21. 8. 2016.

ZAMAK PROJICE



Brze, fine, preukusne, a savršene i sledeći dan. Spremite ih danas za sutra i nećete pogrešiti. Najlakši način da privolimo decu na zdravu hranu je da im se i vizuelno svidi. Bar danas imamo toliko tih pomagala. Specijalno za moje današnje mafine sam kupila ove silikonske kalupe jer čim sam ih ugledala videla sam decu (ne moju decu, oni su već odrasli),kako se raduju ovakvim mafinima. 


- 3 jaja (ili 150ml belanca iz tetrapaka)
- 60ml dozvoljenog ulja
- 150gr mladog sira
- 150ml durum griz 
- badem mleko ili mineralna voda po potrebi
- 1 pecivo prašak
- so u zavisnosti da li je sir slan


Upotrebila sam durum griz ali vi možete upotrebiti neki drugi koji vam je dostupan i dozvoljen. Mada fino bude i sa ovsenim mekinjama.

Sve sastojke sipate u činiju i mikserom sve fino izmutite. Mleko ili vodu dodajte samo koliko je potrebno da smesa bude malo gušća od smese za palačinke. Ostavite da odstoji približno 1/2h i dobićete masu koja će da sporo pada sa kašike i to je u redu. Ako ćete ih peći kao mafine, vodite računa da ne pređete više od 1/3 kalupa sa smesom jer baš mnogo naraste i fino su vazdušaste.


Rernu zagrejem na 220C ali kada ubacim u rernu da se peče, smanjim na 180C. Pekla sam 40 minuta. vreme pečenja će da bude individualno jer zavisi od toga kogu gustinu dobijete. Ako je smesa gušća vreme pečenja će biti kraće ali zato ako bude bistrija trebaće joj više vremena da se peče dok deo tečnosti ne ispari. U svakom slučaju znaćete kada je gotovo kada dobije lepu boju i kada probate sa drvenom čačkalicom po sredini da se smesa ne zalepi za nju.

Izlijem nekad smesu u tepsiju. Takođe bude fino i lepo se seče. Najbitnije je da se smesa uopšte ne lepi za silikonske kalupe. Uz kiselo mleko ukus je fenomenalan. 



2 коментара: