31. 3. 2015.

KOLAC OD SARGAREPE ZA MINUT - Dr Dukan




Da li se secate one price o zeki i hiljadu torti od sargarepe? Sto se mene tice cesto je se setim i uvek se naljutim na zeku sto kaze da su torte od sargarepe bljak. Volim sargarepu svezu, skuvanu, u kolacima, tortama, salatama.... Ali danas je to kolac od sargarepe iz mikrotalasne za popodnevnu uzinu . Na netu se moze naci dosta recepata ove vrste i svako ih pravi po svom ukusu. Ja sam se odlucila za sok od sargarepe jer sam ga vec imala iscedjenu sargarepu u frizideru.

Za jednu solju:

- 25gr ovsenih mekinja

- posoliti po ukusu
- 1kasika obranog mleka u prahu
- 1/4 kasikice praska za pecivo
- 1/2 kasika gustina
- 1 belance
- 1 kasike ulja od kokosa***
- 40ml soka od sargarepe

- sladilo po ukusu

Sve dobro smutiti i peci priblizno 1,5 minut u mikrotalasnoj. 

*** ulje od kokosa nemojte stavljati da ne biste premašili unos dozvoljene količine masnoće ako ste vec uzimali mlečne proizvode do 2%mm



26. 3. 2015.

BISKVIT


- 125g maslac 
- 2 pipete Stevie 
- 1 celo jaje + 1 žumance
- 2 kašičice cimet 

- 1 prstohvat soli
- 250 g brašna

Sve sastojke (osim zumanceta) izmesajte i zamesite testo
Razvucite testo sa oklagijom, vadite krugove i redjajte in na papiru na tepsiji. Viljuskom isarajte kekse i premazite sa preostalim zumancetom u koje ste dodali malo ulja

Pecite na 150C/15 minuta dok kolačići su zlatni.

izvor:www.miamion.com

LAGANA ZELJANICA


- 1 lisnato testo (1:1:1)
- 1 kutija španaca 
- 4 supenih kasika kisele vode
- sitnog sira za posipanje 

- 1 jaje
- so i biber
Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Razvuci lisnato testo velicine tepsije. Pomesati u ciniju
iscedjen spanac, kiselo mlijeko, celo jaje,
so i biber. Pospite testo sa ovom smesom, pospite sitni sir i pecite.

.izvor:www.miamion.com
p.s.lisnato hrono testo pravim sa jednakim razmerama (brasno:puter:sir sitni)

PUTER KEKSI


- 125 gr maslaca
- 2 pipete stevije 
- 3 žumanca

- 250 gr brašna
- 1 mala kašika sode bikarbone
- 3 kašike limunovog soka
- 1 kesica praška za pecivo
- aroma vanile
Maslac i steviju umutiti pa polako dodavati jedno po jedno žumance i nastaviti mućenje.Polako dodati sve ostale sastojke pa preručiti na radnu površinu i dobro zamesiti testo.Testo prekriti folijom i staviti da se ohladi 30 minuta u frižideru.
Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom da bude malo tanje od debljine prsta , pa pomoću čaše vaditi krugove i ređati u podmazani pleh.Pomoću kristalne činijice koja ima reljefni oblik na dnu , pritisnuti svaki keks da se dobije lepa šara.Zagrejati rernu na 160 stepeni i peći keksiće oko 20 minuta pazeći da ostanu svetli.

prezetoI(hranaljubavi)

KANELONI



Sastijci:


-1 pakovanje kanelona
-250gr smrznutog spanaća
-250gr sitnog sira
-1 manja glavica crnog luka
-so i biber
-rendani sir


Za sos:


-1/2l mleka kisela
-1/2l vode
-50gr brašna
-50gr puter
-so


Priprema:


Prvo napravite bešamel sos. Upržite brašno na margarinu pa zalijte sa mleko i ostavite da proku. Na kraju osolite. Sos će biti redji ali i treba da bude jer će višak tečnosti ispariti u toku pečenja.


