURKE SA RIŽOM I POVRĆEM



Kad želite da se odmorite od mesa, onda vam je ovaj ručak odličan i interesantan ako volite pečurke. Odlučila sam se za kombinaciju sa crnom rižom jer je mnogo voli, ali vi možete da odaberete integralnu, basmati, braon, crvenu...

- 10 srednjih pečuraka 
- 100 ml skuvane crne riže
- 1/2 srednje šargarepe
- 1 manji luk
- 1/2 zelene paprike
- 1/2 žute paprike
- so, biber
- ulje
- začini


Pečurkama sam prvo sklonila stabljiku i očistila ih od crnih resica. kada su pečurke ubrane na vreme onda tih crnih resica nema. Ja ih ne volim i zato ih uvek ostružem sa kašičicom. Poređala sam ih na tepsiju, posolila, pobiberila i našpricala sa maslinovim uljem. Stavila ih u zagrejanu rernu na 200C. Kada je voda koju su pustile isparila, tada su bile pečene. Vremenski su se pekle ~20 minuta.


Crna riža uvek ima na pakovanju uputstvo za kuvanje, tako da se pridržavajte uputstva. Kao što vidite na fotografiji, svo povrće sam iseckala i usula u činiju. Dodala so, biber, bosiljak, malo ulja tek toliko da ne bude suvo. Sve zajedno promešati i kašičicom puniti udubljenja pečuraka. Nadeva je bilo više nego što je bilo potrebno, ali kao prilog u tanjiru je dobro došlo.


Što se tiče salate uz ove predivne pečurke, može i ne mora. U nadevu ima dosta svežđeg povrća, pa je na vama da li će vam trebati i salata kao dodatak. Ovako samo za sebe je bilo predivno i dosta je držalo sitost do užine.


TUNA SA POVRĆEM



O ovakvoj večeri nema puno da se piše, jer su večere inače same po sebi jednostavne i lagane. Ova je drugačija jer je spremljena za vanrestiktivnu večeru, pa ima finu salatu u bojama, nije više jednobojna. 

Samim tim što je sada dozvoljena upotreba raznog povrća i ne gledamo više na boje, osećaj je mnogo lepši i pogled u tanjir je veseliji.

- krastavci
- paradajzi
- žuta i zelena paprika
- crni luk
- šargarepa
- so, biber
- ulje
- sok od limuna


Svo povrće iseckati  kako volite i spremiti sebi finu salati po ukusu. Ovog puta je tuna ali možete i neku drugu vrstu, samo da nije masna. Večera i daje treba da bude bar dva sata pre spavanja i naravno ne prejadi se.


ŠAVARMA (SHAWARMA) IZ TIGANJA



Šavarma, giros, kebab... Svako je drugačije zove na svom jeziku. Ne znam kako bi se zvala na našem i da li mi uopšte imam svoj naziv za ovu vrstu obrade mesa?! Kako god da je nazovemo to je zaista divno jelo. Pošto se sprema na poseban i zahtevan način, dosetila sam se da bi mogla da spremim na svoj, pa neka bar podseća na to divno jelo.


Za šavarmu za dve osobe je upotrebljeno:

- 300 gr govedine
-  1 zelena paprika
- manja glavica luka
- so, biber
- 50ml ulja
- origano i drugi začini po ukusu  

U prodavnici sam naišla na pakovanje iseckanog mesa i pisalo je da je za šavarmu, pa eto odatle ideja za današnji ručak. Razmišljala sam kako da spremim, a da bude sočno i ukusno, jer znamo da je govedina suva. Smislila sam da prvo prodinstam papriku i luk pa da u tome dinstam začinjeno meso.

Meso sam uvaljala u so, biber, oregano, malo ulja i ostavila da odstoji u frižideru preko noći. 


Luk i papriku sam iseckala na kockice i stavila da se dinsta u tiganju na malo ulja, posoljeno. Kada je bilo izdinstano izvadila sam u činuju, a u to ulje i saft u koji se dinstalo, usula sam meso koje je preko noći stajalo u frižideru u svom pacu. Sve vreme sam dinstala na slaboj vatri poklopljeno, kako bi se dinstalo u sopstvenom saftu i vodi koju meso pusti prilikom dinstanja. Dužina dinstanja mesa će zavisiti od toga koliko je meso staro. Ovo je bilo meko za 30 minuta. Kada je meso bilo gotovo pomešala sam ga sa izdinstanim povrćem i pustila da se sve zajedno prodinsta još nekih pet minuta.

