19. 11. 2014.

KREKERI OD HELJDE



Danas je ovaj recept uradjen specijalno za moju dragu prijateljicu koja sme da jede samo heljdino brasno trenutno. Mozda ce se situacija kasnije promeniti, ali sad je samo heljda u izboru. Znaci, kompletan recept sam prilagodila njenim potrebama, a mozda se jos neko pronadje. Ukusne su prilicno, ali dosta suvlje od integralnog brasna. Kod nas u prodavnici moze da se nadje svetlije i tamnije brasno od heljde. Meni licno se mnogo vise dopada ono svetlije jer se lakse radi sa njim.


- 120gr putera
- 120gr kozjeg sira (ili kiselog mleka)
- 50ml belanca (ili 1 jaje)
- 1/4 kasikice soli
- 1/4 kasikice p.z.p.
- 250gr heljdino svetlo brasno


Puter iz frizidera narendati na krupno rende, dodati sir, belance, brasno, p.z.p. i mesiti. Sigurno treba mesiti bar 5 minuta da bi se puter izradio i sjedinio sa ostalim sastojcima. Ako se slucajno testo lepi za prste slobodno dodati brasna koliko je jos potrebno. Kada se sve lepo sjedinilo i dobilo testo koje se ne lepi za prste, ostavite ga koji minut na radnu povrsinu da se "odmori". Pripremite pleh ili dve manje tepsije. Razvite testo na debljinu 1/2cm i odgovarajucom modlom ili casom vadite krekere i redjajte na pleh. Kada ste ih sve poredjali sa cetkicom namazite tek malo krekere sa belancem i izbusite ih sa viljuskom ako vas ne mrzi ili ih pospite sa semenkama.

Peci u zagrejanoj rerni na 200C dok ne dobiju lepu boju. Ako volite da vam budu krskavi krekeri, pecite na 180C da bi imali vremena da se isuse u rerni. 



Нема коментара:

Постави коментар