Propržite sitno seckan crni luk pa dodajte spanać, malo promešajte pa dodajte sir i biber, pa sve promešajte i sjedinite.


Ovim sastavom punite kanelone i slažite u tepsiju u koju ste usuli tanak sloj sosa.


Poslažite sve kanelone pa zalijte bešamel sosom. Odgore narendajte sir i stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Pazite dok se peče. Pečene kanelone ostavite 10 minuta da se prohlade pa onda poslužite.

preuzeto(domacirecepti.net)

PAPRIKA PUNJENA TUNOM



Vrlo privlacan obrok. U pitanju su one malene crvene paprike sto se pune sirom i cuvaju u maslinovom ulju.
Za promenu bi mogli da ih punite tunom. Tunu spremite isto kao sto spremate salatu od tune. Naseckate na sitne kockice crna ili plava luka, dodate soli, bibera, vlasac ili zelen lisce iseckan. Sve lepo izmesate i napunite papricice sa smesom. Stavite u rernu da se paprika zapece i pusti miris. Uz bogatu salatu nekom bi mogao da bude dovoljan rucak.


TUNA SENDVIC



300 g marinirane tunjevine
100 g crnog luka
1 čen belog luka

30 g kapara
majčina dušica
bosiljak
peršunov list
1 kašika tabasko sosa
1 francuski hleb - hrono


Crni i beli luk sitno iseći i staviti u posudu sa tunjevinom. Dodati začinske trave  bosiljak, majčinu dušicu i peršun, belo vino, kapar, tabasco sos i sve dobro promešati. Baget iseći na kriške i kratko zapeći u zagrejanom gril tiganju. Kriške premazati pripremljenim namazom od tabasco tunjevine i servirati na tanjir
Ovaj obrok sadrži nešto vići udeo belančevina u ukupnom energetskom unosu u odnosu na važeće preporuke. Belančevine poreklom iz tunjevine su lako svarljive, veoma kvalitetne, jer sadrže obilje neophodnih esencijalnih aminokiselina, koje organizam ne može sam da sintetiše i odgovaraju ljudima svih životnih doba.

preuzeto i modifikovano za HI (kuhinjica.rs)

HELJDINE PROJICE SA POVRCEM



1 šolja heljdinog brašna
1/3 šolje durum semolina
1 kašičica praška za pecivo

3 kašike mljevenog lana
1 ravna kašičica soli
biber
pola kašičice mljevenog muskatnog oraščića (proizvoljno)
3 jaja
1 1/2 šolja kisele vode
sok i narendana kora od pola limuna
oko 100g bijelog sira
200g sjeckanog spanaća ili blitve
2 narendane šargarepe
1 narendan crni luk
sjemenke bundeve za posipanje
Uključite rernu da se zagrije na 175°C.


Pripremite povrće tako što ćete oljuštiti i na krupno narendati šargarepu i crni luk. Spanać operite i pospite malo solju i ostavite da odstoji dok pripremite sve sastojke. Zatim ga dobro ocijedite i nasjeckajte. Ako koristite blitvu, operite je i ubacite na minut u ključalu posoljenu vodu da se na kratko obari. Procijedite je i odmah ohladite u činiji ledene vode ili je isperite. Opet dobro ocijedite i nasjeckajte.


Izmiješajte sve suve sastojke: dvije vrste brašna, prašak za pecivo, mljeveno laneno sjemenje, so, biber i muskatni oraščić.


U velikoj činiji, u kojoj ćete kasnije spojiti sve sastojke, izmiješajte ručnom mutilicom jaja, kisele vode a zatim i narendanu koru i sok od pola limuna.
Dodajte šargarepu, luk i spanać ili blitvu. To fino izmiješajte, a zatim dodajte i lagano umiješajte suve sastojke.
Napunite smjesom modlice za mafine i pospite ih bundevinim sjemenkama.
Pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta.


preuzeto i modifikovano za HI(natanjiru.com)


p.s.znam da ne ide sargarepa drugacije osim sveza, ali posto je ovo jelo za dorucak, a i pojesce se jako mala kolicina u jednom obroku u odnosu na sve spremljeno, onda san smatrala da se nece naciniti velika steta...

