11. 2. 2016.

KIMCHI MOĆNI PROBIOTIK


Ko ga nije probao taj je mnogo propustio. Ali pored bezbroj recepata na ovaj ili onaj način, kimchi je svakako ukusan. Mi ga ovde obavezno jedemo u korejskom restoranu. Ovog puta je izuzetak i spremali smo ga za vas i nas.

- 1,5 kg kineskog kupusa
- 3 ljute paprike
- 5 cena belog luka
- 2 kašike sveže naribanog djumbira
- 500gr dajkon rotkvica
- 50g krupne morske soli
- 2 kašike mlevene čili paprike
- 1 kašika susama
- 250ml vode


So otopiti u 250ml vode, kupus izrezati na trake sirine 5 cm. Dajkon rotkvice iseći na 1,5 cm kocke. Kupus i dajkon stavite u veliku posudu i prelijte spremljenom slanom vodom. Pustite da se povrće natapa preko noći. Pritisnite ga nečim da bi povrće bilo u slanoj vodi kako bi omeksalo. Ljutu papriku iseći na kriške. Na rende narendati beli luk. Kupus procedite kako bi sačuvali slanu tečnost. Pomešajte povrće, dodajte ljutu papriku, beli luk, djumbir, čili u prahu i susam, a zatim sve zajedno dobro promešajte rukama. Zbog cili u prahu i ljute paprike koristite rukavice ako imate osetljive ruke . Povrće sipajte u veliku staklenu teglu do 2/3 visine tegle. Nalijte odozgo slanu tečnost što ste procedili kupus i neka tegla ostane slobodna 2-3cm do gore. Zatvorite teglu i ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana da se fermentise. Fermentisano povrće kada dobije odgovarajući kiseli ukus, čuvajte zatvoreno u frižideru. Tačno vreme trajanja ne znam da vam kažem ali može dugo da traje jer u frižideru zbog hladnoće se zaustavlja fermentacija.

Možete ga služiti uz mnoga jela kao prilog ili kao salatu.


kineski kupus


Нема коментара:

Постави коментар