31. 1. 2016.

RUČAK SA SOFT TOFU


- 10 vrsta beba salate
- 1/4 kelerabe na rende
- 1/2 zelene paprike
- paradajz
- semenke bundeve i suncokreta
- biber, so himalajska
- maslinovo ulje
- balsamiko i tofu.... 

Prijatno!!!


29. 1. 2016.

NAPITAK SA PRAHOM KONOPLJE


" (tekst pozajmljen od http://planetzdravlja.com/) Proteini iz sjemenki konoplje savršen su izvor proteina s obzirom na to da konoplja sadrži preko 50% kompletnog čistog proteina, a ne sadrži gluten.
Konopljini proteini sadrže protein EDESTIN (ukupno 65%), koji je gotovo identičan globulinu koji se nalazi u ljudskoj krvi. Edestin ima jedinstvenu sposobnost stimulacije proizvodnje antitijela, što znači da uzimanjem proteina iz konoplje jačamo kompletan imunološki sustav.
Proteini iz konoplje ne izazivaju alergije i održavaju blagu lužnatost organizma. Oni djeluju alkalno na tijelo, snižavajući opću kiselost organizma. Osim toga, upravo ta osobina konoplje je razlog zašto iza uzimanja proteina iz konoplje nitko nema efekt napuhavanja crijeva i neugodan zadah iz usta (česta posljedica uzimanja proteina drugog porijekla). "
Običan i ukusan napitak. Danas sam prvi put koristila prah konoplje. Zaista kao što i piše nema ni ukus ni miris i savršeno se uklopi sa ostalim namirnicama. Ovo je bio moj probni napitak i mnogo sam zadovoljna sa ukusom.
- 30gr prah konoplje
- 50gr mleko u prahu od soje
- 1 banana
- 1 kašika agava sirupa
- 500ml voda
Stavite u blender vodu i ostale sastojke i blendajte desetak sekundi i to je to.


28. 1. 2016.

SMOOTHIE - dorucak V


Jutros je bio slatki doručak jer sam ovog puta dodala i urme. Ja prezadovoljna sa ukusom. Dolivala sam sojino mleko i naravno dobila 900ml.

Od sutra ću da smanjim doživljaj i da umanjim količinu za doručak. Prvih dana mi je trebalo više dok se malo ne naviknem ali sada više nemam potrebu jer sam ovo danas baš dugo pila.

Ovih par dana sam htela sve odjednom da isproba. Sada cu fino umereno da mogu i večeru da imam.


27. 1. 2016.

SIROVI RUČAK lV


Malo bliže da pokažem kako izgleda moj ručak dok se sve ne pomeša. Ovo u maloj beloj činiji to su chia semenke potopljene prethodno 1/2h u vodi.


Verovatno mnogi već prepoznaju da je ovo proklijali grašak. Odmah da kažem da ga nisam ja klijala, niti bilo šta sama klijam jer ima u prodavnici da se kupi već gotovo. 


Ovo su klice od lucerke i moje omiljene klice. Omiljene su mi je imaju potpuno isti ukus kao cvet bagrenac i podseća me na detinjstvo.


A ovde nisam znala kako bi bilo najbolje da uslikam sve namirnice, pa sam ih ipak smešala sve zajedno

- rendana beba šargarepa
- rendana keleraba
- čeri paradajz
- zelena i žuta paprika
- mleven lan
- semenke bundeve
- pinjole
- biber, so, ulje

Sve ukupno je imalo opet 600gr i ni sama ne znam kako uvek bude kao da sam merila prethodno.



SMOOTHIE - doručak lV


Evo ga i prvi zvanični smoothie na sirovoj ishrani. Moj plan je bio da jedem voće za doručak i mislila sam da ne pravim smoothie. Međutim, biću oskudna sa izborom hrane i neću imati šta da postavim na blog ako budem samo jela neobrađeno voće. Tako je eto nastao moj prvi zvanični smoothie.

Kao što vidite na fotografijama dosta sam dobila od prikazanog sastava na prvoj fotografiji. Nisam obratila pažnju koliko sam utrošila sojinog mleka ali dobila sam 900ml smoothie. Prlično je bilo gusto ali pošto ja pijem jako puno vode, nisam htela da ga razblažujem. Mango je dao dovoljno slasti, tako da je bilo više nego ukusno. 





