12. 12. 2015.

ORAŠASTI PLODOVI - Dr Šulc


Orašastii plodovi zahtevaju malo ili nimalo pripreme, a ako se pravilno skladište, mogu imati rok trajanja čak i godinu dana. Bogati su nezasićenim mastima, vitaminima i mineralima. Orašasti plodovi mogu pomoći pri održavanju dobrog zdravlja. Zato uzmite šaku orašastih plodova и dodavajte u vaše sirove obroke. Donosimo vam 11 popularnih orašastih plodova i sve što treba da znate o njima.

Bademi

bademi_mwn__db3
Bademi su zapravo seme ploda stabla badema. Potiču iz Azije.
Sadrže:
Vitamin E – osigurava zdravo starenje i štiti od Alchajmerove bolesti; Magnezijum – smanjuje opterećenje krvnih sudova, podstiče dotok kiseonika i smanjuje količinu slobodnih radikala koji oštećuju srce i kardiovaskularni sistem; Flavonoidi – u kori badema ima čak 20 vrsta moćnih flavonoida koji deluju kao antioksidansi; Bakar – poboljšava rad metaboličkih enzima; Vlakna i proteini – jedna šoljica badema sadrži 7,62 g proteina i više od 4g vlakana, koji poboljšavaju rad digestivnog trakta
Nutritivna vrednost
30g badema sadrži 170 kalorija i 15g masti.

Pinjoli

download (1)
Pinjoli su zapravo semenke koje proizvode neke vrste borova. Potiču iz Azije. Jako su maleni, ali neka vas njihova veličina ne prevari jer su bogati hranljivim materijama. Pinjoli su izvrstan izvor proteina, sadrže alfa – linolensku kiselinu, koja je odlična za srce i sadrže B vitamin. Jedini su izvor pinolenske kiseline koja pomaže pri regulisanju apetita. Sadrže gvožđe koji predstavlja ključnu komponentu hemoglobina, koji snabdeva organizam kiseonikom i energijom. Bogati su magnezijumom koji je važan pri pravilnom radu mišića, oslobađa od grčeva, napetosti i umora.
Nutritivna vrednost
30g pinjola sadrži 190 kalorija i 19g masti.

Orah pekan

thumb_14dab26f0c742020c987ea5bedf77ac8Orah pekan je jedna vrsta oraha. Ima izvrstan ukus, koji za razliku od evropskog oraha, nije gorkast.  Dobar su izvor vlakana i proteina. Sadrži cink, koji pomaže generisanju testosterona, sadrži B vitamin i mononezasićene masti, ne sadrže natrijum. Smanjuju rizik od stvaranja kamena u žuči i holesterola. Orah pekan je odličan za neurološko zdravlje, oslobađaju od grčeva, napetosti i umora.

Orasi

download (2)Možda ćete ga teško otvoriti, ali trud će se svakako isplatiti! Bogati su omega 3 masnim kiselinama, posebno alfa – linolenskom kiselinom, koju telo ne može samo proizvesti. Omega 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, pomažući smanjenje krvnog pritiska. Jedna četvrtina šoljice oraha obezbeđuje čak 90% preporučene dnevne doze omega 3 masnih kiselina. Orasi su takođe prepuni vitaminima i mineralima, uključujući vitamine B grupe, vitamin E, bakar, gvožđe i cink. Oni svi imaju antioksidativna svojstva i štite od slobodnih radikala, a obezbeđuju i pravilno funkcionisanje ćelija.
Nutritivna vrednost
30g oraha sadrži 185 kalorija i 18g masti.

Kestenje

kesten1vSadrže malo kalorija i masnoća. Međutim, za razliku od drugih koštunjavih plodova, kestenje je prepuno ugljenim hidratima. Jedini su orašasti plod koji sadrži vitamin C. U 30g kestena se nalazi 7.6g vitamina C. Kestenje je odličan izvor kalijuma i folne kiseline. Kalijum je potreban za regulisanje otkucaja srca i održavanje redovne kontrakcije mišića. Kestenovi sokovi se često koriste kod problema sa kašljem.
Nutritivna vrednost 
30g kestena sadrži 54 kalorije i 1.8g masti.