POGACICE SA CVARCIMA


(napisala sam recept bas bas bas za pocetnike, pa neka izvinu stari majstori na duzini posta smile emoticon )

Juce je neko trazio proveren recept za pogacice sa cvarcima, ali sada ne mogu da ga nadjem da je pitam direktno tamo da li joj se ove dopadaju. Ovo je klasican recept za dizano testo i jedino je drugacije to sto se prilikom svakog premesivanja namaze ugrejanim samlevenim cvarcima. Znaci, koliko ih puta premesite i namazete, toliko ce vise listova imati, jer je bilo i pitanje da se listaju. Smanjicu vam meru na 0,5litre mleka, inace ja ih na poslu zamesim nekad sa 20litara jer sam od njih stvorila apsolutni hit u Torontu smile emoticon like emoticon

- 1/2 litre mleka
- kocka svezeg kvasca
- kasikica soli
- kasikica secera
- kasika svinjske masti
- 1 jaje + 1 zumance
- brasna da se dobije fino meko testo
- samlevenih mesnatih cvaraka

Cvaraka je najbolje da imate mesnatih jer ako su samo od slanine onda se prilikom mazanja i pecenja ne primecuju bas. Ja obicno 3 puta premazujem. Cvarci kada se samelju i ugreju (otope) ne treba mnogo jer se pretvore u mast i jednostavno samo sa njima premazete testo.

Mleko da bude mlako kao voda za bebu da je kupate (ovako je mene ucila komsinica kad sam bila dete, mama umrla rano, a ja htela sve da naucim samo da se tata ponovo ne ozeni). Ubacite izmrvljem kvasac (uvek na pakovanju pise za koju kolicinu je kvasac, a vama ce trebati kao za kolicinu od 1kg) i kasikicu secera. Kada se kvasac podigne ubacujte kasiku po kasiku brasna da dobijete bistro testo kao guste palacinke i tek onda dodate kasikicu soli. Tako obavezno uradite jer se so i kvasac bas ne slazu direktno najbolje, pa izbegnite mogucnost da se testo nece hteti podici brzo. Sada polako ubacujte brasno i mesajte rukom da bi mogli osetiti koliko treba da bude cvrsto. Ustvari ne treba da bude cvrsto, nego meko i sjedinjeno. Dodajte kasiku masti i jaja i mesite rukom dok ne pocne da vam se odlepljuje sa ruke. Trebace vam nekih 5 minuta za taj deo mesenja. Testo moze da se i lepi za ruku jer je to tek prva priprema testa. Kada ste sve ubacili i zamesili jako meko testo koje je postojano, a ne razilazi se u posudu, pospite ga odozgo brasnom i prekrijte cistom krpom i ostavite dok se masa ne udvostruci. Kada se udvostrucilo pobrasnjavite ruku i malo ga premesite i ako treba dodajte jos brasna i izrucite na radnu povrsinu koju ste posuli brasnom. Pokrijte ga krpom i ostavite 10 minuta. Kada je odstojalo malo ga pritisnite rukom i rukom ga razvucite koliko moze ali nista na silu. Ugrejane samlevene cvarke premazite preko cele povrsine ali upotrebite ovog puta cvaraka samo koliko treba da bude povrsina premazana. Ispresavijajte testo na 3 dela i preklopite, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Ponovite postupak tako jos 2X ali sada ga razvlacite oklagijom jer se vise nece tegliti pod ruku bas tako lako. Posle treceg premazivanja, razvaljajte ga oklagijom na nekih 2cm i vadite casom ili modlom i redjajte u namazan pleh. Odozgo namazite sa ulupanim jajetom i ostavite ga da odstoji u plehu bar 15 minuta dok ne pocne da raste testo i onda ga pecite u zagrejanoj rerni na 200C dok ne dobije lepu zlatnu boju. To za rernu je individualno, tako da vi pecite po vasem ustaljenom pravilu za dizana testa.