U kombinaciji sa svežom salatom ovo je bio zaista jedan divan ručak. 

U ovoj salati se našlo:

- zelena tikvica 
- zelena i žuta paprika
- mini paradajzi
- krastavac
- crni luk
- so, ulje, 


24. 10. 2017.

DIMLJENA PILETINA I SEZONSKA SALATA



E sada je već lakše za večeru jer se izbor proširio kada je povrće u pitanju. Više ne brinemo o bojama, već spremamo sebi to što želimo. Odlučila sam se za svežu salatu i dimljenu piletinu, tačnije, dimljeno belo meso. Prvo je polubareno pa tek onda dimljeno. Ukus je odličan. Nema aditiva , samo vrlo malo soli i kratkog je vremenskog roka. Vakuumski je pojedinačno pakovano i kada se otvori treba potrošiti za 2-3 dana. To mi sve govori da aditiva zaista nema.


U salati ima svega što smo našli u frižideru

- mala zelena tikvica (cukini)
- šaka čeri paradajza
- 1/2 šargarepe
- kriška zelene paprike
- kriška žute paprike
- kriška naranđaste paprike
- so, biber
- začini po ukusu
- ulje maslinovo
- sok od 1/2 limuna

Tikvicu sam oprala i narezala na rezač za tikvice i šargarepu. Paprike sam iseckala na kockice, a šargarepu natrela na krupno rende. Sve  u činiju, posolila, pobiberila, usula ulje, nacedila limun i sve promešala. 

Ipak je ovako mnogo lepše kada izbor povrća nije ograničen. Sa ovakvim izborom nemate osećaj da ste na posebnoj ishrani, sada je sve dozvoljeno ali samo treba voditi računa o kombinacijama.


CRNA RIŽA SA BELIM MESOM



Ovakav ručak možete sebi praviti i ako vam ostane belog mesa, pa eto da ga utrošite sutradan, a i mnogo je fino i ukusno. Kombinacija crna riža i lakši protein, u ovom slučaju belo meso piletine, možete sebi priuštiti veoma retko. Preporuka je da se ipak kombinuje najčešće za pečurkama i salatama svežim. U tim kombinacijama možete koristiti integralnu, crnu, crvenu, smeđu i basmati rižu.

- 1/2 belog mesa od pileta
- 100 ml crne riže kuvane
- 50 ml šargarepe
- 50 ml žute paprike
- 50ml zelene paprike
- so, biber
- začini po ukusu


Belo meso nam je ostalo iz supe, tako da sam dobila ideju šta bi moglo sutra za ručak. Njega sam očistila od kosti i kožice i izblendala u blenderu sa vrlo malo supe, može i vode. Treba voditi računa oko količine tečnosti jer jedino vezivno sredstvo ovih loptica će biti baš meso. Nisam baš sve ovo merila kao što sam napisala. Jedino sam riže zaista imala 100 ml posle kuvanja ali svega ostalog seckanog sam stavila po jednu šaku da bude u približno istim količinama.


Pošto crna riža pušta jaku crnu boju pa me je bilo strah da će se belo meso ofarbati. Zato sam rižu skuvala, dobro ocedila i ostavila u frižideru da se dobro ohladi u nadi da hladna neće puštati boju. Dobro je, tako je i bilo, nije puštala boju. Šargarepu i paprike sam iseckala na sitne kockice. U činiju sam usula rižu, meso, povrće i dodala so, biber, začine i pažljivo promešala da bi sve ostalo kompaktno i sve fino vidljivo.


Samo je bitno da smesa bude čvrta i lako će se oblikovati. Ne lepi se za dlanove. Veličine su  loptice za stoni tenis. Kada sam sve utrošila, dobila sam 8 loptica. Poređane na tanjiru sam ih odložila u frižideru na par sati da se ukusi sjedie.

Kao što možete da vidite na fotografijama, salata je sveže špagete od zelenih tikvica. Još sam ubacila šargarepu rendanu, so, ulje i malo belog balzamika.