29. 2. 2016.

SMOOTHIE za dobro jutro


Na ovoj fotografiji dole, baš može fino da se vidi čega ima u ovaj smoothie.

- šaka španaća
- šaka kale (lisnati kelj)
- šaka ljubičaste kale
- 1/2 manga
- šolja papaje
- banana
- jabuka
- kivi
- 1/2 limete
- kašičica praha od konoplje
- 700ml vode


Sve blendati dok se ne pretvori u sok.
Prijatno!!!!


28. 2. 2016.

SMOOTHIE SA PAPAJA



- šaku kale (lisnati kelj)
- šaku španaća
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1 velika šljiva (one kao nektarine)
- 1 limeta
- 1/2 žutog manga
- 1 šolju papaje
- 500ml vode

Limeti sam samo skinula gornji sloj sa spravicom za čišćenje krompira i napravila sam grešku jer je užasno bilo gorko. Ono što sam popila odmah to je bilo ukusno ali ono što sam htela da pijem kasnije, bilo je užasno gorko pa sam odustala od toga da popijem. Sada znam da to više nikada neću uraditi, nego ću je oguliti kao pomorandžu, kao i do sada.



26. 2. 2016.

SIROVI TZATZIKI (caciki)


Dugi niz godina caciki nisam smela da jedem jer mi je sve smetalo u njemu što daje prepoznatljivi ukus i miris. Polako sam počela da koristim između ostalog i krastavac, pa sam se usudila da napravim sebi sirovu varijantu. Caciki mi je poslužio kao preliv za zamotane zalogaje u zelenoj salati i sirovom naseckanom povrću. 


- 50gr indijskog oraha natopljenog
- 1 meyer limun
- 1 ravna kašičica nutritivnog kvasca 
- 1 ravna kašičica seckane mirođije
- prstohvat himalajske soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- biber
- vode po potrebi

Sve zajedno sjediniti i blendati koji sekund u blenderu. Prilagoditi po svome ukusu i ako nemate kvasac nije problem, slobodno ga izostavite. Mirođija i limun daju ukus koji tražimo.


GULAŠ SA SUŠENIM POVRĆEM


- 3 polovine srednje veličine pilećeg belog mesa
- 3 pune kašike sušenog pečenog crnog luka na režnjeve
- 3 pune kašike sušenog miks povrća
- 2 kašike ulja
- 2 kocke za supu
- 1 kašiku sušenog seckanog vlašca
- so, biber
- 1 kašika aleve paprike
- *200gr makarona od rižinog brašna
- 500ml vode
- vode po potrebi

Belo meso iseći na manje kocke 1,5x1,5x1,5cm. Ulje zagrejati i u njega staviti da meso sa svih strana promeni boju. Zatim dodati 500ml vode i sve ostalo osim makarona. Kada sve fino promešate i voda provri, smanjiti na slabiju temperatutu da polako kuva. Meso je mlado i kockice su male, tako da ce biti dovoljno 10 minuta. Kada prodje to vreme ako nema vode preko mesa dodajte da bude ~1,5cm vode iznad. Ubacite makarone i od momentu ključanja neka polako kuva 5 minuta i isključite ringlu. Sada su makarone na pola skuvane ali dok budu stajale u toj ključaloj vodi one će polako vodu upiti i biće kao što vidite na fotografiji. 

Tako skuvane makarone neće biti mekane i biće jako sočne.

Eto, tako sam ja kuvala nama obroke godinama kada sam sa decom odlazila na Zlatibor par nedelja u zimskom periodu. Praktično i ukusno. Jedino što su ovog puta makarone bile od rižinog brašna, a pre smo koristili klasićnu pšeničnu testeninu. 

*za hrono ishranu koristite testeninu koja vama odgovara u granicama tolerancije

25. 2. 2016.

SMOOTHIE VII


- 1 banana
- 1 kruška
- 1 jabuka
- 1 kivi
- 200ml smrznutog voća 
(malina, kupina, jagoda, borovnica, trešnja)
- 300ml vode
- sok od jednog meyer limuna

Sve sipati u blender i blendati minut.