To je samo jedna teorija od mogucih bezbroj jer svako ima svoj sistem


 A ovako to izgleda kada drugi naprave

Игор Радуловић: Maločas ispečene po Vašem receptu. Nisam ih stigao razmesivati, jer je naša beba imala delimičnog razumevanja za moje bavljenje nečim drugim.  Beskrajno izdašne i preukusne, mame na prežderavanje. Beli luk je tu da izbalansira pritisak  Ozbiljan, ozbiljan recept! Hvala Vam Jaga Ja "




Zorana Milosavljevic: Konačno! Uspela sam da postavim i fotku....Dakle, poenta je u tome što nisam ljubitelj brašna po kuhinji, a ni testa. Niti imam osećaj za testo, niti iskustvo, a niti volim haos koji nastane u kuhinji posle... Recept je divan, gosti zadovoljni, a ja i moj dragi oduševljeni! Ne znam hoću li se skorije ponovo upuštati u ovu avanturu pošto od 9.30 do 13.00 časova nisam izašla iz kuhinje  Malo sam se igrala i sa oblicima, pa ti šaljem da vidiš sve varijacije na temu  POZDRAV! i ŽIVELI!


Zorana cak ima i jednu dogodovstinu u vezi kupovine cvaraka na pijaci.
 Zorana Milosavljevic "Hvala, Jadranka, na podršci. 

p.s. A kada je reč o čvarcima - lutali smo po zemunskoj pijaci u potrazi za idealnim i nakon pola sata odlučimo i ja onako za sebe izgovorim: "da l' su mi dovoljno dobri za pogačice", kad ono čovek koji prodaje me čuo i ponovi "pogačice!?!" I samo se okrete i izvadi kutiju u kojoj su samo one mrvice od čvaraka! I to preukusne! Mojoj sreći kraja nije bilo! Nije bilo mlevenja... 


22. 3. 2015.

PIZZA PODLOGA OD KARFIOLA - Max


Totalna zamena brasna, ukusno i preukusno. Sada ima vec previse ovih verzija za podlogu za pizza, ali meni se ova verzija kako to Max napravi, najvise dopala. 

- 1 karfiol srednje velicine
- 100gr samlevenog badema
- 100ml belnca
- 1/2 kasikice oregana
- 1/2 kasikice suseni bosiljak
- so i biber

Izrendati svez karfiol, rasporediti ga po tepsiji i staviti u rernu 200C/15'. Izruciti karfiol u cistu pamucnu krpu i dobro iz njega iscediti vodu. Kada je karfiol iscedjen pomesati ga sa bademima, belancima i zacinima. Rasporediti po vecoj tepsiji i pec na 180C/20'. Zatim je filovati po sopstvenom pizza ukusu i vratiti nazad u rernu da se sve fino zapece. Vreme pecenja zavisi od sastojaka koje budete koristili.

p.s.mozete  kada izrendate karfiol da ga stavite u mikrotalasnu na najjace 3 minuta i dobicete isti efekat kao da ste ga stavljali u rernu da se 15 minuta

fotografija preuzeta sa www.kvalifood.com/

NORDIJSKI HLEB



Koliko sam samo puta rekla da necu vise nikad nesto napravljeno sa jajima, nazvati hlebom, i opet to uradim. Odusevile su me obe varijante ovog paleo hleba, jer moze da se isti recept upotrebi u vise nacina ishrane.

