Danas je ovaj recept uradjen specijalno za moju dragu prijateljicu koja sme da jede samo heljdino brasno trenutno. Mozda ce se situacija kasnije promeniti, ali sad je samo heljda u izboru. Znaci, kompletan recept sam prilagodila njenim potrebama, a mozda se jos neko pronadje. Ukusne su prilicno, ali dosta suvlje od integralnog brasna. Kod nas u prodavnici moze da se nadje svetlije i tamnije brasno od heljde. Meni licno se mnogo vise dopada ono svetlije jer se lakse radi sa njim.
- 120gr putera
- 120gr kozjeg sira (ili kiselog mleka)
- 50ml belanca (ili 1 jaje)
- 1/4 kasikice soli
- 1/4 kasikice p.z.p.
- 250gr heljdino svetlo brasno
Puter iz frizidera narendati na krupno rende, dodati sir, belance, brasno, p.z.p. i mesiti. Sigurno treba mesiti bar 5 minuta da bi se puter izradio i sjedinio sa ostalim sastojcima. Ako se slucajno testo lepi za prste slobodno dodati brasna koliko je jos potrebno. Kada se sve lepo sjedinilo i dobilo testo koje se ne lepi za prste, ostavite ga koji minut na radnu povrsinu da se "odmori". Pripremite pleh ili dve manje tepsije. Razvite testo na debljinu 1/2cm i odgovarajucom modlom ili casom vadite krekere i redjajte na pleh. Kada ste ih sve poredjali sa cetkicom namazite tek malo krekere sa belancem i izbusite ih sa viljuskom ako vas ne mrzi ili ih pospite sa semenkama.
Peci u zagrejanoj rerni na 200C dok ne dobiju lepu boju. Ako volite da vam budu krskavi krekeri, pecite na 180C da bi imali vremena da se isuse u rerni.
Нема коментара:
Постави коментар