Predivan miris i ukus...

TESTENINA OD CRNOG PASULJA SA SIROVIM KEČAPOM


- 70gr testenine* od crnog pasulja (nekuvana)
- 3 kašike sirovog kečapa  

Ako imate već spremljen sirovi kečap, onda će vaš ručak biti gotov za tren. 

Moje lično iskustvo sa kuvanjem testenine od crnog pasulja je drugačije nego što se kuva uobičajeno testo sa pšenicom. Nisam prvi put znala ali sam već za sledeći put bila spremna.




Kada voda provri dodati malo soli tek toliko da testenina ne bi bila bezukusna. Ubaciti testeninu i ostaviti na kuva 2 minuta na slabijoj temperaturi. Zatim isključiti i ostaviti u toj vodi još 5 minuta. Tada procediti i pod slavinu sa hladnim mlazom isprati dobro testeninu. jedini razlog zašto je treba isprati je taj da ostane cela jer je jako meka u toplom stanju.

Kada se testenina dobro ocedila pomešati je sa sirovim kečapom i gozba može da počne. Meni je fino išlo uz beba salatu začinjenu po ukusu. 


*70gr testenine je to što vidite na fotografiji, pre kuvanja i posle kuvanja pomešano sa kečapom!!

Danas mi je mesec dana na sirovoj hrani ali imam još uvek ove blage izlete sa kombinacijom kuvanog. Prosečno mi se desi da imam jednom nedeljno porciju skuvane riže ili testenine od crnog pasulja ili crvenog sočiva ...



24. 2. 2016.

SIROVE ŠPAGETE SA SIROVIM KEČAPOM


- 1 zelena tikvica (zukin)
- 4 kašike sirovog kečapa  (klik da pročitaš recept) 







SIROVI KEČAP



- 1 šaka paradajza
- 1 šolja sušenog paradajza
- 50ml maslinovog ulja
- prstohvat tucane paprike
- prstohvat bibera
- prstohvat himalajske soli
- 1 urma (ne mora)
- 1 kašičica seckanog vlašca
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 100ml vode
- vode po potrebi 




Ništa lakše, ništa brže, a rezultat fenomenalan.

Sve što vidite na fotografiji ista je količina kao i u tabeli. Sve sam stavila zajedno, za početak sa 100ml vode, a kasnije sam dodavala još po malo dok nisam dobila željenu gustinu koja je bila kompaktna i mogla je da se blenda.

p.s. za hrono vegetarijance i one koji poste na hrono, te dodaje se urma.




23. 2. 2016.

SMOOTHIE VI


- 1 kašika seme konoplje
- 1 šaka ljubičaste kale (lisnati kelj)
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1 kruška
- 1 šaka borovnice
- 500ml vode

PILETINA SA SALATOM OD KALE I KINOA


Veoma jednostavan obrok.
Piletina je pečena na žaru, a salata je od sveže kale i kuvane kinoe. odozgo ima i malo tvrdog sira.

Eto, fina ideja

WRAPE U ZELENOJ SALATI


Ovo je bio jedan od onih obroka kada možete sasvim fino da se snađete u restoranu jer i medju osobljem ima vegena i sasvim fino umeju da iskombinuju njima već proverene obroke.

Hvala im, zaista je bio fenomenalno. Žao mi je što nisam ni jedan wrap uslikala ali zaista sam uživala u svakom zalogaju.

Hvala moj dragoj prijateljici Gordani na divnom ručku i provodu.


SMOOTHIE sa 10 sastojaka


- 1 šaka španaća
- 4 stabljike celera
- 1 manja cvekla
- 1 jabuka
- 1 kruška
- 1 meyer limun
- 1 banana
- 1/2 slatkog grejpa
- 1 kivi
- 10 beba šargarepa

Malo sam ga duže blendala jer se šargarepa uporno bunila da se samelje ...