- 100gr bundeve
- 100gr suncokreta
- 100gr badema
- 100gr oraha
- 100gr lan
- 100gr susama
- 100gr maka
- ~100gr vode
- 5 jaja ili 250ml belanca
- 100ml ulja

Sve sastojke sjediniti i dobro promesati. Staviti u zagrejanu rernu na 160C/60minuta. 

Moze isto da se sve semenke puste kroz blender na par sekundi, samo da bi polomilo krupnije sastojke. Isto peci kao i hleb od celih semenki.


fotografija preuzeta sa www.kvalifood.com/

20. 3. 2015.

KAJGANA SA SEMENKAMA


Tako lako i jednostavno, a tako fino izgleda, a o ukusu da i ne pricam. Spremala sam ovaj divan dorucak, ali nisam ga fotografisala jer je neko vec to savrseno odradio.

- 1 kasikica semenke suncokreta
- 1 kasikica semenke susama
- 1 kasikica semenke lana
- 40gr putera
- malo mlade mocarele samo za ukus
- 4 jaja ili 200ml belanaca

Na vreo tiganj uprziti semenke, kratko da dobiju boju. Zatim dodati puter i malo posoliti, pa dodati mocarelu iseckanu ili narendanu. Kada su se puter i mocarela otopili dodati jaja i napraviti kajganu ali ne previse da je ispecete, nego da ostane pomalo socna. 

Mnogo, mnogo ukusno i treba obavezno uvrstiti u dorucak. Sa slaninicom, lepinjama i nekom salaticom, ovo je dorucak za dvoje

fotografija preuzeta sa www.homecokingadventur

19. 3. 2015.

HLEB U JAJE



Ostalo vam je starog hleba i ne volite ga jer se osusio?! Mozda ste se cak i uzeleli "hleba u jaje" i mogli bi spremiti namenski svez hleb da vam se nadje za tu vrstu obroka. Ja nisam danas imala starog hleba, ali sam spremila svez hleb iz mikrotalasne OVDE  , da bi mogla da spremim ovaj recept.


- osusene kockice hleba iz mikrotalasne 
- 3 jaja ili 150ml belanca 
- 100ml mleka 
- zacini


Kada se hleb ispekao u mikrotalsnoj, ostavila sam ga da se skroz ohladi, zatim sam ga iseckala na kockice, izrucila u tepsiju i stavila u rernu na 100C da se isushi. Moram priznati da sam svoje kockice mogla i pre izvaditi iz rerne, ali znacu za sledeci put.


Nista lakse i brze od ovog divnog dorucka. U ciniju izmutiti jaja sa zacinima po zelji i dodati mleko. Promesati i ubaciti susene kockice hleba. Sacekati par minuta da hleb upije svu tecnost, promesati jos jednom i izruciti u odgovarajucu posudu. Ja sam pekla u silikonskoj tepsiji precnika 22cm, tako da sam dobila debljinu odgovarajucu da moze sve lepo da se ispece. Pekla sam u zagrejanoj rerni na 210C dok nije dobilo finu zlatnu boju.

Samo da napomenem, kada stavljate hleb u rernu da se pece, ne bi trebalo da ima viska tecnosti.

Meni je ovo bio divan dorucak sa jogurtom 2%mm. Nisam bila gladna do kasno popodne.


7. 3. 2015.

KAJGANA IZ MIKROTALASNE


Za mene je ovo davno zaboravljeno jelo, jer vec dugi niz godina moram da izbegavam zumanca zbog zdravstvenih razloga. Medjutim, danas su me moja deca podsetila da je upravo ova kajgana bila njihovo prvo jelo koje su spremali sami u mikrotalasnu kada su bili mali.

-1 jaje
- 2 kasike badem mleka

Sve zajedno izmutiti viljuskom u dublju solju i staviti u mikrotalasnu na najjace 2 minuta. Posoliti kada servirate. 

Ako ste na dukan ishrani zamenite bademovo mleko sa obicnim mlekom 2%mm.

