13. 4. 2015.

MESNI ROLAT SA PREPELICINIM JAJIMA



Ovaj rolat je pecen za Uskrs. Verujem da ga svi spremamo uglavnom na isti nacin uz male promene detalja. Spremala sam ga u malu modlu za kuglov i zbog toga sam upotrebila jaja od prepelice. Kao sto mi se cesto desava u poslednje vreme, i ovaj put sam zaboravila da uslikam roladu kada sam je izvadila iz rerne. Tek sutradan kada sam isekla nekoliko parcadi, setila sam se da nemam fotografiju celog rolata. Kada je budem ponovo pravila uslikacu i postaviti.


Napisacu kolicine koje sam ja upotrebila, a vi mozete da koristite i kokosija jaja.

- 12 skuvanih jaja od prepelice
- 1kg sitno samlevenog mesa
- tanki listici dimljene slanine
- saku sveze izrendane sargarepe
- so i biber
- punu kasiku susenog iseckanog vlasca
- 1/2 kasicice kurkume
- dodati jos zacina po vasem ukusu


Najbolje je meso samleti na najsitnije, jer se tada jako lako dobije kompaktna masa. Dodati sve zacine i dobro izmesiti meso rukama ili mikserom sa dodatkom za testo. Posto sam ja rolat pravila u okruglom kalupu za kuglov, prvo sam tanke listice slanine poredjala popreko po dnu kalupa, a krajevi slanine da vise preko, jer ce trebati da meso bude oblozeno sa slaninom kasnije. Trecinu zamesenog mesa sam pazljivo poredjala po dnu kalupa preko slanine i pritiskala prstima da se sve fino oblikuje posle pecenja. Zatim sam na meso poredjala oljustena obarena jaja prepelice, jedno do drugog. Ostatak mesa sam pazljivo redjala i pritiskala izmedju jaja i preko jaja da se sve lepo popuni, kako bi kasnije jaja bila u sredinu kao ste se vidi na slici. 
Kada sam utrosila svo meso, slaninu koja je visila preko kalupa, sam prebacila preko mesa i pokrila ga da se ne vidi.
Kalup sa spremljenim rolatom sam stavila na tepsiju i pekla u zagrejanoj rerni na 220C/30' . To je bilo dovoljno da se meso "skuva" u kalupu, a slanina koja je bila odozgo se fino ispekla. Izvadila sam kalup iz rerne i pazljivo ga prevrnula na tepsiju i sklonila polako kalup. Slanina je izgledala kao obarena i trebalo je vratiti okrugli rolat nazad u rernu dok se slanina ne ispece. Ja sam pojacala temperaturu na gril i za 15 minuta je slanina bila fino ispecena i dobila je lepu braon boju. izvadila sam iz rerne i ostavila da se hladi. Kada je bilo ohladjeno, prebacila sam u frizider i sutradan isekla. 
Dimljena slanina i zacinu su dali prelep miris i ukus.
Ovo jelo moze da bude hladan dorucak za poneti, a ako bi eliminisali jaja, moglo bi proci i kao rucak.
Ovde mozete pogledati kako sam pravila klasicni rolat od mesa 



3 коментара:

  1. Baš bih volela recept za ovo jelo, izgleda fantastično :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, evo sad a sam bas u guzvi ali obecavam ti da cu napisati recept u toku dana i javicu ti :)
      pozdarv

      Избриши
    2. Ana, samo da ti javim da sam uradila recept.
      Pozdrav

      Избриши