3. 1. 2017.

RIBLJA CORBA


Znamo svi da su najbolje riblje corbe one koje se spremaju na tenane i u kotlic pod vedrim nebom. Ali ako ne mozemo sebi da priustimo sav taj ambijent dobro je spremiti je u kuhinji. Malo ribe, malo povrca, malo ljubavi i eto prelete riblje corbe.

Danas imam zelju da vam predstavim jedan brzi recept za ovo brzo vreme, taman da stignete da je spremite za Badnje Vece ako postite. Ovo ce biti kolicina za 3 litre. Posto ja kupim vec ociscenu ribu, tako cu i napisati u receptu.

- 3 litre hladne vode
- 1 kg ociscene ribe bez kostiju
- 1 veca glavica crnog luka
- 1 sargarepa
- 1 cek belog luka
- kriska pastrnaka
- 1 puna kasika koncentrovanog paradajza
- so, biber, seckano zelen (persun) lisce
- vegeta po zelji
- 1 punu kasiku aleve crvene mlevene paprike
- 1 pakovanje fant ili aleva za riblju corbu ili riblji paprikas (ne mora)
- 3 kasike ulja
- na vrh noza sode bikarbone (tajni sastojak)

Luk iseckati na sitne kockice, a sargarepu, pastrnak i beli luk narendati na sitno rende. Ribe mozete i vise da stavite ali sa 1kg cete biti zadovoljni. Ovaj recept ce biti napisan tacno tako kako sam ja spremala, a vi ako zelite mozete da ga korigujete nece biti nikakva greska, sve je to stvar ukusa.



U lonac sipati ulje, malo zagrejati i ubaciti luk da se dinsta, cim se luk ugreje dodati malo soli i sodu bikarbonu i smanjiti toplotu na 1/3 od najjaceg. Dobro promesati i poklopiti. Videcete da ce luk dobiti zutozelenkastu boju ali to je u redu. Svaki cas promesati i uvek ponovo poklopiti da sacuvate njihove sokove. Posle 5 minuta ubacite u to sargarepu, pastrnak i beli luk, dobro promesajte i ako vam se cini da je toplota jaka vi je jos smanjite. Sve vreme drzite poklopljeno i svaki cas promesajte. Mozete dodati jos malo soli i ako zatreba jos vrlo malo vode. Kada prodje 5 minuta ako vam se cini da nedostaje tecnosti vi dodajte jos malo. Poenta je u tome da uz pomoc sode bikarbone se sve brzo izdinsta i postane skroz meko. Jedino se mora strogo paziti da se ne pretera sa kolicinom i zato uvek napisem da to bude na vrh noza, jer svi znamo da ona u vecoj kolicini daje uzasan ukus i miris. Sve ukupno bi trebalo za 15 minuta da se sve to fino izdinstalo i da je dobilo narandjastu boju od sargarepe. U to dodati koncentrovani paradajz, biber, seckano persunovo lisce, alevu papriku, kesicu zacina za riblju corbu. Sve promesajte i od onih 3 litre hladne vode pomalo dolivajte i mesajte da bi se sve fino sjedinilo. Ja taj deo mesanja obavim sa penaricom ili mutilicom (kako ko zove), jer tako se najbolje sjedini. Dodam svu vodu i ubacim ribu. Znaci riba se sipa u hladnu vodu. Vodite racuna da ne pokipi kada pocne da vri. Cim provri smanjim na potrebnu toplotu da ne iskiti i sve vreme odozgo tu penu promesam, tako da ona za koji minut nestane. Pri kraju probajte ukus i ako treba dodajte vegete ili neki drugi prirodni biljni zacin. Mozete dodati jos bibera ili cega god vas ukus oseti da nedostaje. Dovoljno je da riba vri na srednjoj vatri 20 minuta i corba je gotova. 

Posto se za dinstanje upotrebi soda bikarbona onda nije potrebno povrce iz corbe izblendati jer soda sve to fino omeksa i gotovo da se sve istopi samo.


p.s. Ako budete koristili svezu ili smrznutu ribu koja nije ociscena, a zelite da bude ociscena, tada je prvo u vodi skuvajte, ocistite od kostiju i ubacite meso na kraju kada se corbra skuva i ostavite da vri samo 5 minuta. Takodje ako budete zeleli da skuvate corbu bez dodatka fanta onda samo povecajte od svega sto sam nabrojala i to je to isto ali bez dodatka zacina iz kesice.

Nadam se da ce vam se dopasti ova brza varijanta, a varijantu za lagano spremanje i kuvanje cu vam servirati ovih dana kada budem imala porudzbinu.

2 коментара:

  1. Анониман5. 1. 2017. 10:11

    Super ideja - Hvala Jadranka! A tvoj trik sa sodom koristim pri svakom dinastanju - od gulaša do paštete od pileće džigerice. Milica ex Janic :)

    ОдговориИзбриши