22. 2. 2016.

SMOOTHIE SA KONOPLJOM


- 1 kašika semena konoplje
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1 kruška
- šaka borovnica
- šaka grožđa
- šaka krvenog lisnatog kelja
- 6 stabljika celera
- 500ml vode


Ne znam zašto sve što je ljubičasto ovde zovu crveno?! Tako me sada zbunjuju sa "crvenim" lisnatim keljom - kale jer je očigledno ljubičast. Ovaj se dosta razlikuje od zelenog jer je ovaj mnogo jačih listova, mada fino se salje u blenderu, tako da isto daje divan ukus smoohtie.

Sok je bio prilično sladak zbog banane, kruške i borovnice koje su bile prezrele i slatke kao med.


VOĆNA SALATA sa semenom konoplje


- 1 kašičica semena konoplje
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1 kruška
- šaka borovnica
- šaka grožđa


KINESKA JABUKA


Jedino što treba da uradimo, to je da je ostavimo da skroz sazri. Možete d aje pojedete u slast ovako kao na slici. takodje možete da obogatite smoothie jer je mnogo slatko. A ja najviše volim da pomešam sa chia semenkama i da posle se zaslarim kao sa pudingom. Mogu i mnogo fine sirove poslastice da s eprave sa ovom voćkom. Znači, u najavi mnogo divnih sirovih recepata sa ovom predivnom voćkom.

19. 2. 2016.

SMOOTHIE JUTARNJI IV


- 2 šake beba španaća
- 6 stabljika celera
- 1 banana
- kruška
- jabuka
- 250ml kupine, maline, borovnice
- vode

Vode još uvek ne znam koliko tačno dolijem jer sve kada se izmiksa sipam u flašu od 2 litra i dolijem vode toliko da bude soka do gore.

I danas mi je to trajalo ceo dan. Jedino što je sok jako brzo postao zelen zbog španaća.


Odvojila sam 

- 200ml soka
- 30gr chia semenke

sve fino pomešala i ostavila u frižideru da se stegne. Dobila sam divan puding ili pihtiju, ne znam kako da nazovem ali je ukus odličan i to mi je bila večera.




HLEB SA ČVARCIMA i raznim brašnom


Sve se isto sprema kao i svaki hleb sa kvascem. Ovde je mala razlika jer sam upotrebila umesto ulja ili neke masnoce mlevene čvarke dok sam mesila hleb. To je dalo predivan miris, a zaista i ukus, (tako kažu moja deca).

- 1/2 litre mlake vode
- 1 šaka čvaraka
- 2 kašike heljdinog brašna
- 2 kašike mix brašna
- pšenično belo meko
- 2 kašike semenke suncokreta
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli


Od pomenutih sastojaka zamesiti testo koje je malo čvršće od testa za krofne. Ostaviti pokriveno krpom da se udvostruči masa. Zatim premesiti još jednom i oblikovati u željeni oblik. Staviti u tepsiju u kojoj će se peči, prekriti krpom i ostaviti da se "odmara" dok se rerna ne ugreje. 

Prvo sam zagrejala rernu na 220C i ubacila hleb. Tako se peklo 10 minuta. Zatim sam smanjila na 180C i peklo se 30 minuta. Delovalo je da se brzo uhvatila boja, pa sam smanjila na 160C i ostavila tako jos 20 minuta.

Ispekao se savršeno, kao što se može videti na fotografiji


KOKOS BRAŠNO



Da li ste čuli za prednosti korišćenja kokosovog brašna za pečenje? Budući da je interesovanje za ishranu bez žitarica u stalnom porastu, mnogi kuvari se okreću upotrebi kokosovog brašna za pečenje.
Peći hranu s kokosovim brašnom je jedinstven izazov jer kokosovo brašno nema iste osobine kao druge vrste brašna na bazi žitarica;drugim rečima, pečenje s kokosovim brašnom zahteva posebne tehnike kako bi proces dao dobre rezultate.
Stoga, odštampajte ovaj tekst i zalepite ga na frižider, da biste, ako odlučite da pri pečenju s kokosovim brašnom upotrebite sopstvene ruke, bili dobro opremljeni za rad s ovom jedinstvenom i veoma hranljivom zamenom za pšenicu.

