9. 4. 2016.

ZDRAVE MASTI

Laneno seme

Laneno seme je jedan od najzdravijih veganskih izvora omega 3 masnih kiselina. Takođe je bogat izvor raznih antioksidanasa, uključujući lignane koji pomažu kod upala i čak mogu da snize rizik od raka dojke. Laneno seme sadrži više polifenola od svežeg bobičavog voća koje je poznato po ovim antioksidansima. Dodajte laneno seme u integralni hleb, smutije, salate, ili ga pospite preko žitarica.

Orasi

Poput drugog orašastog voća, orasi su bogati zdravim mononezasićenim mastima, a dobar su izvor omega 3 masnih kiselina. Orasi, kako su pokazala istraživanja, ako se jedu svakodnevno, snižavaju simptome metaboličkog sindroma, pa čak pomažu i kod dijabetesa tip 2.

Maslinovo ulje i masline

Osnovu mediteranske ishrane čini maslinovo ulje. Ovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, ultrazdravu mononezasićenu mast koja prija srcu i snižava pritisak. Sadrže i različite antioksidanse, od kojih neki nisu uobičajeni sastojci hrane, kao što je hidroksitirozol koji štiti mozak. Ovo je posebno važno za osobe koje pate od Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije. Prema nekim pretpostavkama, niska stopa obolevanja od Alchajmerove bolesti kod ljudi sa područja Mediterana ima veze sa konzumiranjem maslina i maslinovog ulja.

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima, sadrži i omega 3 i omega 6 masne kiseline, pa može da pomogne u poboljšanju funkcije kardiovaskularnog sistema. Avokado je takođe dobar izvor karotenoida, a masti iz ovog voća pomažu da se ovaj važan sastojak bolje apsorbuje u organizmu.

Čia semenke

Čia semenke su bogate zdravim mastima, vlaknima, proteinima i antioksidansima.

Kikiriki

Bogat je mononezasićenim mastima koje nekoliko istraživanja dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Domaći ikiriki puter namazan na integralni tost je odlična kombinacija, uz sirovo povrće ili voće.
Izvor:zdravahrana.com

Нема коментара:

Постави коментар