GORNJA I DONJA KORA: | |
6 | jaja |
6 kašika | šećera |
6 kašika | mljevenih oraha (ili badema) |
3 | štangle strugane čokolade |
2 kašike | brašna |
1-2 kašičice | praška za pecivo |
SREDNJA/BIJELA KORA: | |
5 | bjelanjaka |
200 g | šećera (150 g sjeckanh oraha (ili badema) |
100 g | grožđica |
4 kašike | brašna |
2 kašike | ulja |
1 kašičica | praška za pecivo |
FIL: | |
1/2 l | mlijeka |
4 ravne kašike | brašna |
5 | žumanjaka |
8 kašika | šećera |
2 kesice | vanilin šećera |
250 g | maslaca (ili margarina) |
1
Gornja i donja kora: umuti pjenasto jaja i šećer, smanjiti mikser na najmanju brzinu, dodati ostale sastojke i peći oko 20 minuta na 200°C (rernu prvo zagrijati na 250°C, pa kada se kora stavi da se peče smanjiti na 200°C).
2
Kada je kora pečena, izvaditi, sačekati da se ohladi pa presjeći na 2 dijela.
3
Mogu se ispeći i 2 kore (u svaku koru se onda stavi pola količine od gore navedenih sastojaka).
4
Bijela kora: umutiti bjelanjke i šećer u snijeg, smanjiti brzinu, dodati ostale sastojke i peći otprilike pola sata na 180°C.
5
Fil: umutiti jaja i šećer, dodati brašno i 1 dl mlijeka (odvojiti od onih 1/2 l).
6
Staviti mlijeko da prokuha, sklonuti sa ringle, dodati umućene jaja, šećer i brašno, i kuhati 10-15 minuta na laganoj vatri.
7
Ohladiti, dodati prethodno umućen puter sa vanilin šećerom pa izmutiti mikserom u glatku smjesu i filovati kore.
8
Torta se može ukrasti struganom čokoladom ili mljevenim orasima.
Нема коментара:
Постави коментар