Šta je kokosovo brašno i kako se koristi za pečenje?

Kokosovo brašno je meko brašno koje se pravi od osušene kokosove pulpe. To je prirodan sekundarni proizvod koji se dobija proizvodnjom kokosovog mleka. Baš kao što možete sami da napravite domaće kokosovo mleko, tako možete i kokosovo brašno da napravite u svojoj kuhinji ako želite. Kako bih uštedela vreme i trud, kokosovo brašno kupujem na veliko preko interneta (vidi izvore).
Da bi se dobilo kokosovo mleko, kokosova pulpa se presuje, pri čemu ostaju krupniji delići pulpe koji se zatim suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u mek i sitan prah pogodan za pečenje. Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, kao što su paleo dijeta, GAPS ili SCD dijeta (dijeta koja podrazumeva izbacivanje nekih vrsta ugljenih hidrata) ili bilo koja dijeta koja ne uključuje žitarice, budući da predstavlja alternativu tradicionalnim vrstama brašna na bazi žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima.
Kokosovo brašno je meko brašno i pravi se od osušene kokosove pulpe. Kao što možete sami da napravite domaće kokosovo mleko, takođe i brašno od kokosa možete napraviti u vaša četiri zida.
Pored visokog nivoa proteina koji sadrži, kokosovo brašno bogato je i laurinskom kiselinom, koja ima ulogu u jačanju imunološkog sistema, unapređivanja funkcije štitne žlezde i poboljšavanja zdravlja kože.Proces stvaranja počinje presipanjem kokosove pulpe, pri čemu njeni krupniji delići ostaju i oni se suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u sitan prah pogodan za pečenje.
Izrazito je bogato manganom uz pomoć kog iskorišćavate holin i biotin (nutrijente koji se nalaze u jajima), vitamin C i B1Mangan poboljšava zdravlje kostiju, funkcije nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi.
Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, kao što su paleo dijeta, GAPS dijeta (ona podrazumeva izbacivanje nekih vrsta ugljenih hidrata) i u svim onim obrocima gde može biti adekvatna zamena brašnu na bazi žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima.
Kokosovo brašno se ne bi smelo potapati, jer pored svih svojih prednosti, sadrži i fitate koji ubijaju svaki efekat povezivanja minerala. Brašno se veoma lako upija i potrebna je vrlo mala količina za uspešno spremanje jela.
Ono je gusto i suvo, pa je svaka hrana koja se sprema sa kokosovim brašnom obično gusta i suva, ali to možete izbeći tako što ćete u smesu dodati više jaja.
izvor:http://www.kokosovoulje.com/kokosovo-brasno -sastav-i-upotreba/

BANANA BRAŠNO


Baš poput banana, brašno ima visoku koncentraciju kalijuma koji pomaže pri kontroli električne aktivnosti srca, ali i magnezija koji dobro djeluje na živce i mišićnu aktivnost.
Što se samog okusa brašna tiče, ono gotovo i nema okus, zato se preporučuju kao dodatak u smoothie napitcima, ali i kao baza za izradu salatnih dresinga ili kao dodatak supama.
Bezglutensko brašno može se koristiti umjesto običnog brašna u gotovo svim receptima.
Brašno zelenih banana pomaže pri mršavljenju jer kontrolira nivo šećera u krvi tokom dana.
 izvor:http://www.sunfood.ba/proizvod/brašno-od-banane -700g

18. 2. 2016.

SMOOTHIE JUTARNJI III


Ni ovde se nema šta pisati. Sve što vidite na fotografiji to sam upotrebila za smoothie. Dodavanjem vode dobila sam ukupno dva litra.  

