14. 2. 2016.

NUTRITIVNI KVASAC

Nutritivni kvasac (prehrambeni kvasac) će dati vašim jelima divan sirast ukus, pa je idealan za ljude koji možda ne mogu da se lako odviknu od kravljeg sira, jer njegovom upotrebom i mešanjem sa pastom od orašatih plodova (biljnim sirevima) možete dobiti vrlo slican ukus "pravom siru". Takodje ga možete dodati u salate, šejkove ili prosto grickati i samog jer za razliku od ostalih tipova kvasca ovaj deaktivirani nutritivni kvasac ima zapravo sjajan ukus! Primarni kvasac je potpuna belančevina, a samo 1 kašičica dnevno zadovoljava 100% B vitamina koji trebamo uzeti svakodnevno.

Ljudi su koristili kvasac hiljadama godina i predstavlja jedan od najbogatijih izvora organskog gvožđa, odličan je izvor proteina i bogat izvor vitamiina B grupe. Takođe, predstavlja zlatni majdan raznih mineralnih sastojaka i aminokiselina. Iz tih razloga se kvasac upotrebljava i kao sredstvo za obogaćivanje brojnih namirnica, naročito dijetetskih proizvoda. Koristi se u ishrani i lečenju, za sniženje holesterola u krvi i lečenje kostobolje, za olakšavanje raznih bolova i neuritisa. Podjednako je dobar i kao svež, sušen, osušen i presovan.
Kao i drugi belančevinasti proizvodi i kvasac je bogat fosforom, koji je važan u dijetama gde je potrebna dodatna količina kalcijuma.

Kvasac inače sadrži sve vitamine B grupe, osim B12. Sadrži i 16 aminokiselina, 14 i više mineralnih sastojaka i 17 vitamina. Može se smatrati kompletnom hranom, koja je pogodna za obogaćivanje namirnica.

KVASAC LEKOVITA SVOJSTVA
Snižavanje holesterola u krvi.
Pomaže kod ublažavanja bolova, kostobolje i drugih bolova, kao i neuroza.
Kod prevencije i lečenja svih bolesti koje nastaju zbog nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina.

Osobe koje osećaju zamor, kada uzmu kašiku kvasca, osećaju se mnogo bolje već za nekoliko minuta!

Selen (iz kvasca) je jedan od osnovnih antioksidansa koji štite ćelije i tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. Djeluje kao stimulans za imunološki sistem, podržavajući proizvodnju antitela. Provedena istraživanja pokazuju pozitivan učinak kod pacijenata obolelih od HIV infekcija te nekih vrsta karcinoma (na primer prostate). Selen iz kvasca siguran je i neškodljiv u svakodnevnoj upotrebi, a nisu nađene nikakve interakcije sa lekovima ili medicinskim preparatima.

Takođe, najbolji je prehrambeni izvor hroma, koji je sastojak GTF-a (faktora tolerancije glukoze). GTF je neophodan za proizvodnju potrebnog insulina bez kojeg organizam ne može regulisati nivo šećera u krvi i tkivima, odnosno bez kojeg je nemoguć normalan metabolizam glukoze. GTF reguliše insulinsku aktivnost na dva načina – podstičući cirkulaciju insulina te smanjujući potrebu za njegovim otpuštanjem. Time hrom postaje važan faktor kod osoba s dijabetesom, pretilošću te sportista pri regulaciji mišićne mase.

Germanijum prisutan u pivskom kvascu, odnosno njegove komponente imaju mnogostruke pozitivne učinke. Tačnije, karboksietilgermanij-seskvioksid jača otpornost organizma prema virusnim infekcijama i gripu , sudeluje u regulaciji povišenog krvnog pritiska, jača imunološki sistem i ima antikarcinogeno delovanje.

Pivski kvasac, nadalje, obiluje esencijalnim aminokiselinama (lizinom, leucinom i dr.), glutationom (važnim enzimom koji sadrži sumpor) te nukleinskim kiselinama koje su osnova za ćelijski razvoj te se smatraju važnim faktorima u usporavanju procesa starenja.