Eto, danas je za vas moj sin spremio kajganu, koju nije spremao punih 6 godina. Kaze, nije mu u Kanadi nikad dosla na red kajgana. Pa i nije !!




6. 3. 2015.

KISH ZA 3 MINUTE



Juce sam ga videla i zaljubila sam se na prvi poged u njega. Ideja mi se dopala i odabrala sam namirnice koje odgovaraju nasoj ishrani. 

- 2 belanca (ili 1 jaje)
- 1 puna u vrh kasika kiselog mleka
- 1 kasika maslinovog ulja (ne mora)
- 1 puna kasika seckanog vlasca (moze i svez mlad luk)
- so, biber
- 6 malih paradajza
- kockice susenog hleba  (klikni i procitaj recept)
- 1/3 kasikice praska za pecivo (pzp)




U solju dublju staviti belanca ili jaje, maslinovo ulje, kiselo mleko, so, biber, seckani vlasac ili luk. Sve dobro izmesati viljuskom i ubaciti cheri paradajze na pola presecene i pzp.



Hleb moze bilo koji, ali meni je onaj jedino omiljen. Isekla sam ga na kockice i stavila u zagrejanu rernu da se koji munut prosusi. Kada sam sve sastojke lepo pomesala, odozgo sam poredjala suseni hleb na kockice i prstima ga pritisnula da bude u smesi  kako bi se pntopio tecnoscu. 

Vreme u mikortalasnoj na najjace je bilo 3 minuta. Izvadila sam i prevrnula na tacnu. Mozda sam mogla odmah da presecem ali sam zelela da se bolje vidi sastav, pa sam ostavila da se skroz ohladi. I skroz ohladjeno je izuzetno socno od paradajza i kiselog mleka. Ako volite kockice hleba neka vam budu manje, jer cu i ja drugi put iseckati na sitnije kockice hleb. Znaci, mozete da upotrebite bilo koji dozvoljen hleb.

Jede se toplo !!!



4. 3. 2015.

URNEBES



- 50gr ovsenih mekinja (dve pune kasike)
- 25gr psenicne mekinje (jedna kasika)
- 50ml belanca
- 1 puna kasika mladog sitnog sira 2%mm
- 1 puna kasika ajvara
- 1 kasika seckanih maslina
- 1 puna kasika seckanih stisnjenih prsa
- 1 kasika seckanog suvog vlasca
- kasikicu praska za pecivo
- so, biber, crni i beli luk u prahu

Sve sastojke dobro smesati. Ne mora nista posebno, sve moze zajedno. Ako je jako gusto dodajte malo vode da dobijete odgovarajucu gustinu kao za proju. Peci na 210C prvih 15 minuta, zatim smanjiti na 180C dok ne bude gotovo. Bolje je jesti hladnu jer u sredini bude zitka zbog ajvara i sira. Kada se ohladi onda se sve stegne i isusi. Ali i ako ostane vlazno, nije problem jer je takav sastav.

3. 3. 2015.

HLEB IZ MIKROTALASNE



Evo i ja sam resila da uslikam moj hleb iz mikrotalasne. Posto sam se malo zasitila griza, prelazim malo na hleb i sendvice. Mnogo je dobar, ustvari odlican je. Dobila sam 5 ovakvih parcadi i skroz je dovoljno za jedan dorucak. Mozda je cak i mnogo. Danas nisam nesto gladna, pa je za mene mnogo. Moglo je biti i 6 parcadi, da sam se potrudila da tako isecem, ali nisam razmisljala da bi bilo dobro napraviti 3 sendvica.


- 50gr ovsenih mekinja (2 kasike pune)
- 1 jaje ili 2 belanca
- 1 puna kasika kiselog mleka
- malo soli, samo da da ukus
- na vrh noza crni luk pecen u prahu*
- ravna kasikica seckanog vlasca*
- na vrh noza kurkuma*
- 1/3 kasikice praska za pecivo

*Odmah da napomenem da mozete izostaviti kurkumu, vlasac i crni luk... oni su tu samo da daju bolji ukus ali slobodno spremite bez njih. U prvoj fazi dukana ide 1,5 kasika mekinja ovsenih, u drugoj fazi idu 2 kasike.... A na hrono ishrani jedete koliko volite....