Brazilski oraščići

Brazil nutsPotiču iz Brazila. Brazilski oraščić ima ukus sličan kokosu. Brazilski oraščići sadrže B vitamin, magnezijum, cink, kalcijum, selen i koji smanjuje rizik razvoja raka prostate i dojke. Takođe sadrži alfa – linolenske kiseline i omega 3 masne kiseline.
Nutritivna vrednost 
30g brazilskih oraščića sadrži 186 kalorija i 19g masti.

Pistaći

download (3)Za pistaće se veruje da su afrodizijak. Pistaći su bogati fitosterolima koji snižavaju holesterol u krvi. Pistaći sadrže mononezasićene masne kiseline koje su dobre za srce. Bogate su kalijumom, vlaknima, vitamona B6, magnezijumom i kalcijumom.
Nutritivna vrednost 
30g pistacija sadrži 160 kalorija i 13g masti.

Lešnici

imagesLešnici imaju slatkasti ukus. Potiču iz Azije. Bogati su kalcijumom što ih čini odličnim za zdravlje kostiju i zuba, i održavanje pravilnog rada ćelija. Sadrže mononezasićene masti koje su zdrave za srce. Takođe su bogate vitaminom E koji nužan za zdravlje srca i mišića, a takođe sprečava raspadanje crvenih krvnih ćelija. Bogati su folnom kiselinom koja je važna za rast deteta i razvoj odraslih. Lešnici takođe sadrže B1, B2 i B6 vitamine koji su važni za mentalni razvitak i zdravlje.
Nutritivna vrednost
30g lešnika sadrži 185 kalorija i 18g masti.

Indijski oraščići

indijski-orahIndijski oraščić je malo zimzeleno stablo koje potiče iz Brazila, gde predstavlja pravu poslasticu. Sada se široko uzgaja u tropskim krajevima zbog indijskih jabuka unutar koje se nalazi po jedno seme. Imaju niži udeo masti od ostalih orašastih plodova, a 75% njihovih masti je nezasićeno. Oleinska kiselina je odlična za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Osobe sa dijabetesom koje jedu indijske oraščiće, znatno smanjuju nivo triglicerida koji su povezani s bolestima srca.
Indijski oraščić sadrži veliku količinu bakra, koji je nužna komponenta većini enzima u našem organizmu. Održavanje normalnog nivoa bakra u telu sprečava anemiju i reumatoidni artritis. Indijski oraščić je takođe bogat magnezijumom, koji je važan mineral za zdravlje kostiju.
Nutritivna vrednost
30g indijskog oraščića sadrži 165 kalorija i 13g masti.

Australijski oraščići

macadamiaRastu na zimzelenom stablu macadamia, a porijeklom je iz Australije. Aboridžini su australijski oraščić (makadamija) koristili kao glavni dodatak ishrani. Samo dve vrste semenki stabla Macadamia se mogu jesti, ostale su otrovne. Australijski oraščići imaju najveći procenat mononezasićenih masti dobrih za srce od bilo kojeg drugog orašastog ploda, semenke ili povrća. Sadrže fosfor, kalijum, magnezijum i kalcijum koji su neophodni kako bi stanice, nervi i mišići normalno funkcionisali.
Nutritivna vrednost 
30g australijskih oraščića sadrži 200 kalorija i 22g masti.

Kikiriki

download (4)Kikiriki zapravo pripada porodici mahunarki. Semenka raste na jednogodišnjim grmolikim biljkama. Veruje se da potiču iz Perua. Kikiriki je odličan za zdravlje tela, uma i duše. Sadrži oleinsku kiselinu, nezasićene masti i folnu kiselinu koja je važna za formiranje DNK ćelija. Dobar je za potenciju, pamćenje i koncentraciju. Kikiriki sadrži i resveratrol, antioksidans koji se nalazi u crvenom grožđu.
Nutritivna vrednost 
30g kikirikija sadrži 165 kalorija i 14g masti
izvor: http://tinkturedrsulca.com/


Нема коментара:

Постави коментар