RIŽA SA ŠARGAREPOM - večera


Moja prva večera u sirovom svetu. danas mi je treći dan i tek ću prvi put da večeram. Prethodna dva dana nisam stigla da večeram jer jednostavno nisam bila gladna. Večeras sam spremala momcima večeru pa sam i sebi skuvala  whole grain brown (integralna smeđa riža). Spremila sam da bude podjednako zapreminski kuvane riže i sveže rendane beba šargarepe. Dodala sam malo suvih brusnica jer sam mislila da je potrebno nešto da poboljša ukus ali sam ipak zaključila da nije bilo potrebno. Beba šargarepa ima dovoljno slasti.


Bilo je fino i ukusno ali ipak mislim da mi je bilo bespotrebno. Mogla sam proći i sa jednom voćkom. Ali pošto sam tek u istraživanju, naućiću uskoro šta i koliko čega mi treba da bi zadovoljilo moje celodnevne potrebe.



26. 1. 2016.

SIROVI RUČAK ll


Eh ručak, ovo je moj najdraži sirovi obrok, kada u njega mogu da stavim sve što volim i kada se pomešaju svi mirisi i ukusu. Trebaće mi par dana da pronađem pravu meru, koliko mi je zaista potrebno količinski. Danas je u tanjiru bilo svega i svačega ali od te silne gužve u tanjiru, nisam primetila da nedostaje šargarepa. Tako da sam odlučila da ću neke namirnice spremiti ranije, rasporediti po kutijama i držati u frižideru spremno za obrok.


- bebi salate 10 vrsta
- bebi paradajz
- chia semenke potopljene u vodi
- semenke suncokreta i bundeve
- sušeni brusnice
- maslinovo ulje
- balsamico
- žuta paprika
- pinjole
- brusnice sušene
- grožđe sušeno
- so, biber
- vlašac

Ukupna količina je bila 700gr i opet nisam mogla da večeram. Pogrickala sam samo 30gr badema u periodu od ručka do odlaska na spavanje. 

Ukus je bio prelep zaista!




VOĆNI DORUČAK ll


I danas je bilo 600gr doručka ali kombinacija mandarina i jabuka. Malo mi je bilo teže da sve pojedem jer je jabuka bila velika. Ovo je ujedno bio moj eksperiment jer sam prvi put pojela jabuku sa korom. Ljuske sa bilo kog voća i povrća ne jedem od 2009. godine kada sam operisala šuč i jetru. Pokušavala samviše puta pomalo da uzmem ali uvek mi je bilo loše kao da ću dobiti ponovo napad.

edit:
Evo pišem sutradan jer moram da saopštim radosnu vest. Od 300gr jabuke sa korom nije mi bilo nista. Nikakav nagoveštaj napada. Mnogo sam srećna jer nisam jela više od 10 godina u takvom obliku.

Sada iščekujem da li će biti neke reakcije negativne sa bananama jer su mi godinama završavale u želudac kao kamen.

VOĆNI DORUČAK lll


Danas mi je treći dan i odlično mi je. Tačno se osećam kao kada se posle dugog puta vratimo željno kući. Jedino mislim da sam preterala sa kupovinom voća jer sam zamišljala da ću mnogo više toga pojesti, nego što u stvari mogu. Meni je za sada samo doručak voćni, a ostatak dana prođe sa povrćem, semenkama i koštunjavim. 

Danas je bilo mnogo vrsta voća i od sada cu najverovatnije tako spremati doručak. U ovom tanjiru se nalaze:


- 2 banane
- 1 kisela jabuka
- 1 kivi
- 3 mandarine
- šaka malina
- šaka borovnica


24. 1. 2016.

PRVI SIROVI DAN



Koliko sam samo puta pojela voće "umesto" doručka. Oduvek sam obožavala voće i mogla sam živeti samo od voća ali to se nije slagalo sa protokolom i morala sam teškom mukom da jedem i kuvanje.

Sada kada se setim svoga detinjstva i mladosti, još tada sam bila potencijalni sirovnjak ali to nisam znala ni ja, a ni niko drugi oko mene. U detinjstvu su nam preko cele godine bili dostupni jabuke, kruške, grožđe koje se sušilo na tavanu, smokve i šljive koje je moja mama strpljivo sušila na suncu preko celog leta.

