9. 1. 2018.

POGAČICE SA ČVARCIMA



- 300ml punomasnog mleka
- 8gr suvog kvasca ili kocku svežeg
- ~ 350gr mekog brašna
- 3 žumanca
- 1 kašičica šećera
- 300gr mlevenih mesnatih čvaraka dobro uprženih
- 150gr butera sobne temperature
- soli po ukusu
- susam za posipanje

Svi različito tope slaninu za čvarke. Za ovaj recept su najbolji "duvan čvarci" jer su po meni, oni najbolje uprženi. Ako slanina nije bila mesnata, ti čvarci nikako nisu pogodni za ove moje pogačice. Znači, dolaze u obzir duvan čvarci ili dobro uprženi čvarci koji su prošarani sa mesom. Naravno možete i one skroz masne  bez mesa da upotrebite ali što se mene tiče , to baš ne bude  taj ukus pogačica koji ja želim da bude.


Čvarke samleti na mašinu za meso ili ih u blenderu izblendati. Ako čvarci nisu mesnati, onda je dovoljno 200gr.

Prvo pomešati kvasac u malo mlakog mleka sa šečerom. Kada se kvasac podigne polako dodavati brašna da bi se zamesilo meko testo. Ako su čvarci dovoljno slani , dodati samo jednu kašičicu soli u testo dok ga mesite. Ako nisu slani, možete dodati 2 kašičice soli. Ja dodam samo žumanca u testo, nikad belanca. Kada je testo fino sjedinjeno sa dovoljno brašna, dodavati po punu kašiku mlevenih čvaraka i nastaviti mesiti dok se ne utroši svih 300gr čvaraka. Dobije se fino testo koje se ne lepi za prste a nije čvrsto. Vodite računa o količini brašna, najbitnije je da zamesite meko testo koje se ne lepi pod prste.


Ostaviti testo u posudu u kojoj se mesilo i pokriti čistom krpom. Ostaviti da odstoji dok se testo ne poveća bar duplo. Zatim ga izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Samo ga pažljivo oblikovati u loptu, bez mešenja i oklagijom razviti koliko to testo dozvoljava. Namazati pola količine butera sobne temperature preko celog testa prstima. Tako namazano ispresavijati ga nekoliko puta da dobijete površinu ~30x30cm. Pokriti krpom i ostaviti 1/2h da se odmori testo i opet nadođe. Još jednom isto to ponoviti i utrošiti ostatak  butera. Preklopiti nekoliko puta i ostaviti da se odmori još 1/2 sata. 

Sada pripremite pleh koji možete namazati buterom ili sa svinjskom masti. Testo oklagijom razviti na debljinu od 1,5cm i vaditi  odgovarajućom čašom, zatim ređati u podmazan pleh. 


Uključiti rernu da se zagreje na 200C, a za to vreme da se pogačice pokriju krpom i ostave da još jednom nadođu pre pečenja. Kada se rerna zagrejala, žumancem namazati pogačice i posuti susamom ili kimom ako volite. Nisam smanjivala temperaturu i pekle su se 35 minuta. Vi svakako morate sve  to proveriti po pitanju rerne i struje jer može da se desi da vaša peče jače ili slabije.


Na video snimku možete videti u ćošku da sam ostavila testo onako sve posle vađenja pogačica. Ja ne volim da to testo premesim i ponovo upotrebim za pogačice. Meni najviše odgovara da ga stavim posebno i da se ispeče kao ono majmunsko testo za hleb.





Нема коментара:

Постави коментар