12. 2. 2016.

NEDOSTATAK VODE DOSLOVNO SMANJUJE MOZAK


Istraživanja pokazuju da nedostatak vode ne uttiče samo na veličinu mozga, nego i na njegovo funkcioniranje. Samo 90 minuta konstantnog znojenja može smanjiti mozak kao godina dana starenja, tvrde naučnici. Zbog dehidratacije, siva masa u našoj glavi je prisiljena jače raditi kako bi procesuirala iste informacije. Nedostatak tečnosti danima ili čak nedeljama može uticati na učinak na poslu ili u školi.
Ipak, nakon samo jedne čaše vode, mozak se brzo vrati u normalu, prenosi Daily Mail. Tim britanskih naučnika je skenirao mozak tuinejdžera nakon što su vozili bicikl sat i po. Neki su bili troslojno obučeni, dok su ostali nosili samo kratke pantalone i majice.
‘Videli smo kako se smanjuje tkivo mozga. Šupljine punjene tečnošću u središtu mozga su se povećale, dok se istovremeno smanjilo tkivo mozga. Ljudi koji su izgubili veću kilažu imali su i veće smanjenje mozga“, reklu su naučnici Matthew Kempton i Ulrich Ettinger s Psihijatrijskog instituta na londonskom King fakultetu.
Iako su znojni studenti postizali dobre rezultate igrajući kompjuterske igrice, snimci njihovih mozgova su pokazali da su pri tome koristili puno veći kapacitet mozga nego inače.


Нема коментара:

Постави коментар