Kao dete sam bila užasno "teška" na kuvanu hranu ali zato voća mi nikada nije bilo dosta. Toliko sam volela voće da bi mi uvek bilo žao kada vidim kako moj brat puno baci jabuke i kruške jer on kao da nije smeo da zagrize do korena, a meni su ostajale samo semenke. 

Godinama sam svako jutro za vreme školske godine trčala na autobus sa jabukom u ruci, koju pojedem dok stigne autobus i svi su se uvek čudili kako mogu da jedem jabuku na "prazan stomak". Eto ne znam ni ja kako sam mogla ali eto meni je ta jabuka mnogo prijala i najčešće mi je to bilo jedino što bi pojela dok se ne vratim poslepodne iz škole.

Uglavnom, htela sam da naglasim da je meni voće oduvek bilo najdraža hrana, a odmah zatim i sveže povrće. Zbog toga smatram da ja ne počinjem sa sirovom ishranom, nego sam joj se samo vratila posle mnogo godina. 

Ovo je bio moj prvi zvanični sirovi doručak. Kada sam ustala popila sam litar vode. Uobičajeno je da popijem 1/2 litre vode svako jutro sa svojom terapijom. Možda posle sat vremena sam pojela 600gr mandarina. To je količina koju vidite na fotografiji.


Danas smo moji momci ja bili dugo odsutni od kuće ali nisam imala potrebu za hranom uopste. Možda je to zbog prvog dana , pa na psihološkoj bazi samu sebe sam ubedila da mi je bilo dovoljno mandarina. Kada smo došli kući spremila sam salatu koju vidite na fotografiji.


- bebi salate 10 vrsta
- bebi paradajz
- chia semenke potopljene u vodi
- semenke suncokreta i bundeve
- sušeni brusnice
- maslinovo ulje
- balsamico


Kasnije sam grickala kelerabu koja nije bila baš mala ali je bila mnogo ukusna i sočna. Ne znam da li ću imati vremena da večeram jer je sada več dosta kasno i spava mi se. Mada, planirala sam da jedem barenu braon rizu sa nekim povrćem ali izgleda da neće biti vremena za večeru.

Eto, tako je prošao moj prvi zvanični sirovi dan.




POČETNI KORACI U SIROVOJ ISHRANI - Dr Slađana Velkov


Saveti Dr. Slađane Velkov kako najlakše započeti sirovu ishranu. Ništa ne bih ni dodavala ni oduzimala. Neka ovo ostane kompletan tekst od nje i neka bude moja zvezda vodilja jer danas je moj zvanični i svečani dan za ulazak u sirovu ishranu. Neka mi je sa srećom i svima Vama koji ste već na tom putu.

