9. 4. 2016.

PRIRODNO UKLANJANJE PESTICIDA


Temeljno pranje u hladnoj vodi može da ukloni čak ¾ ili čak više sa površine voća i povrća, prema ispitivanju američkog Centra za nauku i ekologiju. 

Pranje slanom vodom. Naspite 2 kašičice soli u toplu vodu i pustite je da se ohladi. Potom voće ili povrće ostavite da u tom rastvoru odscoji pola sata, a onda ga opet isperite hladnom vodom. Ovim postupkom uklonićete još više pesticida nego samo pranjem hladnom vodom. 

Pranje rastvorom vinskog sirćeta. Još jedno jednostavno, ali efikasno rešenje. Naspite kašiku vinskog (belog) sirćera u činiju tople vode, ostavite voće i povrće da u tom rastvoru odstoji nekoliko minuta, a onda ga isperite hladnom vodom. Prema tvrđenju organizacije Environmental working group, sirće pomaže da se rastvore i uklone ostaci pesticida sa kore voća i povrća, ali takođe i ubija 90% bakterija koje se na njemu nalaze.

Pranje sodom bikarbonom i sokom od limuna. Možete da napravite jednostavan prirodan sprej za pranje voća i povrća na sledeći način. U bocu vode naspite kašiku limunovvog soka i 2 kašike sode bikarbone. Upotrebite raspršivač ili štrcaljku da tom mešavinom poprskate voće i povrće koje hoćete da operete. Ostavite da tako odstoji nekoliko minuta, a potom isperite hladnom vodom. Ova kombinacija takođe može da ukloni dosta pesticida sa kore.

Pranje limunovim sokom. Ovo je pogodno za jagodičasto i bobičavo voće (jagode, maline, kupine), koje nije lako isprati, pošto je meko. Napravite mešavinu od pola šolje limunovog soka i 2 šolje voda. Stavite meko voće koje hoćete da operete u činiju, pa ga poprskajte ovim sokom, tako da celo bude ovlaženo. Potom ga ostavite da u drugoj činij sa gladnom vodom odstoji još 10 minuta. 

Pranje rastvorom esencijalnog ulja limuna. U veliku činiju naspite 2-3 kapi esencijalnog uja limuna, pa potopite u taj rastvor voće i povrće i odstavite da odstoji minut-dva. Potom isperite hladnom vodom.
izvor: zdravahrana.com

Нема коментара:

Постави коментар