Delujući blago alkalno, kvasac neutrališe kiseline u krvi i tkivima, kao što to čine pasulj i zeleno povrće (ali i šargarepa i paradajz) te voće (osobito grožđe, badem, datulja, dinja, marelica, agrumi).

Preporučuje se:
Sportistima, deci u pubertetu, starijim osobama i dijabetičarima - u stanjima stresa, - kod problema sa živcima, - kod nedostatka energije, iscrpljenosti, te većih fizičkih i psihičkih napora. - kod problema s kožom, kosom i noktima. Kvasac obiluje belančevinama koje podstiču regeneraciju tkiva, čuvaju elastičnost kože lica i pospešuju zarastanje rana. Osim toga, sadrži kalijum, koji ubrzava izbacivanje toksina iz tkiva. Belančevine iz kvasca obezbeđuju bolje snabdevanje ćelija kože kiseonikom, dok vitamini B2 i B6 regulišu lučenje loja, odgovornog za akne. Kvasac čisti jetru, ublažava stres, održava ravnotežu bakterijske flore.

Značajan za sportiste
Kvasac obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mineralima i oligoelementima, a te supstance su od ključnog značaja za zdravlje ćelija, naročito ako se izlažemo povećanom fizičkom naporu. Osim toga, lako se vari i ne sadrži mnogo masnoća i ugljenih hidrata.

U trudnoći
Kvasac organizmu obezbeđuje supstance koje su mu neophodne da bi se izborio sa stresom i preopterećenošću, a uz to je bogat i vitaminom B9, poznatim i pod nazivom folna kiselina. Ovaj vitamin sprečava anemiju, koja se često javlja kod trudnica, i podstiče stvaranje novih tkiva i razvoj nervnih ćelija fetusa.

Za dijabetičare
Pošto sadrži vrlo malo natrijuma i šećera, idealan je za osobe koje pate od dijabetesa i hipoglikemije. Osim toga, sadrži hrom, koji jača dejstvo insulina, i cink, element koji može da snizi nivo šećera u krvi.

Protiv stresa
Zahvaljujući vitaminima iz grupe B, kvasac deluje direktno na nervni sistem: produžava život nervnih ćelija i jača omotač nervnih vlakana. Takođe, poboljšava prenošenje nervnih impulsa, naročito onih zaduženih za nevoljne radnje, kao što su srčani otkucaji i širenje i skupljanje zenica, bronhijalne muskulature i krvnih sudova. Supstance iz kvasca blagotvorno deluju na koncentraciju i ublažavaju umor i nervozu.

Za mršavljenje
Zahvaljujući kvascu, organizam će dobijati dovoljno vitamina i minerala i dok smo na dijeti. Takođe će popraviti narušenu ravnotežu crevne flore, koju redukovana ishrana može da poremeti.

Za zdravu jetru
Jetra je jedan od najopterećenijih organa, pošto mora da preradi sve hranljive materije. Kvasac joj pomaže na dva načina: tako što podstiče izbacivanje otrova i sprečava taloženje masti u tom organu.

Prema istraživanjima FDA nisu utvrđene bilo kakve štetne posledice konzumiranja i veće količine pivskog kvasca od preporučene.

(Ovaj tekst je preuzet sa interneta. Moze, ali i ne mora odrazavati bilo koja svojstva i efekte ovog proizvoda na zdravlje, ovaj opis je samo generalno informativne i edukativne prirode, dakle ilustrativnog karaktera kao i ceo ovaj album. Kod upotrebe u bilo kakve svrhe lecenja ili kod odredjenih stanja, posavetujte se sa vasim doktorom ili lekarom prirodne medicine)

edit: isto tako sam ga i ja preuzela sa stranice:  www.facebook.com/rawfoodserbia  

Нема коментара:

Постави коментар