Evo nekoliko savjeta kako početi sa zdravom ishranom:
  • Za doručak jedite voće, salatu sa sjemenkama za ručak, a za večeru možete zadržati pola kuhane hrane (varivo od povrća, krumpir, smeđa riža...) a pola sirove hrane.
  • Između obroka možete piti svježe voćne sokove, grickati povrće i voće, ili koštunjavo voće (bademe, orahe, sjemenke..)
  • Isključiti iz ishrane: meso, ribu, jaja, mlijeko, bijelo brašno, šećer kao i njihove proizvode i sve vrste industrijske i obrađene hrane.
  • Možete i blendati hranu. Naime u blender možete staviti zelenog povrća, 1 žlicu svježeg mljevenog lanenog sjemena, šaku oraha, za ukus bananu ili dvije i ako hoćete slađi napitak, možete staviti malo datulja ili suhih smokvi...To je kompletan obrok, ukusan je i jednostavno se priprema. 
  • Jedite samo kada ste gladni. Kada jedemo u vremenu za ručak ili večeru, ne jedemo pravilno.
  • Tijelo može biti gladno i imati potrebe samo za sirovom hranom koja ima sunčeve energije u sebi. Ako osjećate glad za nečim sto je prerađeno ili kuhano, nije u pitanju glad već ovisnost, slično kao sa drogom. Ovisnik od heroinu će osjećati potrebu za drogom iako zna da ona nije dobra za njega i da mu nije potrebna. Senzacije koje ovisnici osjećaju kada im nedostaje droga su slične (samo intenzivnije) kao kod lažne gladi: bol u trbuhu, vrtoglavica, glavobolja, slabost...to nije prava glad.
  • Prava glad je osjećaj u ustima, lučenje pljuvačke i potreba za određenom sirovom hranom. Prava glad će nas učiniti hitrim i spremnim da nađemo hranu a ne umornim, sa vrtoglavicom i bolovima. Stimulansi, kao što je miris ili pogled na hranu mogu aktivirati lažnu glad.
  • Kada smo bolesni nikada nismo gladni zato što je vitalna energija zauzeta regeneracijom tijela. Bolesna životinja nikada ne jede. Također kada smo u stanjima stresa ili uzbuđenja ne treba jesti jer stres izvlači energiju tako da će varenje biti sporije ili se hrana uopće neće probaviti. Kada jedemo a bolesni smo, hrana će biti fermentirana umjesto da bude probavljena i posljedice toga su da se hrana raspada i pretvara u otrov. Ukoliko ste gladni kada ste bolesni, savjetujem da uzimate samo sirovu, biljnu hranu.
  • Probava će također biti nepotpuna, ukoliko pričate dok jedete. Čuli smo od naših starih: "Kad se jede, ne priča se."  
  • Ne brinite previše ako ponekad pojedete neku lošu hranu, nećete promijeniti ništa ali će briga umanjiti efikasnost probavljanja hrane.
  • Žvačite hranu dok ne postane tekuća. Ako hrana nije dobro sažvakana, neće biti dobro probavljena u želudcu, naime veliki komadi nesažvakane hrane se neće probaviti u želudcu, već će fermentirati i postajati otrov. Rezultat toga biće simptomi loše probave: plinovi, podrigivanje, pojačana kiselina...Kada hrana napusti vaš želudac, nema više varenja hrane već samo asimilacija (upijanje). 
  • Loša navika je također piti tekućinu uz jelo. Hrana se normalno vari sokovima za probavljanje, kada ih mi razrijedimo digestija će biti slabija. Također, hrana će biti isprana, tako da neće imati vremena da se digestira u želudcu a umjesto toga će fermentirati u crijevima. Idealno, ne treba piti ništa 15 minuta prije jela i 30 minuta poslije jela. 
  • Jedite malo. Tijelo će uzeti energiju iz hrane koja mu je potrebna za regeneraciju tkiva, nešto će se uskladištiti kao masnoća a za sve ostalo, tijelo će se mučiti da eliminira kroz crijeva, bubrege, pluća i kožu.
  • Ako jedete jednostavnu hranu, bez previše kombiniranja, poželjno jednu vrstu hrane, probava će biti bolja. 
  • Prilikom prelaska na ishranu energijom iz Sunca i sirove biljne hrane, dolazi do promijene u težini koja se manifestira u 3 faze:

  1. Katabolizam, kada se toksini iz tijela razlazu i oslobađaju uz što se i težina smanjuje. Kako se više tkiva razlaze nego što se stvara, dolazi do ubrzanog gubljenja na težini.
  2. Stabilizacija je proces kada prestajemo da gubimo na težini jer se tijelo već očistilo i sada se razlaganje i stvaranje tkiva izjednačuje. Ovaj period traje neko vrijeme i onda dolazi do anabolizma. 
  3. Anabolizam. Sada dolazi do laganog povećanja u težini iako su kalorijske vrijednosti unesene hrane mnogo manje. Dolazi do bolje asimilacije hrane, boljeg rada enzima i pročišćenih energetskih kanala, tako da će se energija bolje asimilirati preko probavnog trakta, kože, disanja, očiju, itd.  Počinje se stvarati tkivo koje se ne razgrađuje tako brzo jer je sazdano od druge materije i ubrzo će doći do potpune normalizacije naše idealne težine. 

Ono što je nama hrana je Sunce. Biljka je hrana zahvaljujući Sunčevoj energiji učvršćenoj u njoj. Meso životinja su također nosači Sunčeve energije. Ako uništimo Sunčevu energiju kuhanjem, uništit ćemo hranu iako materija ostaje.

Životinje ili ljudi jedu tu biljku, asimiliraju energiju iz nje i na taj način žive od akumulirane sunčeve energije a izbacuju materijalne ostatke hrane. Ti ostaci postaju otrov, i ako nisu dobro eliminirani iz čovjeka ili životinje izazivače bolest.

U svakom molekulu vode se nalazi rudnik sunčeve energije. Voda za koju kažemo da je neophodna za život čovjeka je voda, zahvaljujući tom istom suncu, jer bez topline sunca, voda bi bila led.

Hrana i piće su samo nosioci blagotvorne sunčeve energije.
Kada nam ovo postane jasno, i kada počnemo da koristimo direktno sunčevu energiju, gledanjem u sunce, kao i uzimanjem žive, sirove hrane (kuhanjem se sunčeva energija uništava), onda će se naše potrebe za hranom smanjiti i onih 90% energije koja se inače koristi u varenju hrane će biti iskorištena u očuvanje zdravlja i integriteta čelija, tako da će naše tijelo postati savršeno zdravo i dugovječno.

Želim vam dug i zdrav život!

Dr. Slađana Velkov

izvor: http://sirovahrana.hr/

21. 1. 2016.

ĆUREĆA SLANINA NA FEDERE


Duga je priča današnjeg našeg ručka. Za ručak je trebalo da bude "u pleh krompira sa ćurećom slaninicom". Tako je i bilo. Ali sam napravila veliku grešku što nisam prethodno probala slaninicu. Nisam posolila krompir jer sam računala da će slanina pustiti so, ali ipak kada se sve fino ispeklo , bilo je mnogo slano i nije bilo šanse da to neko od nas jede, jer mi svi jedemo skoro neslano. 

Dosetla sam se da bi možda testenina mogla da izvuče slanoću ako je pomešam. Za mene bi u svakoj drugoj prilici ovo bila ne spojiva kombinacija, ali eto vredelo je pokušati. Dvoumila sam se izmedju prelivanja jaja odozgo i da vratim da se zapeče ili da obarim testeninu.

Obarila sam ovu divnu "feder" testeninu i sve zajedno pomešala. Verujte dobili smo prelep obrok koji smo u slast pojeli sa svežom salatom.


Prvobitan recept za krompir u tepsiji je bio ovog sastava

- 2 veće glavice crvenog luka
- 6 srednjih krompira (svakom po dva)
- 350gr ćureće slanine (tako se zove ali je ustvari meso)
- biber
- seckano lišće zeleni
- masnoća

Luk iseckati na kockice. Krompir oguliti i iseći na ploške. Ćureća slalnina koja uopste nije slanina, već dimljeno meso isečeno kao šnite slanine. Neja sam isekla na rezance. Začiniti i sve fino pomešati, usuti u tepsiju i odozgo preliti nekom masnoćom. Može da bude masnoće do pola smese, jer će se posle svakako ta masnoća izvaditi. Poklopiti sa alufolijom i peći na najjače 1h. Tada skinuti foliju, pažljivo nagnuti tepsiju i izliti masnoću koliko god to može. Budite  veoma oprezni jer je sve vrelo. Vratiit nazad u rernu i smanjiti temperaturu na 180C i zapeći dok krompir ne dobije lepu pečenu boju.


Nisam fotografisala kada sam izvadila iz rerne. Krompir u tepsiji uglavnom izgleda ovako. Ali ovaj nije sa ćuretinom, već sa karabatacima. 

Eto, to je trebalo da bude, ali sam odmah zatim skuvala testeninu i pomešala sve zajedno.


DZEM OD JAGODA

Sastojci:
– 2 šolje jagoda
– 3 kašika Čia semenki, potpoljenih preko noći u vodi
– 2 kašike vode
– Stevia, po ukusu (ili drugi zaslađivač, malteks, med) ako jagode nisu dovoljno slatke.
Priprema:
Jagode staviti u blender i kratko blendovati. Dodati Čia semenke sa malo vode i zaslađivač u zavisnosti od toga koliko sladak džem želite.  Pokrijte smesu i stavite u frižider na neko vreme, 30-60 minuta je idealano.
izvor: http://tinkturedrsulca.com/

