12. 12. 2015.

NAMAKANJE HRANE - Dr Šulc


Namakanje semenki i orašastih plodova u mlakoj, čistoj vodi pre upotrebe deluje kao okidač za enzimsku aktivnost i inicira proces rasta u semenki. Tako dobijamo namirnice koje su istinski živa hrana. 
Namakanje takođe pomaže u ispiranju inhibitora varenja. Namakanjem se orašasti plodovi, semenke, žitarice i pasulji omekšavaju i lakše žvaću. Varenje je olakšano, kao i usvajanje hranljivih materija. Povećava se nivo enzima i vitamina u hrani.
Šta se potapa:
Bademi, domaći orah, makadamija, brazilski orah, pinjoli;
Semenke suncokreta, golice, susam, laneno seme – mogu se dodavati u salate ili koristiti za kremaste namaze prelive i punjenja. Takođe se koriste za spremanje krekera, kolačića i sirovih burgera.
Sušeno voće: urme, suvo grožđe, suve šljive, kajsije, sušeni paradajz
Koriste se za zaslađivanje sosova, preliva, kod dehidriranja kolačića, krekera itd.
Potrebno vreme za namakanje:
Uprostite namakanje semenki i orašastih plodova. Tvrde orašaste plodove potopite u vodu preko noći. Mekše orašaste plodove i semenke potopite na par sati. Ako potapate kombinaciju, jednostavno ostavite sve zajedno da stoji u vodi.
Orašasti Plodovi                       Semenke
Bademi         8-12 sati              Suncokret   6-12 sati
Brazilski orah 8-12 sati              Golica      6-12 sati
Domaći orah    4-12 sati              Susam       6-12 sati
Makadamija     2-4 sata               Lan         1-2 sata
Indijski orah  ½-1 sat
Sušeno voće
Makar 1 sat
Još neke napomene
Kinoa (Quinoa) prirodno ima gorki omotač oko semenke i treba je dobro isprati pre namakanja i klijanja kako bi se uklonila ta gorčina.
Heljda pri potapanju formira želatinoznu tečnost. Dobro je isperite posle namakanja pre upotrebe.


izvor: http://tinkturedrsulca.com/

Нема коментара:

Постави коментар