Sve dobro smesati u vecu solju ili ciniju i peci u mikrotalasnoj na najjace na 3 minuta. Svakako morate sami proveravati vreme, jer svi imamo drugacije mikrotalasne, a i struja je drugacija. Posto je ovo hleb, onda treba da se hleb dobro ispece, ne kao kada pecemo kolac da ostane socno. Nije problem dokuciti kada je peceno jer se vidi golim okom a i kada prstom pritisnete nije elasticno kao za kolac. 

Secete kada se skroz ohladi. Mnogo lep ukus, potpuno isti kao "pravi" hleb. Arome koje sam ja dodala uopste nisu neophodne, ali eto ja sam uvek znatizeljna "sta bi bilo, kad bi bilo"...


Ovo je moja solja u kojoj ja pecem sve sto mi treba od hleba i kolaca u mikrotalasnoj. Idealna je. Kada se ispece, hleb bude precnika 9cm a visine negde priblizno 5cm.

A ovako izgleda hleb iz te solje 
                                                                                           

                                                         
A ovako su to Maje Zmaje  uradile na svoj nacin uz male promene 


                                                                                   


BORANIJA KAO PRILOG



I konacno dosla na red i boranija. Bas sam joj se obradovala. Za pocetak to je samo obicno spremljena da bi bila prilog nekom dodatku. Moj sin ce je obavezno pomesati sa kiselom pavlakom 1%mm. Drugi sin je nece ni pogledati jer je boranija jos uvek za njega "bljak". Kod mene je prosla tako kako je vidite. Solo, bez ikakvih dodataka i mnogo mi se svidela.

Uglavnom na ovaj nacin spremljena je osnovno spremanje za vecinu jela koja bi spremili sa boranijom. Sve sledece sto joj uradite ili dodate to vec prelazi u finese. Posto je boranija povrce koje moze da se sprema na bezbroj nacina, vec vidim da cu je i ja vama predstavljati u bezbroj varijanti.


- veca gromila mlade boranije
- 3 glavice crnog luka
- 1 kasika dozvoljenog ulja
- so, biber, zacini

Sto mladja, to sladja. Boraniju ocistiti od krajeva i prerezati samo na pola. Mada nekad je ne prerezem, vec samo odsecem krajeve. Luk ocistim i isecem na kockice. Luk stavim da se dinsta na kasiku ulja malo posoljen. Obavezno drzim poklopljeneo da sacuvam sto vise njenog soka, da ne bi dodavala vode. Kada luk postane staklast ubacim opranu i ociscenu boraniju i ostavim da se polako dinsta na slaboj vatri, poklopljeno. Meni se boranija dinsta dok ne bude skroz gotova. Od zacina sam koristila, so, biber, crni przeni luk u prahu, sveza 2 cena belog luka sitno naseckanog, kasiku suvog vlasca. 

Vode nisam uopste dodavala, bilo je dovoljno to sto su luk i boranija pustili sok prilikom dinstanja. Boranija je bila skroz mlada i sveza, tako da je brzo bila gotova, a mi i volimo kada  pomalo ostane krskava.

Ovo je nase prvo jelo od povrca koje je bilo zabranjeno u restrikciji na hrono, a dozvoljeno je u dukanu. Sto sto se tice dozvoljenog povrca, potpuno je identicno sa dukanom u II fazi i sa hronom u restrikciji. Eto, jedino se boranija poklopila da dozvoljena u IIfazi dukana i vanrestrikcije na hrono.

Mlada boranija je divno i ukusno povrce, tako da ce biti dosta recepata sa njom, jer moj stariji sin je obozava i znam da ce je sada cesto traziti.