PAVLAKA SIROVA


- 1 šoljica natopljenih indijskih oraha
- ½ šolje natopljenih i oguljenih lešnika
- 1 šoljica vode
- 2-3 kašike svežeg limunovog soka
- ¼ kašičice soli
- 2 kašike agavinog sirupa

Sve sastojke dobro umutite u blenderu do kremaste strukture.  Na hleb namažite džem od šljiva i ukrasite pavlakom, ili namažite sloj pavlake na džem. 
Prijatno!



izvor: http://tinkturedrsulca.com/

DZEM OD ŠLJIVA


- 2 šolje svežih plavih šljiva
- 1 šoljica suvih šljiva
- ½ – 1 šoljice urmi
- ⅓ kašičice cimeta

Sve sastojke izradite u blenderu do glatke smese.


izvor: http://tinkturedrsulca.com/


HLEB SIROVI

3 šoljice isklijale heljde
½ šolje suncokretovih semenki, natopljenih
½ šolje lanenih semenki, mlevenih
4 šoljice naseckane tikvice
1 velika jabuka
½ banane
3-4 urme
Mali prstohvat soli
Malo limunovog soka
Isperite heljdu i natopite je 2-3 sata. Ispirite je dok voda za ispiranje ne postane prozirna,  ostavite da proklija preko noći. To možete napraviti tako da je stavite u teglicu, zatvorite teglicu gazom te istu okrenete i položite pod uglom od 45 stepeni. Ujutro još jednom isperite heljdu.  Sve sastojke dodajte u blender te izblendajte do glatke smese. Razvucite smesu na police dehidratora debljine oko jednog prsta. Isecite u željene oblike. Dehidrirajte preko noći na 40 ° C.

izvor: tinkturedrsulca.com

SIR OD INDIJSKOG ORAHA

vfgg
Svašta je može napraviti od indijskih oraščića tako i ovaj sirovi veganski sir u kombinaciji sa pestom i sušenim paradajzom. Odlično.
Sastojci
Za sir:
1/2 šoljice sirovih indijskih oraha, namočenih na 2-3 sata, te isprati
sok od 1/2 limuna
1/3 šoljica vode
1 kašika kokosovog ulja
1 kašičica sirovog jabukovog sirćeta
prstohvat soli
Za pesto:
1 šoljica bosiljka
2 čena beli luk
1/3 šoljica pinjola
maslinovo ulje
1 kašičica soli
U multipraktiku ili seckalici, kombinujte sve sastojke zajedno.
1/2 šoljice sušenih paradajza na suncu ili dehidratoru
Na vrh posipajte pinjole
Uzmite malu staklenu posudicu i obložite sa plastičnom folijom. U blenderu, izmiksajte sve sastojke za sir do glatke guste kreme. Stavite deo smese u posudu koju ste prethodno obložili plastičnom folijom.Dodajte sloj Pesta na vrh. Onda stavite sušeni paradajz, te sloj preostalog sira.  Držati u frižideru nekoliko sati. Takođe ga možete zamrznuti. Na tanjir za posluživanje polijte sa maslinovim uljem i sa suvim bosiljkom. Stavite sir na taj tanjir, skinite plastičnu foliju pažljivo, staviti sa uljem i začinskim biljem, i na vrh sa pinjolima.
izvor: tinkturedrsulca.com


SIROVI BURGERI

burgeri3
Još jedan više nego ukusan i primamljiv zdrav sirovi obrok samo za vas.Prijatno i uživajte.
Sastojci:
-1 šolja natopljenih oraha
-¼  šolje sušenog paradajza
-natopljene ½  jalapeno paprike (opcionalno)
-1 češanj belog luka
-himalajska so i biber
-1 kašičica crvene paprika (opcionalno)
-voda, ukoliko je potrebno
Priprema:
Stavite sve sastojke u procesor ili blender . Koristite opciju Puls. Smesa treba biti ni previše zrnasta ni previše kremasta. Dok blendirate, možda ćete morati dodati malo vode ako je smesa previše suva. To zavisi od toga koliko ste dobro ocedili paradajz. Zatim smesu oblikujte u pljeskavice i stavite na podlogu i u dehiddrator. Sušite oko 45 minuta. Sirove burgere poslužite na vašem omiljenom sirovom kruhu ili ih zamotajte u listove salate.
izvor: tinkturedrsulca.com