Danas sam kupila novi blender i mnogo sam srećna jer sam slučajno naišla na rasprodaju baš onog koji sam želela. Jačine je 1100W i nadam se da će me uspešno poslužiti.



16. 2. 2016.

SPAGETE TIKVICE



Ovo jelo je fenomenalno. Ukusi su se savrseno uklopili. Do sada sam za 3 nedelje samo 4 puta spremala nešto od kuvane hrane. Danas je to bila smeđa riža. U kombinaciji sa rendanim karfiolom i brokoli dobila sam savršen obrok i verujem da će još mnogo puta se pojaviti na mome stolu.

Na drugoj fotografiji se vidi kako izgleda obrok kada ga sve fino promešam posle fotografisanja.

- 100ml nekuvana riže integralna braon
- 1 manja tikvica (zukini)
- 1/2 žute paprike
- 1/2 zelene paprike
- 1 kašika humusa
- 1 šolja rendanog karfiola i brokuli
- 1 kašika maslinovo ulje
- malo himalajske soli
- sok od limuna
- biber, vlašac seckan
- kurkuma


Rižu dobro oprati i skuvati na uobićajeni naćin. Ja je posle kuvanja operem mlazom hladne vode obavezno. Ko smatra da nije potrebno, neka je ne tušira.

Namerno sam parvila kuglice od riže da bi dala ideju da može u više svrhe da se iskoristi. Rižu sam pomešala sa maslinovim uljem, vlašcem, so, biber i dobro sledinila i vadila manjom kašikom za sladoled i ređala u sredinu tanjira. Odozgo sam posula sa kurkumom jer je kurkuma moj omiljeni začin. Samo usput da napomenem da između ostalog je jako dobra za malokrvnost i smatram da je zaista dobro koristiti u svim ishranama i dijetama.

Tikvicu sam isekla na rezaču za šargarepu i dobila sam špagete. Rendani karfiol i brokuli sam pomešala sa iseckanom zelenom paprikom, a posle fotografisanja tanjira, iseckala sam i žutu.

Kao što možete da vidite na fotografiji dobila sam uverljine špagete i zaista je ukus fenomenalan. Najverovatnije sledeći put neću staviti rižu jer je i sa brokuli i karfiol sasvim dovoljno ukusno i daje osećaj da je u pitanju zaista špagete sa mesom.




SMOOTHIE JUTARNJI II


Španać, celer, kivi, majer limun, jabuka, slatki grejp, banana, voda. 

Morala sam prvo španać i celer da izblendam jer imam mali blender, a posle sve ostal. Zbućkala sve na kraju i dobila sa vodom 2 litra ukupno soka. 


Pošto volim grejp, on je preovladao sa ukusom i meni je fino. 


Sve što vidite na fotografiji od voća i povrća je stalo u sok. Limun i grejp samo iscedim. Vode je stalo litru




15. 2. 2016.

SMOOTHIE JUTARNJI


Juče* je bilo 3 nedelje kako sam uplovila u Moj sirovi život . Lako i fino mi ide. Jednostavno se zaista osećam kao da sam se vratila kući. Još uvek istražujem ukuse i kombinacije. Trudim se da koristim mnogo povrća, a voće mi više dođe da dam ukus povrću. Sačekacu da prođe mesec dana, pa ću onda pisati o svim pozitivnim stvarima u vezi zdravlja što mi se svakodnevno dešavaju.

Današnji smoothie je moje otkriće meseca. Toliko ima divan ukus da nemoguće odrediti koje je voće tome doprinelo. To što vidite na fotografiji, to je sve stalo u smoothi. Dodala sam još 200ml mleka od soje, naravno mog domaćeg. Možda se ne vidi dobro na slici ali stavila sam 5 stabljika celera i dve šake španaća i naravno voće koje vidite. Smoothie sam dobila 2 litra 

*Jedna ispravka. Pogrešila sam u datumima. Meni je danas tri nedelje kako sam počela.